NombreCerezo López, Ana Belén
DepartamentoNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Área de conocimientoNutrición y Bromatología
Categoría profesionalProfesora Titular de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    31

  • Nº visitas

    5529

  • Nº descargas

    15929


 

Dataset
Icon

The Production of Bioactive Hydroxytyrosol in Fermented Beverages: The Role of Must Composition and a Genetically Modified Yeast Strain [Dataset]

González Ramírez, Marina; Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Bisquert, Ricardo; Valero, Eva; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2024)
The dataset include the raw data of the analysys of HPLC-MS/MS for tyrosol and hydroxytyrosol. The samples were from ...
Artículo
Icon

The Production of Bioactive Hydroxytyrosol in Fermented Beverages: The Role of Must Composition and a Genetically Modified Yeast Strain

González Ramírez, Marina; Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Bisquert, Ricardo; Valero, Eva; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2024)
Hydroxytyrosol (HT) is a well-known compound for its bioactive properties. It is naturally present in olives, olive oil, ...
Artículo
Icon

Hydroxytyrosol and Dopamine Metabolites: Anti-aggregative Effect and Neuroprotective Activity Against α-synuclein-induced Toxicity

Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2023)
The abnormal aggregation of the α-synuclein (αsyn) protein is involved in the formation of Lewy bodies in the brain of ...
Tesis Doctoral
Icon

Factores que influyen sobre la producción de hidroxitirosol durante la fermentación alcohólica

Rebollo Romero, Inmaculada; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen (2022)
Los compuestos bioactivos son capaces de regular ciertas funciones metabólicas aportando beneficios para la salud. Entre ...
Artículo
Icon

SAlBi educa (Tailored Nutrition App for Improving Dietary Habits): Initial Evaluation of Usability

González Ramírez, Marina; Cejudo López, Ángela; Lozano Navarrete, Mauricio; Salamero Sánchez-Gabriel, Elena; Torres Bengoa, M. Alfonso; Segura Balbuena, Manuel; Sánchez Cordero, Maria J.; Barroso Vázquez, Mercedes; Pérez Barba, Francisco J.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (Frontiers Media S.A., 2022)
In recent years, the use of applications to improve dietary habits has increased. Although numerous nutrition apps are ...
Artículo
Icon

Hydroxytyrosol in Foods: Analysis, Food Sources, EU Dietary Intake, and Potential Uses

Gallardo Fernández, Marta; González Ramírez, Marina; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)
Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound with proven biological properties present in a limited number of foods such as ...
Artículo
Icon

Short-Term Pilot Study to Evaluate the Impact of Salbi Educa Nutrition App in Macronutrients Intake and Adherence to the Mediterranean Diet: Randomized Controlled Trial

González Ramírez, Marina; Sánchez Carrera, Rocío; Cejudo López, Ángela; Lozano Navarrete, Mauricio; Salamero Sánchez -Gabriel, Elena; Torres Bengoa, M. Alfonso; Segura Balbuena, Manuel; Sánchez Cordero, María J.; Barroso Vázquez, Mercedes; Pérez Barba, Francisco J.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (MDPI, 2022)
Promoting a healthy diet is a relevant strategy for preventing non-communicable diseases. This study aims to evaluate the ...
Artículo
Icon

Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites

Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2022)
Angiogenesis is a key process involved in both cancer and cardiovascular diseases, the vascular endothelial growth factor ...
Trabajo Fin de Máster
Icon

Compuestos organosulfurados presentes en aliáceas y sus propiedades saludables

Moya Salvador, Ana; Cerezo López, Ana Belén; Baños Arjona, Alberto (2020)
Desde la antigüedad, vegetales pertenecientes al género Allium, como el ajo o la cebolla, han mostrado tener ...
Artículo
Icon

Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: Yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must

Rebollo Romero, Inmaculada; Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Valero, Eva; Cantos Villar, Emma; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020)
Hydroxytyrosol is well known for its potent antioxidant activity and anticarcinogenic, antimicrobial, cardioprotective and ...
Dataset
Icon

Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites [Dataset]

Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2020)
El dasaset incluye los datos brutos de los experimentos western blot y ELISA realizados en el trabajo titulado "Anti-VEGF ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Diseño y aplicación de talleres de Consejo Dietético en Atención Primaria

Porcel Sánchez, Andrés; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (2020)
Actualmente, el exceso de peso está considerado un problema de salud pública a nivel mundial. El sobrepeso es la antesala ...
Artículo
Icon

Occurrence of melatonin and indolic compounds derived from L-tryptophan yeast metabolism in fermented wort and commercial beers

Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Cerezo López, Ana Belén; Valero, Eva; Morcillo Parra, M. Ángeles; Beltran, Gemma; Torija, María Jesús; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020)
Melatonin and serotonin are bioactive compounds present in foods and beverages and related to neuroprotection and ...
Artículo
Icon

Anthocyanins in Blueberries Grown in Hot Climate Exert Strong Antioxidant Activity and May Be Effective Against Urinary Tract Bacteria

Cerezo López, Ana Belén; Cătunescu, Giorgiana M.; Martínez-Pais González, Mercedes; Hornedo Ortega, Ruth; Pop, Carmen R; Rusu, Crina Claudia; Chirilă, Flore; Rotar, Ancuța M; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (MDPI, 2020)
Anthocyanins are extensively studied for their health-related properties, including antibacterial activity against urinary ...
Artículo
Icon

Inhibition of VEGFR-2 Phosphorylation and Effects on Downstream Signaling Pathways in Cultivated Human Endothelial Cells by Stilbenes from Vitis Spp

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; Cantos Villar, Emma; Richard, Tristan; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (American Chemical Society, 2019)
Stilbenes are phenolic compounds present in different higher plant families that have shown different biological activities, ...
Artículo
Icon

Anti-VEGF Signalling Mechanism in HUVECs by Melatonin, Serotonin, Hydroxytyrosol and Other Bioactive Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Labrador, María; Gutiérrez, Andrés (MDPI, 2019)
Angiogenesis drives evolution and destabilisation of atherosclerotic plaques and the growth and expansion of tumour cells. ...
Artículo
Icon

Melatonin, Protocatechuic Acid and Hydroxytyrosol Effects on Vitagenes System Against Alpha-Synuclein Toxicity

Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2019)
Preventing the abnormal assembly of α-synuclein (α-Syn) and the correct modulation of vitagenes system exercise strong ...
Artículo
Icon

Time course of l-tryptophan metabolites when fermenting natural grape musts: effect of inoculation treatments and cultivar on the occurrence of melatonin and related indolic compounds

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; Cantos Villar, Emma; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi, 2019)
Background and Aims:Tryptophan is involved in the formation of bioactive compounds, such as melatonin (MEL) and3-indoleacetic ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Caracterización química y bioactividad de compuestos producidos por levaduras y derivados de la vid.

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (2018)
En los últimos años, la melatonina ha sido identificada en diversas matrices alimentarias, principalmente de origen vegetal ...
Artículo
Icon

Phenolic Compounds Characteristic of the Mediterranean Diet in Mitigating Microglia-Mediated Neuroinflammation

Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Martínez de Pablos, Rocío; Krisa, Stéphanie; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Frontiers Media S.A., 2018)
Neuroinflammation is a pathological feature of quite a number of Central Nervous System diseases such as Alzheimer and ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Evaluación del efecto anti-angiogénico de compuestos bioactivos producidos por levaduras en alimentos fermentados y sus metabolitos

Labrador Granados, María; Cerezo López, Ana Belén (2018)
La angiogénesis en el adulto tiene un papel esencial en la patogénesis de las dos principales causas de ...
Artículo
IconIcon

In Vitro Effects of Serotonin, Melatonin, and Other Related Indole Compounds on Amyloid-beta Kinetics and Neuroprotection

Hornedo Ortega, Ruth; Da Costa, Grégory; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen (Wiley, 2018)
Scope Amyloid-β peptide is the main component of senile plaques in Alzheimer's disease. The inhibition of amyloid-β peptide ...
Artículo
Icon

Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Álvarez Fernández, María Antonia; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2017)
Excessive concentrations of vascular endothelial growth factor (VEGF) trigger angiogenesis, which causes complications ...
Artículo
Icon

Melatonin and other tryptophan metabolites produced by yeasts: Implications in cardiovascular and neurodegenerative diseases

García Parrilla, María del Carmen; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Mas, Albert (Frontiers Media S. A, 2016)
Yeast metabolism produces compounds derived from tryptophan, which are found in fermented beverages, such as wine ...
Artículo
Icon

Molecular structure-function relationship of dietary polyphenols for inhibiting VEGF-induced VEGFR-2 activity

Cerezo López, Ana Belén; Winterbone, Mark S.; Moyle, Christina W.A.; Needs, Paul W.; Kroon, Paul A. (Wiley, 2015)
Scope We recently reported potent inhibition of VEGF signalling by two flavanols at sub-micromolar concentrations, mediated ...
Artículo
Icon

Bioactive compounds derived from the yeast metabolism of aromatic amino acids during alcoholic fermentation

Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Guillamón, José Manuel; Torija Martínez, María Jesús; Beltrán, Gemma; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi Publishing Corporation, 2014)
Metabolites resulting from nitrogen metabolism in yeast are currently found in some fermented beverages such as wine and ...
Artículo
Icon

Synergism Effect between Phenolic Metabolites and Endogenous Antioxidants in Terms of Antioxidant Activity

Noguer, María; Cerezo López, Ana Belén; Moyá Morán, María Luisa; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Universidade Federal do Espírito Santo, 2014)
Polyphenolic compounds, widely distributed in plant kingdom, have been exhaustively studied for their bioactive properties ...
Patente
Icon

Aromatización de bebidas de bajo grado alcohólico elaboradas a partir de vino.

García Parrilla, María del Carmen; Bogianchini, Michele; Cerezo López, Ana Belén (Oficina Española de Patentes y Marcas , 2012)
La presente invención tiene por objeto la aromatización con extractos naturales de nectarina, vainilla y lima de vinos con bajo contenido en alcohol, con el fin de obtener productos aceptables sensorialmente por los consumidores.
Artículo
Icon

Technological process for production of persimmon and strawberry vinegars

Cerezo López, Ana Belén; Mas, Albert; Torija Martínez, María Jesús; Mateo, Estibaliz; Hidalgo, Claudio (2010)
Tesis Doctoral
IconIcon

Composición polifenólica de vinagres de vino tinto: Influencia de la acetificación y la madera

Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2009)
Capítulo de Libro
Icon

Composición fenólica de vinagres obtenidos por certificación con cultivo superficial en barricas de diferentes maderas

Cerezo López, Ana Belén; Tesfaye, Wendu; Troncoso González, Ana María; Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco (Junta de Extremadura, 2007)
y singulares. El presente estudio tiene por objeto evaluar la influencia de diversas maderas de las barricas en la ...