Repositorio de producción científica de la Universidad de Sevilla

Preliminary study of the effect of ultrasound on physicochemical properties of red wine

 

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dc.creator Zhang, Qing-An es
dc.creator Shen, Yuan es
dc.creator Fan, Xue-Hui es
dc.creator García-Martín, Juan Francisco es
dc.date.accessioned 2018-12-11T12:47:14Z
dc.date.available 2018-12-11T12:47:14Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Zhang, Q., Shen, Y., Fan, X. y García-Martín, J.F. (2016). Preliminary study of the effect of ultrasound on physicochemical properties of red wine. CYTA - Journal of Food, 14 (1), 55-64.
dc.identifier.issn 1947-6337 es
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11441/80944
dc.description.abstract Ultrasound is regarded as a potential alternative method for improving the quality of some wines. This study was initiated with the objective of evaluating the effects of ultrasound on some important physicochemical properties of red wine such as chromatic characteristics (CC), electrical conductivity (EC), pH, titratable acidity (TA), total phenolic compounds (TPCs) and DPPH (1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl) free radical scavenging activity (DFRSA). The operational parameters assessed were ultrasound power, ultrasound frequency, exposure time and bath temperature. Results illustrated that there were significant changes in CC, EC and TPC while pH and TA hardly changed except for samples treated at high temperatures. DFRSA was correlated to TPC during ultrasonic treatment. Application of principal component analysis to the experimental data suggested that exposure time was the factor with the greatest ability to induce changes on wine. Results suggested that ultrasound may be applied to improve some physicochemical properties of red wine. es
dc.description.abstract El ultrasonido se considera uno de los métodos alternativos potenciales para mejorar la calidad de algunos vinos. Se comenzó este estudio con el objetivo de evaluar los efectos del ultrasonido en algunas de la propiedades fisicoquímicas importantes del vino tinto como son: las características cromáticas (CC), la conductividad eléctrica (EC), el pH, la acidez (TA), los compuestos fenólicos totales (TPC) y el DPPH (1,1-difenil-2-picrilhidrazil) de actividad de eliminación de radicales libres (DFRSA). Los parámetros operacionales examinados fueron: la potencia de ultrasonido, la frecuencia de ultrasonido, el tiempo de exposición y la temperatura de baño. Los resultados ilustraron la existencia de cambios significativos en CC, EC y TPC, mientras que el pH y TA prácticamente no cambiaron excepto en las muestras tratadas con altas temperaturas. DFRSA tuvo correlación con TPC durante el tratamiento con ultrasonido. La aplicación de análisis de componentes principales a los datos experimentales sugirió que el tiempo de exposición era el factor con mayor habilidad para inducir cambios en el vino. Los resultados sugirieron que el ultrasonido podría aplicarse para mejorar algunas de las propiedades fisicoquímicas del vino tinto. es
dc.description.sponsorship National Natural Science Foundation of China [No. 31101324] es
dc.description.sponsorship Natural Science Foundation of Shaanxi Province, China [No. 2015JM3097] es
dc.description.sponsorship Technology Transfer Promotion Project of Xi’an, Shaanxi Province, China [No.CXY1434(5)] es
dc.description.sponsorship Fundamental Research Funds for the Central Universities of China [Nos. GK201302039, GK201404006] es
dc.format application/pdf es
dc.language.iso spa es
dc.language.iso eng es
dc.publisher Taylor & Francis es
dc.relation.ispartof CYTA - Journal of Food, 14 (1), 55-64.
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ *
dc.subject Red wine es
dc.subject Ultrasound es
dc.subject Physicochemical properties es
dc.subject PCA es
dc.subject Chromatic characteristics es
dc.subject Vino tinto es
dc.subject Ultrasonido es
dc.subject Propiedades fisicoquímicas es
dc.subject Características cromáticas es
dc.title Preliminary study of the effect of ultrasound on physicochemical properties of red wine es
dc.title.alternative Estudio preliminar sobre el efecto del ultrasonido en las propiedades fisicoquímicas del vino tinto es
dc.type info:eu-repo/semantics/article es
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es
dc.rights.accessrights info:eu-repo/semantics/openAccess es
dc.contributor.affiliation Universidad de Sevilla. Departamento de Ingeniería Química es
dc.relation.projectID 31101324 es
dc.relation.projectID 2015JM3097 es
dc.relation.projectID CXY1434(5) es
dc.relation.projectID GK201302039 es
dc.relation.projectID GK201404006 es
dc.relation.publisherversion https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19476337.2015.1045036 es
dc.identifier.doi 10.1080/19476337.2015.1045036 es
dc.contributor.group Universidad de Sevilla. AGR155: Obtención de Biocombustibles es
idus.format.extent 11 p. es
dc.journaltitle CYTA - Journal of Food es
dc.publication.volumen 14 es
dc.publication.issue 1 es
dc.publication.initialPage 55 es
dc.publication.endPage 64 es
dc.identifier.sisius 21024788 es
dc.contributor.funder National Natural Science Foundation of China
dc.contributor.funder Natural Science Foundation of Shaanxi Province
Size: 1.220Mb
Format: PDF

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