Data

NameCerezo López, Ana Belén
DepartmentNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Knowledge areaNutrición y Bromatología
Professional categoryProfesora Titular de Universidad
E-mailRequest
         

  Statistics

  • Items

    14

  • Visits

    2115

  • Downloads

    3396

  Publications

 

Master's Final Project
Icon

Compuestos organosulfurados presentes en aliáceas y sus propiedades saludables

Cerezo López, Ana Belén; Baños Arjona, Alberto; Moya Salvador, Ana (2020-09-01)
Desde la antigüedad, vegetales pertenecientes al género Allium, como el ajo o la cebolla, han mostrado tener ...
Article
Icon

Anthocyanins in Blueberries Grown in Hot Climate Exert Strong Antioxidant Activity and May Be Effective Against Urinary Tract Bacteria

Cerezo López, Ana Belén; Cătunescu, Giorgiana M.; Martínez-Pais González, Mercedes; Hornedo Ortega, Ruth; Pop, Carmen R; Rusu, Crina Claudia; Chirilă, Flore; Rotar, Ancuța M; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (MDPI, 2020-01-01)
Anthocyanins are extensively studied for their health-related properties, including antibacterial activity against urinary ...
Final Degree Project
Icon

Diseño y aplicación de talleres de Consejo Dietético en Atención Primaria

García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén; Porcel Sánchez, Andrés (2020-01-01)
Actualmente, el exceso de peso está considerado un problema de salud pública a nivel mundial. El sobrepeso es la antesala ...
Article
Icon

Anti-VEGF Signalling Mechanism in HUVECs by Melatonin, Serotonin, Hydroxytyrosol and Other Bioactive Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Labrador, María; Gutiérrez, Andrés (MDPI, 2019-01-01)
Angiogenesis drives evolution and destabilisation of atherosclerotic plaques and the growth and expansion of tumour cells. ...
PhD Thesis
IconIcon

Caracterización química y bioactividad de compuestos producidos por levaduras y derivados de la vid.

Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Fernández Cruz, Edwin (2018-12-10)
En los últimos años, la melatonina ha sido identificada en diversas matrices alimentarias, principalmente de origen vegetal ...
Article
Icon

Phenolic Compounds Characteristic of the Mediterranean Diet in Mitigating Microglia-Mediated Neuroinflammation

Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Martínez de Pablos, Rocío; Krisa, Stéphanie; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Frontiers Media S.A., 2018-10-23)
Neuroinflammation is a pathological feature of quite a number of Central Nervous System diseases such as Alzheimer and ...
Final Degree Project
Icon

Evaluación del efecto anti-angiogénico de compuestos bioactivos producidos por levaduras en alimentos fermentados y sus metabolitos

Cerezo López, Ana Belén; Labrador Granados, María (2018-09-01)
La angiogénesis en el adulto tiene un papel esencial en la patogénesis de las dos principales causas de ...
Article
Icon

Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Álvarez Fernández, María Antonia; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2017-01-01)
Excessive concentrations of vascular endothelial growth factor (VEGF) trigger angiogenesis, which causes complications ...
Article
Icon

Melatonin and other tryptophan metabolites produced by yeasts: Implications in cardiovascular and neurodegenerative diseases

García Parrilla, María del Carmen; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Mas, Albert (Frontiers Media S. A, 2016-01-01)
Yeast metabolism produces compounds derived from tryptophan, which are found in fermented beverages, such as wine ...
Article
Icon

Synergism Effect between Phenolic Metabolites and Endogenous Antioxidants in Terms of Antioxidant Activity

Noguer, María; Cerezo López, Ana Belén; Moyá Morán, María Luisa; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Universidade Federal do Espírito Santo, 2014-01-01)
Polyphenolic compounds, widely distributed in plant kingdom, have been exhaustively studied for their bioactive properties ...
Article
Icon

Bioactive compounds derived from the yeast metabolism of aromatic amino acids during alcoholic fermentation

Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Guillamón, José Manuel; Torija Martínez, María Jesús; Beltrán, Gemma; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi Publishing Corporation, 2014-01-01)
Metabolites resulting from nitrogen metabolism in yeast are currently found in some fermented beverages such as wine and ...
Article
Icon

Technological process for production of persimmon and strawberry vinegars

Cerezo López, Ana Belén; Mas, Albert; Torija Martínez, María Jesús; Mateo, Estibaliz; Hidalgo, Claudio (2010-01-01)
PhD Thesis
IconIcon

Composición polifenólica de vinagres de vino tinto: Influencia de la acetificación y la madera

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (2009-01-01)
Chapter of Book
Icon

Composición fenólica de vinagres obtenidos por certificación con cultivo superficial en barricas de diferentes maderas

Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco; Cerezo López, Ana Belén; Tesfaye, Wendu; Troncoso González, Ana María (Junta de Extremadura, 2007-01-01)
y singulares. El presente estudio tiene por objeto evaluar la influencia de diversas maderas de las barricas en la ...