Listar Artículos (Ingeniería Química) por autor "Alfaro Rodríguez, María del Carmen"
Mostrando ítems 1-20 de 29
-
Artículo
A Comparison of the Effect of Temperature on the Rheological Properties of Diutan and Rhamsan Gum Aqueous Solutions
García González, María del Carmen; Cely García, María del Socorro; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2019)The rheological properties exhibited by gums make its use in applications interesting, such as foods, cosmetics, enhanced ...
-
Artículo
Aplicación de alta presión sobre disoluciones acuosas de goma diutan: influencia sobre las propiedades reológicas
Cabral, R.; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2017)En este trabajo se estudia el efecto de aplicar alta presión sobre el comportamiento reológico de disoluciones acuosas ...
-
Artículo
Avances en la formulación de emulsiones
Zapata Guillén, Isabel; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (2007) -
Artículo
Caracterización reológica de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2013)Se estudian las propiedades reológicas de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico. Se comparan los resultados ...
-
Artículo
Characterization of novel nanoemulsions, with improved properties, based on rosemary essential oil and biopolymers
Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Wiley-Blackwell, 2020-08)ACKGROUND: Nowadays, it is of great interest to develop stable and sustainable formulations that act as nanocarriers of ...
-
Artículo
Cizalla oscilatoria de baja amplitud en cristales líquidos laminares ternarios que contienen, un terisioactivo no iónico: influencia de la concentración de tolueno
Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 1998-04)El objetivo de este trabajo ha sido determinar la Influencia del contenido en tolueno, en relación tensioactivo/agua ...
-
Artículo
Effect of a Change in the CaCl₂/Pectin Mass Ratio on the Particle Size, Rheology and Physical Stability of Lemon Essential Oil/W Emulgels
Muñoz García, José; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2023-03)A three-step (rotor-stator-microfluidization-rotor stator) protocol was used to prepare 15% lemon essential oil in water ...
-
Artículo
Effect of temperature and shear on the microstructure of a microbial polysaccharide secreted by Sphingomonas species in aqueous solution
García González, María del Carmen; Carmona Gallego, José Antonio; Santos García, Jenifer; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Elsevier, 2018-10-15)Diutan gum is a biological polymer produced by Sphingomonas sp. In aqueous solution it shows gel-like structure under ...
-
Artículo
Elaboration and characterization of nanoemulsion with orange essential oil and pectin
Sánchez, Antonio; García González, María del Carmen; Martín Piñero, María José; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Wiley-Blackwell, 2021)BACKGROUND: Nanoemulsions formulated with citric essential oils are currently of interest because of their physical and ...
-
Artículo
Flow, dynamic viscoelastic and creep properties of a biological polymer produced by Sphingomonas sp. as affected by concentration
García González, María del Carmen; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Carmona Gallego, José Antonio; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2019-03-15)In this work, the influence of the concentration on the flow behaviour, dynamic viscoelastic and creep properties of diutan ...
-
Artículo
Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties
García González, María del Carmen; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Springer, 2018-11)Low-acyl gellan gum fluid gels were obtained using two different gel-promoting cations under the same processing conditions, ...
-
Artículo
Impact of microfluidization on the emulsifying properties of zein-based emulsions: Influence of diutan gum concentration
Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alcaide González, María del Águila; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)Microfluidization is a preparation method that can be used to obtain emulsions with sub-micron droplet sizes. The first ...
-
Artículo
Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids
Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Martín Piñero, María José; Muñoz García, José (Wiley-Blackwell, 2022)Background: New consumer habits are forcing the food industry to develop new and healthy products. In response to this ...
-
Artículo
Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Muñoz García, José (Elsevier, 2018)This contribution deals with the development of emulsions formulated using thyme essential oil and a new biomass-derived ...
-
Artículo
Influence of the Homogenization Pressure on the Rheology of Biopolymer-Stabilized Emulsions Formulated with Thyme Oil
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Molecular Diversity Preservation International, 2019-03)Different continuous phases formulated with ecofriendly ingredients such as AMIDET®N, an ecological surfactant, as well ...
-
Artículo
Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions
Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2019-07)The objective of this work is to obtain a stable and natural antimicrobial delivery system. Thus, the effect of the addition ...
-
Artículo
Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer
Alfaro Rodríguez, María del Carmen; López-Tarruello, M.; García González, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)The aim of this work was to investigate the influence of the pressure ( 0 psi and 15000 psi) and the number of passes ...
-
Artículo
Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas
Martín Piñero, María José; Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)El objetivo de esta investigación fue comparar tres tensoactivos ecológicos derivados del aceite de coco para la preparación ...
-
Artículo
Mejora de las técnicas de comunicación en prácticas de Ingeniería de la Reacción Química
Muñoz García, José; Roselló Segado, Antonio; Carrillo de la Fuente, Francisco; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Vélez Álvez, Genoveva; Fernández Martín, M. Ángel; Cabeza Fernández, Cristina (Sevilla : Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)En este artículo se describe una actividad de innovación educativa en el área de Ingeniería Química, cuyo objetivo principal ...
-
Artículo
Preparation of Nanoemulgels Containing Lemon Essential Oil and Pectin: Physical Stability and Rheological Properties
Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; Lobo Llamas, Carlos; García González, María del Carmen (MDPI, 2023)t: Nanoemulgels are novel formulations of great interest for their use as dual-release systems and as fat substitutes in ...