Buscar
Mostrando ítems 1-10 de 10
Artículo
Cytotoxicity studies of a stilbene extract and its main components intended to be used as preservative in the wine industry
(Elsevier, 2020)
The use of stilbenes has been proposed as an alternative to sulfur dioxide in wine. Provided the feasibility from a technological approach, the cytotoxicity of an extract from grapevine shoots containing a stilbene richness ...
Artículo
In vitro toxicity evaluation of graphene oxide and reduced graphene oxide on Caco-2 cells
(Elsevier, 2022)
Graphene derivatives are expected to have a great impact in a wide range of applications, among them as food packaging materials. This is one of the sources of potential human oral exposure to them. However, studies devoted ...
Artículo
Nuevos riesgos tóxicos por exposición a nanopartículas
(Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2009)
La nanotecnología es una ciencia multidisciplinar que está teniendo un gran auge en la actualidad, ya que proporciona productos (nanopartículas) con nuevas propiedades fisicoquímicas, que son las que hacen que tengan ...
Artículo
Cianobacterias y cianotoxinas
(Sociedad Española de Sanidad Ambiental, 2005)
Las floraciones de cianobacterias se están convirtiendo en un importante problema en la calidad del agua en muchos países del mundo, debido a la producción de cianotoxinas, con actividad hepatotóxica y neurotóxica, que ...
Artículo
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) en relación al uso de la nanotecnología en la industria alimentaria
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2010)
Dado el actual potencial de las aplicaciones de la nanotecnología en la industria alimentaria, este informe hace referencia al uso de los nanomateriales producidos de forma intencionada en el laboratorio o a nivel ...
Artículo
Hazard characterization of graphene nanomaterials in the frame of their food risk assessment: A review
(Elsevier, 2022)
Different applications have been suggested for graphene nanomaterials (GFNs) in the food and feed chain. However, it is necessary to perform a risk assessment before they become market-ready, and when consumer exposure is ...
Artículo
In Vitro Toxicity Studies of Bioactive Organosulfur Compounds from Allium spp. with Potential Application in the Agri-Food Industry: A Review
(MDPI, 2022)
Organosulfur compounds (OSCs) are secondary metabolites produced by different Allium species which present important biological activities such as antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory antidiabetic, anticarcinogenic, ...
Artículo
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) en relación al posible riesgo del aluminio dietético
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2009)
El Comité Mixto FAO/OMS de Expertos en Aditivos Alimentarios (JECFA) en 2006 tuvo en cuenta los efectos que algunos compuestos de Aluminio inducían sobre la reproducción y sobre el desarrollo del sistema nervioso, y ...
Artículo
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) relativo a la evaluación del riesgo asociado a la posible presencia de arsénico en algas destinadas al consumo humano
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2009)
La globalización ha contribuido a la introducción de nuevos alimentos en la dieta de los españoles, entre éstos las algas, capaces de acumular elementos tóxicos entre los que se encuentra el arsénico (As). Por ello se ...
Artículo
Protective effects of sulforaphane against toxic substances and contaminants: a systematic review
(Elsevier, 2024-07-25)
Background Sulforaphane (SFN) is a dietary isothiocyanate, derived from glucoraphanin, present in cruciferous vegetables belonging to the Brassica genus. It is a biologically active phytochemical that acts as a nuclear ...