- idUS
- Investigación
- Ciencias de la Salud
- Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
- Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal)
- Listar Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal) por autor
Listar Artículos (Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal) por autor "Escudero Gilete, María Luisa"
Mostrando ítems 21-33 de 33
-
Artículo
Effect of the time of cold maceration on the evolution of phenolic compounds and colour of Syrah wines elaborated in warm climate
Cejudo Bastante, María Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (Wiley, 2014-08)The effect of different cold maceration times on Syrah red wines from warm climate has been evaluated. Differential ...
-
Artículo
Effectiveness of Cyclic Voltammetry in Evaluation of the Synergistic Effect of Phenolic and Amino Acids Compounds on Antioxidant Activity: Optimization of Electrochemical Parameters
Jara Palacios, Mª José; Begines, Emilio; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2024-03-16)Antioxidant activity can be evaluated using cyclic voltammetry (CV). The aim of this work is to verify the efficacy of CV ...
-
Artículo
Effects of Salinity Stress on Carotenoids, Anthocyanins, and Color of Diverse Tomato Genotypes
Borghesi, Eva; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Malorgio, Fernando; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (American Chemical Society, 2011)One nonanthocyanin-accumulating (Ailsa Craig) and three anthocyanin-accumulating tomato genotypes (Anthocyanin fruit type, ...
-
Artículo
Enzymatic protein hydrolysates of a residue from grape by-products industry for winemaking application: influence of the starting material and hydrolysis time
Mora Garrido, Ana Belén; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Cejudo Bastante, María Jesús (Wiley, 2024-02-14)Large quantities of defatted grape seed meal (DGSM) are discarded annually in the grape pomace industry. This residue could ...
-
Artículo
Estudio preliminar sobre la utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración
Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Sociedad Española de Óptica, 2010)En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
-
Artículo
Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study
Martín Florido, Francisco; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Revistas Científicas del CSIC, 2009)Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study. We have ...
-
Artículo
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas
Vergara, Diego; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Escudero Gilete, María Luisa; Callejón Fernández, Raquel María (ARAN ediciones, 2016)Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ...
-
Artículo
Optimization of olive-fruit paste production using a methodological proposal based on a sensory and objective color analysis
Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), 2009)Este trabajo presenta la optimización de las condiciones de formulación de una pasta de aceitunas. La elaboración comprendió ...
-
Artículo
Physicochemical Properties, Colour, Chemical Composition, and Antioxidant Activity of Spanish Quercus Honeydew Honeys
Jara Palacios, Mª José; Ávila, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa; Gómez Pajuelo, Antonio; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Terrab Benjelloun, Anass (Springer, 2019)The emergent market for honeydew honeys in Europe prompt to increasing requirements of consumers and honey industry for ...
-
Artículo
Potential of Cooperage Byproducts Rich in Ellagitannins to Improve the Antioxidant Activity and Color Expression of Red Wine Anthocyanins
Escudero Gilete, María Luisa; Galán Lorente, Celia; Heredia Mira, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2019)Cooperage byproducts are an important source of phenolic compounds that could be used for wine technology applications. ...
-
Artículo
Revalorization of residues from the industrial exhaustion of grape by-products
Mora Garrido, Ana Belén; Cejudo Bastante, María Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa (Elsevier, 2022)Wine industry produces annually a large amount of grape pomace by-products whose bioactive compounds are extracted and ...
-
Artículo
Study of Zalema Grape Pomace: Phenolic Composition and Biological Effects in Caenorhabditis Elegans
Jara Palacios, Mª José; González Manzano, Susana; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, María Dolores; Dueñas, Montserrat; González Paramás, Ana M.; Heredia Mira, Francisco José; Santos Buelga, Celestino (American Chemical Society, 2013)The phenolic composition of the extractable fraction of Zalema grape pomace has been analyzed by HPLC-DAD-MS and consisted ...
-
Artículo
The Use of Grape Seed Byproducts Rich in Flavonoids to Improve the Antioxidant Potential of Red Wines
Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2016)The influence of adding seeds from grape pomace during Syrah wine fermentation in a warm climate has been studied. Seeds ...