NameEscudero Gilete, María Luisa
DepartmentNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Knowledge areaNutrición y Bromatología
Professional categoryProfesora Titular de Universidad
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Revalorization of residues from the industrial exhaustion of grape by-products

Mora Garrido, Ana Belén; Cejudo Bastante, María Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa (Elsevier, 2022)
Wine industry produces annually a large amount of grape pomace by-products whose bioactive compounds are extracted and ...
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A new functional kefir fermented beverage obtained from fruit and vegetable juice: Development and characterization

Paredes, Jorge Luis; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2022)
A juice containing a mixture of fruits and vegetables (70% apple, 9% strawberry, 12% carrot and beet 9%) was evaluated as ...
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Control of the extractable content of bioactive compounds in coffee beans by near infrared hyperspectral imaging

Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Romero Molina, Laura; Martínez López, Alicia; Rato, Ana Elisa; Heredia Mira, Francisco José; Hernández Hierro, José Miguel; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes (Elsevier, 2020)
Control of coffee quality has a great importance for being one of the most important raw materials within the international ...
Patent. Invention
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Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo

Gordillo Arrobas, Belén; Rodríguez Pulido, Francisco José; Rodriguez Morgado, Bruno; Parrado Rubio, Juan; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, Dolores; Hernández Hierro, José Miguel; Cejudo Bastante, María Jesús; Jara Palacios, María José; Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Rivero Granados, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2019)
Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo. La presente ...
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Comparative Study of Red Berry Pomaces (Blueberry, Red Raspberry, Red Currant and Blackberry) as Source of Antioxidants and Pigments

Jara Palacios, Mª José; Santisteban, Adela; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa (Springer Nature, 2019)
Anthocyanins are phenolic compounds with important technological applications due to its bioactive and color properties. ...
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Potential of Cooperage Byproducts Rich in Ellagitannins to Improve the Antioxidant Activity and Color Expression of Red Wine Anthocyanins

Escudero Gilete, María Luisa; Galán Lorente, Celia; Heredia Mira, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2019)
Cooperage byproducts are an important source of phenolic compounds that could be used for wine technology applications. ...
Final Degree Project
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Proteinas de la Uva y el Vino.Funcionalidad tecnológica y biologica

García Martín, Alba; Escudero Gilete, María Luisa (2018)
Final Degree Project
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Determinación de la capacidad antioxidante de vinos tintos. Efecto de la maceración con subproductos de la industria enológica

Gutiérrez Lorenzo, Andrés; Escudero Gilete, María Luisa; Jara Palacios, Mª José (2017)
La uva es una de las frutas con mayor producción en el mundo, debido a que cada año se elaboran millones de hectolitros ...
Chapter of Book
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Applications of Voltammetric Analysis to Wine Products

Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (IntechOpen, 2017)
Wine contains polyphenols that are responsible for its quality. Moreover, phenolic compounds have antioxidant properties ...
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Cyclic Voltammetry to Evaluate the Antioxidant Potential in Winemaking by-products

Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Hernández Hierro, José Miguel; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores (Elsevier, 2017)
Grape pomace is composed of seeds, skins and stems that are an important source of phenolic substances, which have antioxidant ...
Final Degree Project
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Aprovechamiento de subproductos de vinificación. Evaluación del potencial biológico de la semilla de uva

Martos Garrido, Marina; Escudero Gilete, María Luisa (2016)
Las semillas procedentes de subproductos de vinificación de Pedro Ximénez pueden ser aprovechadas por su contenido en ...
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Investigación en color y calidad de alimentos

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernández Hierro, José Miguel; Cejudo Bastante, María Jesús; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Rodríguez Pulido, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Moreno García, Félix; Rivero Granados, Francisco José; Mapelli Brahm, Paula; Benítez González, Ana; Alonso Bosch, Santiago; Bejines Mejías, Emilia (3ciencias, 2016)
En esta ponencia se pretende presentar a los alumnos de la Escuela Politécnica Superior, las líneas de investigación del ...
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The Use of Grape Seed Byproducts Rich in Flavonoids to Improve the Antioxidant Potential of Red Wines

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2016)
The influence of adding seeds from grape pomace during Syrah wine fermentation in a warm climate has been studied. Seeds ...
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Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas

Vergara, Diego; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Escudero Gilete, María Luisa; Callejón Fernández, Raquel María (ARAN ediciones, 2016)
Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ...
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Determination of phenolic substances of seeds, skins and stems from white grape marc by near-infrared hyperspectral imaging

Jara Palacios, Mª José; Rodríguez Pulido, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Wiley-Blackwell, 2016)
Background and Aims:Winemaking generates a large quantity of grape marc that causes environmental and economic problems, which ...
Patent. Invention
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Dispositivo para la evaluación de la madurez de semillas de uva mediante digitalización de imágenes

Rodríguez Pulido, Francisco José; González-Miret Martín, María Lourdes; Gordillo Arrobas, Belén; Nogales Bueno, Julio; Hernández Hierro, José Miguel; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2015)
La presente invención tiene por objeto un dispositivo que proporciona una evaluación rápida del estado de maduración de ...
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Assessment of white grape pomace from winemaking as source of bioactive compounds, and its antiproliferative activity

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Cifuentes Gómez, Tania; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Spencer, Jeremy P.E. (Elsevier, 2015)
The antiproliferative effects of a purified white grape pomace extract (PWGPE), as well as of some phenolic standards on ...
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Effect of the time of cold maceration on the evolution of phenolic compounds and colour of Syrah wines elaborated in warm climate

Cejudo Bastante, María Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (Wiley, 2014)
The effect of different cold maceration times on Syrah red wines from warm climate has been evaluated. Differential ...
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Antioxidant Potential of White Grape Pomaces: Phenolic Composition and Antioxidant Capacity Measured by Spectrophotometric and Cyclic Voltammetry Methods

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2014)
Antioxidant potential of white grape pomaces from nine different varieties has been evaluated and compared to Zalema ...
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Comparative Study of the Enological Potential of DifferentWinemaking Byproducts: Implications in the Antioxidant Activityand Color Expression of Red Wine Anthocyanins in a Model Solution

Jara Palacios, Mª José; Gordillo Arrobas, Belén; González-Miret Martín, María Lourdes; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (American Chemical Society, 2014)
Different white winemaking byproducts (pomace, skins, seeds, and stems) were compared as natural sources of phenolic ...
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Detailed Phenolic Composition of White Grape by-products by RRLC/MS and Measurement of the Antioxidant Activity

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; González Manzano, Susana; Santos Buelga, Celestino; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2014)
The development and validation of a rapid method of RRLC has been carried out to determine the phenolic composition of ...
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Study of Zalema Grape Pomace: Phenolic Composition and Biological Effects in Caenorhabditis Elegans

Jara Palacios, Mª José; González Manzano, Susana; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, María Dolores; Dueñas, Montserrat; González Paramás, Ana M.; Heredia Mira, Francisco José; Santos Buelga, Celestino (American Chemical Society, 2013)
The phenolic composition of the extractable fraction of Zalema grape pomace has been analyzed by HPLC-DAD-MS and consisted ...
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Utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Bejines Mejías, Emilia; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
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Influencia del tipo de cultivo en el color y el contenido en pigmentos de diferentes variedades de tomate (Solanum lycopersicum L.)

Borghesi, Eva; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
En este trabajo se evalúa el color y la composición en pigmentos (carotenoides y antocianinas) de diferentes variedades ...
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Estudio preliminar sobre la utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Sociedad Española de Óptica, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
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Efecto de las condiciones de almacenamiento en el color de patés de aceituna

Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Griguol Chulich, Viviana; Alonso Bosch, Santiago; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
Se ha estudiado la evolución del color de un paté pasteurizado de aceituna en diferentes condiciones de temperatura ...
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Implicaciones cromáticas del nivel de oxidación en vinos embotellados: efecto del tipo de corcho y la posición de la botella

Jiménez Lirola, Alicia; Álvarez, Rocío; Jara Palacios, Mª José; Montes, Cristina; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
Se estudió la evolución del color de un vino tinto joven durante su almacenamiento en botella, y la influencia de las ...
Patent. Invention
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Procedimiento de mejora para la extracción de compuestos volátiles y cromáticos de la uva

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel María; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Hernanz Vila, Dolores (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2009)
Procedimiento de mejora para la extracción de compuestos volátiles y cromáticos de la uva. La presente invención tiene por ...
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Optimization of olive-fruit paste production using a methodological proposal based on a sensory and objective color analysis

Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), 2009)
Este trabajo presenta la optimización de las condiciones de formulación de una pasta de aceitunas. La elaboración comprendió ...
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Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study

Martín Florido, Francisco; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Revistas Científicas del CSIC, 2009)
Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study. We have ...
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A multivariate study of the triacylglycerols composition of the subcutaneous adipose tissue of iberian pig in relation to the fattening diet and genotype

Vicario Romero, Isabel; Graciani Constante, Enrique; Escudero Gilete, María Luisa; Viera Alcaide, Isabel (2008)
PhD Thesis
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Diseño de modelos de intervención en el control de un proceso alimentario.: Aplicación a la producción de carne de ave

Escudero Gilete, María Luisa; Martínez-Alesón Sanz, Ricardo; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (2006)