Listar Artículos (Ingeniería Química) por autor "Cordobés Carmona, Felipe"
Mostrando ítems 1-17 de 17
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Artículo
Acidic and Heat Processing of Egg Yolk Dispersions
Aguilar García, José Manuel; Félix Ángel, Manuel; López González, Yolanda; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (MDPI, 2021-10)Egg yolk is a multifunctional ingredient widely used in many food products, wherein proteins are the dominant component ...
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Artículo
Desarrollo de matrices bioplásticas superabsorbentes de proteína de soja con micronutriente incorporado para su uso en horticultura
Jiménez-Rosado, Mercedes; Alonso González, María; Aguilar García, José Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Romero García, Alberto (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)El aumento en el consumo de productos orgánicos procedentes de la horticultura sostenible sumado a la preocupación por los ...
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Artículo
Development of soy protein-based matrices containing zinc as micronutrient for horticulture
Jiménez-Rosado, Mercedes; Pérez-Puyana, Víctor Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Romero García, Alberto; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2018-10)Protein-based bioplastics may be regarded as novel biopolymer matrices based on renewable natural components. Due to ...
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Development of superabsorbent soy protein-based bioplastic matrices with incorporated zinc for horticulture
Jiménez-Rosado, Mercedes; Pérez-Puyana, Víctor Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Romero García, Alberto; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Wiley, 2019-08)BACKGROUND: The use of superabsorbent materials in horticulture has spread recently. These materials, which can retain ...
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Efecto del pH y del procesado térmico sobre las propiedades viscoelásticas lineales de la yema de huevo acidulada con ácido clorhídrico
Aguilar García, José Manuel; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020-03)La yema de huevo, natural o modificada en ovoproductos, es un ingrediente ampliamente usado en la industria alimentaria ...
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Effect of solvent and additives on the electrospinnability of BSA solutions
García Domínguez, Javier; Félix Ángel, Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2022-09)Electrospun nanofibrous membranes have attracted the interest of the scientific community over the past decades due to ...
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Estudio reológico y microestructural de emulsiones concentradas de aceite de girasol en agua estabilizadas con proteínas agroalimentarias
Bengoechea Ruiz, Carlos; Romero García, Alberto; Cordobés Carmona, Felipe; Guerreo, Antonio (CSIC, 2008)Se ha realizado un estudio de la distribución del tamaño de gotas y de las propiedades viscoelásticas lineales de ...
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From Egg Yolk/κ-Carrageenan dispersions to gel systems: linear viscoelasticity and texture analysis
Aguilar García, José Manuel; Batista, Ana Paula; Nunes, María Cristiana; Cordobés Carmona, Felipe; Raimundo, Anabela; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2011)The effect of pH (3.5 e 6) and polysaccharide concentration (0 e 0.5 wt%) on the linear viscoelastic behaviour of egg ...
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Heat-induced gelation of egg yolk as a function of pH. Does the type of acid make any difference?
Aguilar García, José Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Bengoechea Ruiz, Carlos; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2018-07)The objective of this study was to assess the influence of reducing pH from its native value on the heat-induced gelation ...
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Influence of protein concentration on the properties of crayfish protein isolated gels
Romero García, Alberto; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco; Puppo, María Cecilia (Taylor & Francis Group, 2014)Crayfish protein, present in the wastes from crayfish processing, has been investigated as an ingredient of surimi-like ...
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Influence of Semicontinuous Processing on the Rheology and Droplet Size Distribution of Mayonnaise-like Emulsions
Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Sage Publications Ltd., 2009-08)Oil-in-water (o/w) emulsions stabilized by egg yolk, with a composition similar to those found in commercial mayonnaises ...
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Artículo
Influence of the use of 3D printing technology for teaching chemistry in STEM disciplines
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Santos García, Jenifer; Cordobés Carmona, Felipe; Ramos Payán, María Dolores (Wiley, 2024-03)Teachers can create engaging learning environments in engineering courses through pedagogical innovation using Information ...
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Influencia del pH y de la fuerza iónica sobre la gelificación térmica de proteínas de la yema de huevo
Carmona Gallego, José Antonio; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco; Martínez García, Inmaculada; Partal López, Pedro (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC: Instituto de la Grasa, 2007)En este trabajo se estudiaron las transiciones térmicas de la yema de huevo usando técnicas de calorimetría diferencial de ...
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Influencia del procesado térmico sobre la reología de geles de albumen de huevo
Aguilar García, José Manuel; Jaramillo, Alexander; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Asociación de Químicos e Ingenieros del Institut Químic de Sarrià, 2010)El objetivo del trabajo ha consistido en la caracterización del proceso de gelificación térmica de dispersiones de albumen ...
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Rheology of the lamellar liquid-crystalline phase in polyethoxylated alcohol/water/heptane systems
Cordobés Carmona, Felipe; Franco Gómez, José María; Gallegos Montes, Críspulo (CSIC, 2005)En este trabajo se han estudiado las propiedades reológicas de una fase líquido-cristalina laminar contenida en un sistema ...
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Thermal gelation of mixed egg yolk/kappa-carrageenan dispersions
Aguilar García, José Manuel; Cordobés Carmona, Felipe; Raymundo, Anabela; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2017-04)This study aims to evaluate the effect of gum content and pH on the thermal gelation of mixed egg yolk/κ-carrageenan (EY/κC) ...
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Viscoelasticidad lineal de estructuras líquido-cristalinas de un sistema tensioactivo no iónico nonilfenol etoxilado/agua
Cordobés Carmona, Felipe; Moros Claramunt, Enrique; Franco Gómez, José María; Gallegos Montes, Críspulo (CSIC, 2002)En el presente trabajo se ha estudiado el comportamiento viscoelástico lineal de las fases micelares y líquido-cristalinas presentes ...