NombreVicario Romero, Isabel
DepartamentoNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Área de conocimientoNutrición y Bromatología
Categoría profesionalCatedrática de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    56

  • Nº visitas

    21122

  • Nº descargas

    47667


 

Artículo
Icon

Assessment of in vitro bioaccessibility of carotenoids and phenolic compounds in a model milk-mandarine beverage

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Benítez González, Ana; Hernanz Vila, María Dolores; Vicario Romero, Isabel (Royal Society of Chemistry, 2022)
Mandarine juice is one of the richest sources of β-cryptoxanthin and flavonoids, which have been positively associated ...
Artículo
Icon

A new functional kefir fermented beverage obtained from fruit and vegetable juice: Development and characterization

Paredes, Jorge Luis; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2022)
A juice containing a mixture of fruits and vegetables (70% apple, 9% strawberry, 12% carrot and beet 9%) was evaluated as ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Efecto del confinamiento durante la covid-19 en los hábitos alimentarios en estudiantes universitarios

Canivell Movilla, Belén; Vicario Romero, Isabel; Stinco Scanarotti, Carla Maria (2021)
En diciembre de 2019 apareció el novedoso SARS-CoV-2 causando un gran número de casos de COVID-19 con un crecimiento ...
Tesis Doctoral
Icon

Nuevos estudios sobre la densidad óptica de pigmento macular y su relación con factores evitables y no evitables en mujeres sanas

García Romera, Marta de la Concepción; Vicario Romero, Isabel; Melgosa Latorre, Manuel (2020)
La degeneración macular es una de las principales causas de ceguera en el mundo. La importancia del pigmento macular como ...
Artículo
Icon

Influence of high pressure homogenization and pasteurization on the in vitro bioaccessibility of carotenoids and flavonoids in orange juice

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Sentandreu, Enrique; Mapelli Brahm, Paula; Navarro, José L.; Vicario Romero, Isabel; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2020)
Production of high-quality healthy foods through sustainable methodologies is an urgent necessity. High pressure homogenization ...
Artículo
Icon

High-pressure homogenization as compared to pasteurization as a sustainable approach to obtain mandarin juices with improved bioaccessibility of carotenoids and flavonoids

Sentandreu, Enrique; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Vicario Romero, Isabel; Mapelli Brahm, Paula; Navarro, José L.; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2020)
High-pressure technologies are among those with increased interest in the sustainable production of quality-enhanced food ...
Artículo
Icon

Estabilidad del contenido de betalaínas del fruto Stenocereus griseus bajo diferentes condiciones tecnológicas

Muñoz Burguillos, Pablo; Hurtado, Nelson; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José; Cejudo Bastante, María Jesús (Fundación Alimentación Saludable, 2019)
Artículo
Icon

Bioaccessibility of carotenoids, vitamin A and alpha-tocopherol, from commercial milk-fruit juice beverages: Contribution to the recommended daily intake

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Pumilia, Gloria; Giuffrida, Daniele; Dugo, Giacomo; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2019)
Twenty-two commercial milk-fruit juice beverages (MFJBs) were analysed by high performance liquid chromatography with diode ...
Artículo
Icon

Simultaneous determination of dietary isoprenoids (carotenoids, chlorophylls and tocopherols) in human faeces by Rapid Resolution Liquid Chromatography

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Benítez González, Ana; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Hernanz Vila, María Dolores; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2019)
An analytical method was validated for the quantitative determination of isoprenoids compounds in faecal samples, based ...
Artículo
Icon

Internal preference mapping of milk–fruit beverages: Influence of color and appearance on its acceptability

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Chaya, Carolina; Vicario Romero, Isabel (Wiley Open Access, 2018)
The individual preferences of 100 consumers between 20 and 30 years old for the color of 16 milk–fruit juice beverages ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Carotenoides, color y actividad antioxidante en distintas variedades de sandía

Córdoba Moreno, Raúl; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Vicario Romero, Isabel (2017)
Los carotenoides son pigmentos tetraterpénicos que destacan, desde un punto de vista nutricional y fisiológico, por su ...
Capítulo de Libro
Icon

Aplicación de las medidas de espectrometría visible y de color al análisis de carotenoides en alimentos

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Terracota, 2017)
Libro
Icon

Carotenoides en agroalimentación y salud

Aguilar Espinosa, Margarita; Alcalde Aldea, María Jesús; Álvarez, Rocío; Alonso, Gonzalo L.; Angaman, Djédoux Maxime; Arhazem, Oussama; Ávalos Cordero, Francisco Javier; Benítez González, Ana; Mapelli Brahm, Paula; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Zorrilla López, Uxue; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Editorial Terracota, SA, 2017)
Los carotenoides son compuestos especiales; si bien es común referirse a ellos como pigmentos, lo cierto es que son ...
Tesis Doctoral
Icon

Desarrollo de dietas artificiales para el pulpo común octopus vulgaris (cuvier, 1797), con el fin de optimizar su cultivo en la fase de engorde

García Garrido, María Sandra; Rodrigues dos Santos, Pedro Miguel; Vicario Romero, Isabel (2016)
El pulpo Octopus vulgaris es un cefalópodo con gran potencial para la diversificación de la acuicultura debido a sus altas ...
Ponencia
Icon

Investigación en color y calidad de alimentos

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernández Hierro, José Miguel; Cejudo Bastante, María Jesús; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Rodríguez Pulido, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Moreno García, Félix; Rivero Granados, Francisco José; Mapelli Brahm, Paula; Benítez González, Ana; Alonso Bosch, Santiago; Bejines Mejías, Emilia (3ciencias, 2016)
En esta ponencia se pretende presentar a los alumnos de la Escuela Politécnica Superior, las líneas de investigación del ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Dieta mediterránea y función cognitiva: evidencias científicas

Bouhya, Imane; Vicario Romero, Isabel (2016)
La enfermedad de Alzheimer (EA) o las demencias seniles en general, son enfermedades asociadas a la edad. Aunque su etiología ...
Artículo
Icon

In vitro antioxidant capacity of tomato products: Relationships with their lycopene, phytoene, phytofluene and alpha-tocopherol contents, evaluation of interactions and correlation with reflectance measurements

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Academic Press Inc., 2016)
Tomato products were analysed for their carotenoids and a-tocopherol contents to study the contribution of individual ...
Tesis Doctoral
Icon

Effect of the diet on the levels of carotenoids, retinol and alpha-tocopherol in biological fluids and tissues from animals of different species

Álvarez Alonso, Rocío; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Alcalde Aldea, María Jesús (2015)
En la presente tesis doctoral hemos estudiado el efecto de diferentes dieras en los niveles de carotenoides, retinoides y ...
Artículo
Icon

Carotenoids and fat-soluble vitamins in horse tissues: a comparison with cattle

Álvarez Alonso, Rocío; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Alcalde Aldea, María Jesús (Cambridge University Press, 2015)
Carotenoids are important for human health because of their provitamin A function among other biological actions. Their ...
Artículo
Icon

Hydrophilic antioxidant compounds in orange juice from different fruit cultivars: Composition and antioxidant activity evaluated by chemical and cellular based (Saccharomyces cerevisiae) assays

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Baroni, María Verónica; Paola Naranjo, Romina Daniela di; Wunderlin, Daniel Alberto; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (Academic Press Inc., 2015)
Antioxidant capacity was evaluated by a cellular model (Saccharomyces cerevisiae) and chemical methods (FRAP, TEAC and ...
Artículo
Icon

Colour influences sensory perception and liking of orange juice

Hewson, Louise; Fisk, Ian; Heredia Mira, Francisco José; Hort, Joanne; Hernanz Vila, María Dolores; Fernández Vázquez, Rocío; Vicario Romero, Isabel (2014)
Artículo
Icon

Spectroradiometry vs. digital image analysis in colour measurement in juices from different orange and mandarin varieties

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Fernández Vázquez, Rocío; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (Sociedad Española de Óptica, 2014)
In this work the colour of orange and mandarin juices from different varieties was evaluated by two instrumental methods: ...
Artículo
Icon

Digital Image Analysis and Visual Evaluation of Orange Juice: Influence of Different Measurements' Conditions

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Springer Nature, 2014)
This study assesses the effect of background, surrounding, thickness and dilutions on the colour specifications of orange ...
Artículo
Icon

Colour training and colour differences thresholds in orange juice

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2013)
This study was aimed at training a panel of assessors to evaluate specifically orange juice colour, and to establish the ...
Artículo
Icon

Bioaccessibility, antioxidant activity and colour of carotenoids in ultrafrozen orange juices: Influence of thawing conditions

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Fernández Vázquez, Rocío; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2013)
Ultrafrozen orange juices are produced to preserve the nutritional and sensory quality of the fresh juices. However the ...
Artículo
Icon

Industrial orange juice debittering: Effect on volatile compounds and overall quality attributes

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Wiley-Blackwell, 2013)
Summary: This study was aimed to analyse the impact of the debittering process (DP) in the overall sensory properties of ...
Artículo
Icon

Industrial orange juice debittering: Impact on bioactive compounds and nutritional value

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Fernández Vázquez, Rocío; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2013)
The impact of an industrial debittering process (DP) on nutritional and bioactive compounds in orange juice (OJ) was ...
Tesis Doctoral
Icon

El color de los zumos cítricos: implicaciones sensoriales y desarrollo metodológico

Fernández Vázquez, Rocío; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores (2013)
El zumo de naranja es uno de los zumos de fruta más populares y de mayor consumo a nivel mundial, debido en gran parte, a ...
Artículo
Icon

Headspace delivery of limonene from the serum and non-serum fractions of orange juice in-vitro and in-vivo

Fernández Vázquez, Rocío; Linforth, Rob; Hort, Joanne; Hewson, Louise; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Fisk, Ian (Elsevier, 2013)
The impact of orange juice pulp on the physical release of limonene to the headspace of freshly prepared orange juice was ...
Artículo
Icon

Effect of orange juices processing on the color, particle size, and bioaccessibility of carotenoids

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Fernández Vázquez, Rocío; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (American Chemical Society, 2012)
This study was aimed at assessing the differences between industrially processed and hand-squeezed orange juices (OJs) in ...
Artículo
Icon

Visual and instrumental evaluation of orange juice color: A consumers' preference study

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Wiley-Blackwell, 2011)
This study was aimed at (1) finding out correlations between the instrumental and the sensory evaluation of color attributes ...
Artículo
Icon

Color of orange juices in relation to their carotenoid contents as assessed from different spectroscopic data

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Gómez Robledo, Luis; Melgosa, Manuel; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2011)
The color of orange juice influences consumers' choice, hence much importance has been given to the assessment of this ...
Artículo
Icon

A novel and enhanced approach for the assessment of the total carotenoid content of foods based on multipoint spectroscopic measurements

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Ayala, F.; Echávarri, J. F.; Negueruela, A. I.; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2011)
We have devised a more sensible approach to estimate the carotenoid content of orange juices, which can be regarded as a ...
Ponencia
Icon

Efecto de las condiciones de almacenamiento en el color de patés de aceituna

Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Griguol Chulich, Viviana; Alonso Bosch, Santiago; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
Se ha estudiado la evolución del color de un paté pasteurizado de aceituna en diferentes condiciones de temperatura ...
Artículo
Icon

Estudio preliminar sobre la utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Sociedad Española de Óptica, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
Ponencia
Icon

Utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Bejines Mejías, Emilia; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
Artículo
Artículo
Icon

Optimization of olive-fruit paste production using a methodological proposal based on a sensory and objective color analysis

Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), 2009)
Este trabajo presenta la optimización de las condiciones de formulación de una pasta de aceitunas. La elaboración comprendió ...
Artículo
Icon

Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study

Martín Florido, Francisco; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Revistas Científicas del CSIC, 2009)
Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study. We have ...
Artículo
Icon

Different fattening systems of iberian pig according to 1-alkene hydrocarbon content in the subcutaneous fat

León-Camacho, Manuel; Narváez Rivas, Mónica; Viera Alcaide, Isabel; Vicario Romero, Isabel (2009)
Artículo
Icon

A multivariate study of the triacylglycerols composition of the subcutaneous adipose tissue of iberian pig in relation to the fattening diet and genotype

Vicario Romero, Isabel; Graciani Constante, Enrique; Escudero Gilete, María Luisa; Viera Alcaide, Isabel (2008)
Artículo
Icon

Revisión de los niveles de ácidos grasos trans encontrados en distintos tipos de alimentos

Griguol Chulich, Viviana; León-Camacho, Manuel; Vicario Romero, Isabel (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC: Instituto de la Grasa, 2007)
En este trabajo se realiza una exhaustiva revisión bibliográfica de los contenidos en grasos trans en alimentos de distinto ...
Artículo
Icon

Pigmentos carotenoides: consideraciones estructurales y fisioquímicas

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 2007)
Tesis Doctoral
IconIcon

Estudio de los carotenoides y del color de zumos de naranja

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (2005)
OBJETIVOS De acuerdo con lo expuesto en la introducción, los pigmentos carotenoides, aparte de ser responsables de la ...
Artículo
Icon

Estabilidad de los pigmentos carotenoides en los alimentos

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 2004)
Los pigmentos carotenoides son compuestos responsables de la coloración de gran número de alimentos vegetales y animales. ...
Artículo
Icon

Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Sociedad Latinoamericana de Nutrición, 2004)
Los pigmentos carotenoides son compuestos responsables de la coloración de gran número de alimentos vegetales y animales, ...
Tesis Doctoral
Icon

Determinación del contenido en ácidos grasos trans en alimentos de consumo habitual en Andalucía y niveles de ingesta

Griguol Chulich, Viviana; Vicario Romero, Isabel; León-Camacho, Manuel (2003)
Artículo
Icon

Contenido en isómeros geométricos de los ácidos grasos en helados comerciales españoles

Griguol Chulich, Viviana; Vicario Romero, Isabel; León, M. (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC: Instituto de la Grasa, 2003)
Ocho muestras de distintas variedades de helados comercializados en España han sido analizadas para determinar su contenido ...
Tesis Doctoral
Icon

Investigación de constituyentes minoritarios (minerales y glucosidos flavonoides) en naranjas amargas españolas (citrus aurantium l.) y productos derivados

Bejines Mejías, Emilia; Romero Guzmán, Fernando; Vicario Romero, Isabel (2000)
En este trabajo de investigacion se ha determinado la composición mineral(sodio, potasio, calcio,magnesio, manganeso,nitrogeno, ...
Artículo
Icon

Internet aplicado a la docencia universitaria en el desarrollo de la capacidad de resolución de problemas y pensamiento crítico

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; González-Miret Martín, María Lourdes (Universidad de Sevilla, 2000)
Ponencia
Icon

Autoevaluación de los hábitos alimentarios y la motivación positiva en el aprendizaje de las asignaturas de Bromatología y Nutrición Dietética

García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes; Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Universidad de Sevilla. Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
Este trabajo resume los resultados de una experiencia docente llevada a cabo por alumnos de cuarto curso de la licenciatura ...
Artículo
Icon

Desarrollo de un programa informático para la elaboración y evaluación de dietas

Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José; Álvarez Moro, Corsino Joaquín (Universidad de Sevilla, 1997)
Artículo
Icon

Utilización del ensayo del ácido 2-tiobarbiturico (ATB) para evaluar el proceso autooxidativo en alimentos

Guillén Sans, Remedios; Guzmán Chozas, Matías; Vicario Romero, Isabel (1997)
Artículo
Icon

Metaanálisis de innovaciones curriculares de la Universidad de Sevilla

Cameán Fernández, Ana María; Villar Angulo, Luis Miguel; Ramírez Gómez, Carmen; Vicario Romero, Isabel; Bonal Pitz, Pedro Pablo; Morales Lozano, Juan Antonio; Vargas Romero, Juan Pedro; Crespo Pérez, Beatriz; Correa Manfredi, Juliana (1997)
Artículo
Icon

Fibra dietética: problemas en la definición y métodos de análisis

Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 1997)
Tesis Doctoral
Icon

El ensayo del ácido 2-tiobarbitúrico (atb) para medir la degradación autooxidativa de aceites vegetales comestibles

Vicario Romero, Isabel; Guillén Sans, Remedios; Guzmán Chozas, Matías; Machado Quintana, Alberto (1993)
En esta memoria se lleva a cabo un estudio general sobre el ensayo del acido 2-tiobarbiturico (atb) y su aplicacion a la ...