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Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas

 

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Título alternativo: Influence of surfactant on eco-friendly concentrated emulsion formation and physical stability
Influencia del tensioactiu en la formació i estabilitat física d’emulsions ecològiques concentrades
Author: Martín Piñero, María José
Santos García, Jenifer
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso
García González, María del Carmen
Alfaro Rodríguez, María del Carmen
Department: Universidad de Sevilla. Departamento de Ingeniería Química
Date: 2018
Published in: Afinidad: Revista de Química Teórica y Aplicada, 75 (581), 9-15.
Document type: Article
Abstract: El objetivo de esta investigación fue comparar tres tensoactivos ecológicos derivados del aceite de coco para la preparación de emulsiones aceite-en-agua concentradas formuladas con α-pineno. Los tensoactivos utilizados son ésteres polietoxilado...
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The goal of this work was to compare three different ecological surfactants derived from coconut oil for the preparation of concentrated oil-in-water emulsions formulated with alpha-pinene. The surfactants used were polyoxyethylene glycerol fatty acid esters with different number of oxyethylene groups. These are liable for the hydrophilic surfactant role. Rheology, laser diffraction and Multiple Ligh Sacttering were used in order to characterise the emulsions. It has been demonstrated that the use of Levenol C-201 (HLB: 13) lead to prepare emulsions with longer physical stability due to lower droplet size and higher viscosity. These facts help to slow down destabilization processes such as creaming or coalescence. Therefore, this study provides interesting results about the properties and physical stability of emulsions containing polyoxyethylene glycerol fatty acid esters derived from coconut oil, which can be used to develop new products with biological applications. L’objectiu d’aquesta investigació va ser comparar tres tensioactius ecològics derivats de l’oli de coco per a la preparació d’emulsions oli-en-aigua concentrades formulades amb α-pinè. Els tensioactius utilitzats són èsters polietoxilats de glic...
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Cite: Martín Piñero, M.J., Santos García, J., Trujillo-Cayado, L.A., García González, M.d.C. y Alfaro Rodríguez, M.d.C. (2018). Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas. Afinidad: Revista de Química Teórica y Aplicada, 75 (581), 9-15.
Size: 359.0Kb
Format: PDF

URI: https://hdl.handle.net/11441/80844

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