dc.creator | González Martín, Inmaculada | es |
dc.creator | Vicente Tavera, S. | es |
dc.creator | Revilla, Isabel | es |
dc.creator | Vivar Quintana, A.M. | es |
dc.creator | González Pérez, Claudio | es |
dc.creator | Hernández Hierro, José Miguel | es |
dc.creator | Lobos Ortega, Iris A. | es |
dc.date.accessioned | 2016-05-04T07:28:13Z | |
dc.date.available | 2016-05-04T07:28:13Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | González Martín, M.I., Vicente Tavera, S., Revilla, I., Vivar Quintana, A.M., González Pérez, C., Hernández Hierro, J.M. y Lobos Ortega, I.A. (2016). The role of the canonical biplot method in the study of volatile compounds in cheeses of variable composition. | |
dc.identifier.issn | 0017-3495 | es |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11441/40701 | |
dc.description.abstract | The canonical biplot method (CB) is used to determine the discriminatory power of volatile chemical
compounds in cheese. These volatile compounds were used as variables in order to differentiate among 6 groups or
populations of cheeses (combinations of two seasons (winter and summer) with 3 types of cheese (cow, sheep and
goat’s milk). We analyzed a total of 17 volatile compounds by means of gas chromatography coupled with mass
detection. The compounds included aldehydes and methyl-aldehydes, alcohols (primary, secondary and branched
chain), ketones, methyl-ketones and esters in winter (WC) and summer (SC) cow’s cheeses, winter (WSh) and summer
(SSh) sheep’s cheeses and in winter (WG) and summer (SG) goat’s cheeses. The CB method allows differences
to be found as a function of the elaboration of the cheeses, the seasonality of the milk, and the separation of the
six groups of cheeses, characterizing the specific volatile chemical compounds responsible for such differences. | es |
dc.description.abstract | Papel del método biplot canónico en el estudio de compuestos volátiles en quesos de composición
variable. El método biplot canónico (CB) se utiliza para determinar el poder discriminatorio de compuestos
químicos volátiles en queso. Los compuestos volátiles se utilizan como variables con el fin de diferenciar entre
los 6 grupos o poblaciones de quesos (combinaciones de dos temporadas (invierno y verano) con 3 tipos de
queso (vaca, oveja y cabra). Se analizan un total de 17 compuestos volátiles por medio de cromatografía de gases
acoplada con detección de masas. Los compuestos incluyen aldehídos y metil-aldehídos, alcoholes (primarios
de cadena, secundaria y ramificada), cetonas, metil-cetonas y ésteres. Los seis grupos de quesos son, quesos de
vaca de invierno (WC) y verano (SC); quesos de oveja de invierno (WSh) y verano (SSh) y quesos de cabra de
invierno (WG) y verano (SG). El método CB permite la separación de los seis grupos de quesos y encontrar las
diferencias en función del tipo y estacionalidad de la leche, caracterizando los compuestos químicos volátiles
específicos responsables de tales diferencias | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Instituto de la Grasa, CSIC | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Canonical biplot | es |
dc.subject | Cheeses | es |
dc.subject | Seasonality | es |
dc.subject | Type of milk (cow, sheep, goat) | es |
dc.subject | Volatiles | es |
dc.subject | Compuestos volátiles | es |
dc.subject | Estacionalidad | es |
dc.subject | Quesos | es |
dc.subject | Tipo de leche (vaca, oveja, cabra) | es |
dc.title | The role of the canonical biplot method in the study of volatile compounds in cheeses of variable composition | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/submittedVersion | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal | es |
dc.relation.publisherversion | http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1578/1840 | es |
dc.identifier.doi | http://dx.doi.org/10.3989/gya.0250151 | es |
idus.format.extent | 8 | es |
dc.identifier.idus | https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/40701 | |