- idUS
- Investigación
- Ciencias de la Salud
- Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
- Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal)
- Listar Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal) por autor
Listar Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal) por autor "Troncoso González, Ana María"
Mostrando ítems 1-20 de 45
-
Artículo
Acetic Acid Bacteria and the Production and Quality of Wine Vinegar
García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Torija Martínez, María Jesús (2014) -
Artículo
Actividad antioxidante de pulpas de frutos tropicales: Aplicación del método abts
Kuskoski, Eugenia Marta; García Asuero, Agustín; Troncoso González, Ana María; Fett, Roseane (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 2006)El consumo de alimentos ricos en polifenoles, tales como frutos y vegetales, se traduce en una dieta particularmente ...
-
Artículo
Anthocyanins in Blueberries Grown in Hot Climate Exert Strong Antioxidant Activity and May Be Effective Against Urinary Tract Bacteria
Cerezo López, Ana Belén; Cătunescu, Giorgiana M.; Martínez-Pais González, Mercedes; Hornedo Ortega, Ruth; Pop, Carmen R; Rusu, Crina Claudia; Chirilă, Flore; Rotar, Ancuța M; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (MDPI, 2020)Anthocyanins are extensively studied for their health-related properties, including antibacterial activity against urinary ...
-
Artículo
Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites
Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2022)Angiogenesis is a key process involved in both cancer and cardiovascular diseases, the vascular endothelial growth factor ...
-
Artículo
Anti-VEGF Signalling Mechanism in HUVECs by Melatonin, Serotonin, Hydroxytyrosol and Other Bioactive Compounds
Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Labrador, María; Gutiérrez, Andrés (MDPI, 2019)Angiogenesis drives evolution and destabilisation of atherosclerotic plaques and the growth and expansion of tumour cells. ...
-
Artículo
Approaching Study on the Relationship Between Saccharomyces cerevisiae Production of Tyrosol, Hydroxytyrosol, and Melatonin with Volatile Compounds in Fermented Must
González Ramírez, Marina; Marín Torres, María del Mar; Gallardo Fernández, Marta; Planells-Carcel, Andrés; Bisquert, Ricardo; Valero Blanco, Eva María; Úbeda Aguilera, Cristina; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Springer, 2023-05)Yeasts are feasible and efective bioreactors and, therefore, there is a great interest in their industrial employment for ...
-
Artículo
Bioactive compounds derived from the yeast metabolism of aromatic amino acids during alcoholic fermentation
Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Guillamón, José Manuel; Torija Martínez, María Jesús; Beltrán, Gemma; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi Publishing Corporation, 2014)Metabolites resulting from nitrogen metabolism in yeast are currently found in some fermented beverages such as wine and ...
-
Artículo
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars
Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Moreno-Rojas, J. M.; Peña, F.; Morales Gómez, María Lourdes (Wiley, 2012)Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ...
-
Artículo
Constituyentes característicos de los vinagres vínicos andaluces
Troncoso González, Ana María; Guzmán Chozas, Matías (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 1988)Se ha llevado a cabo un estudio sobre algunos componentes característicos de vinagres vínicos de origen andaluz. Para ...
-
Artículo
Determination of hydroxytyrosol produced by winemaking yeasts during alcoholic fermentation using a validated UHPLC–HRMS method
Álvarez Fernández, María Antonia; Fernández Cruz, Edwin; Cantos Villar, Emma; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2018-03)Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound of recognized bioactivity that has been described in wines but little is known ...
-
Artículo
Edulcorantes artificiales. Consideraciones sobre su inocuidad
Guzmán Chozas, Matías; García Márquez, María Antonia; Troncoso González, Ana María; Guillén Sans, Remedios (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 1984) -
Artículo
Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia
Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)La aparición de la nueva asignatura Nwrici6n y Bromatolog ía en los nuevos planes de estudio de la Licenciatura de Fannacia ...
-
Artículo
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins
Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Hidalgo, C.; Torija, M. J.; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2013)The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ...
-
Artículo
Factores que afectan a los niveles de resveratrol en el vino
Martínez Ortega, María del Valle; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 2000) -
Artículo
Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: Yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must
Rebollo Romero, Inmaculada; Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Valero, Eva; Cantos Villar, Emma; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020-08)Hydroxytyrosol is well known for its potent antioxidant activity and anticarcinogenic, antimicrobial, cardioprotective and ...
-
Artículo
Fibra dietética: problemas en la definición y métodos de análisis
Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 1997) -
Artículo
Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties
Úbeda Aguilera, Cristina; San-Juan, Felipe; Concejero, Belén; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ferreira, Vicente; Hernández-Orte, Purificación (American Chemical Society, 2012)This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ...
-
Artículo
Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente
Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)La experiencia docente llevada a cabo ha pennitido a los alumnos conocer los distintos tipos de historias dietéticas así ...
-
Artículo
Hydroxytyrosol and Dopamine Metabolites: Anti-aggregative Effect and Neuroprotective Activity Against α-synuclein-induced Toxicity
Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2023)The abnormal aggregation of the α-synuclein (αsyn) protein is involved in the formation of Lewy bodies in the brain of ...
-
Artículo
Hydroxytyrosol Decreases LPS- and α-Synuclein-Induced Microglial Activation In Vitro
Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Alonso Bellido, Isabel María; Rodríguez Gómez, José Antonio; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Venero Recio, José Luis; Espinosa Oliva, Ana María; Martínez de Pablos, Rocío (MDPI, 2020)Neuroinflammation is a common feature shared by neurodegenerative disorders, such as ...