- idUS
- Browsing by Author
Browsing by Author "Llana Ruiz-Cabello, María"
Now showing items 1-18 of 18
-
Article
A subchronic 90-day oral toxicity study of Origanum vulgare essential oil in rats
Llana Ruiz-Cabello, María; Maisanaba Hernández, Sara; Puerto Rodríguez, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Moyano, Rosario; Cameán Fernández, Ana María (Elsevier, 2017)Oregano essential oil (Origanum vulgare L. virens) (OEO) is being used in the food industry due to its useful properties ...
-
Article
Analysis of the Use of Cylindrospermopsin and/or Microcystin-Contaminated Water in the Growth, Mineral Content, and Contamination of Spinacia oleracea and Lactuca sativa
Llana Ruiz-Cabello, María; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Cameán Fernández, Ana María; Oliveira, Flavio; Machado, Joana; Barreiro, Aldo (MDPI, 2019)Cyanobacteria and cyanotoxins constitute a serious environmental and human health problem. Moreover, concerns are raised ...
-
Article
Arcillas modificadas en la industria alimentaria: ¿Seguridad o riesgo?
Maisanaba Hernández, Sara; Gutiérrez-Praena, Daniel; Puerto Rodríguez, María; Llana Ruiz-Cabello, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Jordá, M.; Aucejo Romero, Susana; Moyano Salvago, María Rosario; Blanco Rodríguez, Alfonso; Cameán Fernández, Ana María; Jos Gallego, Ángeles Mencía (Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2013) -
Article
Characterisation and antimicrobial activity of active polypropylene films containing oregano essential oil and Allium extract to be used in packaging for meat products
Llana Ruiz-Cabello, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Bermúdez Saldaña, José María; Baños, Alberto; Ariza, Juan José; Guillamón, Enrique; Aucejo Romero, Susana; Cameán Fernández, Ana María (Taylor & Francis, 2018)Cooked ham is more prone to spoilage than other meat products, making preservation a key step in its commercialisation. ...
-
Article
Cylindrospermopsin-microcystin-LR combinations may induce genotoxic and histopathological damage in rats
Díez-Quijada Jiménez, Leticia; Medrano Padial, Concepción; Llana Ruiz-Cabello, María; Cătunescu, Giorgiana M.; Moyano Salvago, Rosario; Risalde, María de los Angeles; Cameán Fernández, Ana María; Jos Gallego, Ángeles Mencía (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020)Cylindrospermopsin (CYN) and microcystins (MC) are cyanotoxins that can occur simultaneously in contaminated water and ...
-
PhD Thesis
Diseño, caracterización y evaluación de la seguridad de envases activos desarrollados con aceites esenciales.
Llana Ruiz-Cabello, María (2017-07-06) -
Final Degree Project
Efectos de las cianotoxinas sobre la reproducción y el desarrollo
Vázquez Rodríguez, Celia María (2018-07)Las cianobacterias son microorganismos procariotas fotosintéticos que se desarrollan en aguas eutrofizadas. Algunas de ...
-
Article
Estrés oxidativo producido por carvacrol y su combinación con timol en la línea celular CACO-2
Llana Ruiz-Cabello, María; Gutiérrez-Praena, Daniel; Pichardo Sánchez, Silvia; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Bermúdez Saldaña, José María; Aucejo Romero, Susana; Cameán Fernández, Ana María (Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2013) -
Article
Estudio de la citotoxicidad basal de compuestos antioxidantes presentes en el aceite esencial de orégano: CARVACROL y TIMOL
Llana Ruiz-Cabello, María; Gutiérrez-Praena, Daniel; Pichardo Sánchez, Silvia; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Bermúdez Saldaña, José María; Aucejo Romero, Susana; Cameán Fernández, Ana María (Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2013) -
Article
Estudio in vitro de compuestos sulfurados del aceite esencial de ajo para su potencial uso en la industria alimentaria
Llana Ruiz-Cabello, María; Gutiérrez-Praena, Daniel; Pichardo Sánchez, Silvia; Puerto Rodríguez, María; Bermúdez Saldaña, José María; Aucejo Romero, Susana; Cameán Fernández, Ana María (Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2013) -
Article
Estudio in vitro de la viabilidad de células Caco-2 en presencia de componentes del aceite esencial de Allium spp
Llana Ruiz-Cabello, María; Puerto Rodríguez, María; Gutiérrez-Praena, Daniel; Pichardo Sánchez, Silvia; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Cameán Fernández, Ana María (Asociación Española de Toxicología, 2013)El aceite esencial de los componentes del género Allium, principalmente ajo y cebolla, presenta propiedades antioxidantes ...
-
Article
Evaluación de la actividad y expresión génica de enzimas antioxidantes en ratas tras exposición al extracto de migración de un material nanocompuesto
Maisanaba Hernández, Sara; Gutiérrez-Praena, Daniel; Llana Ruiz-Cabello, María; Puerto Rodríguez, María; Mate Barrero, Alfonso; Pichardo Sánchez, Silvia; Jordá, M.; Aucejo Romero, Susana; Cameán Fernández, Ana María; Jos Gallego, Ángeles Mencía (Asociación Española de Toxicología (AETOX), 2013) -
Article
In vivo genotoxicity evaluation of cylindrospermopsin in rats using a combined micronucleus and comet assay
Díez-Quijada Jiménez, Leticia; Llana Ruiz-Cabello, María; Catunescu, Giorgiana M.; Puerto Rodríguez, María; Moyano, Rosario; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Cameán Fernández, Ana María (Elsevier, 2019)Cylindrospermopsin (CYN) is a potent cyanotoxin recognized as an emerging human threat due to its cytotoxicity and potential ...
-
Article
Molecular characterisation of a bio-based active packaging containing Origanum vulgare L. essential oil using pyrolysis gas chromatography-mass spectrometry
Llana Ruiz-Cabello, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Jiménez Morillo, Nicasio T.; Bermúdez, José M.; Aucejo, Susana; González Vila, Francisco Javier; Cameán Fernández, Ana María; González Pérez, José A. (Wiley-Blackwell, 2016)BACKGROUND: Environmental, economic and safety challenges motivate shift towards safer materials for food packaging. New ...
-
Article
New Method for Simultaneous Determination of Microcystins and Cylindrospermopsin in Vegetable Matrices by SPE-UPLC-MS/MS
Guzmán Guillén, Remedios; Prieto Ortega, Ana Isabel; Díez-Quijada Jiménez, Leticia; Llana Ruiz-Cabello, María; Campos, Alexandre; Vasconcelos, Vitor; Jos Gallego, Ángeles Mencía; Cameán Fernández, Ana María (MDPI, 2018)Cyanotoxins are a large group of noxious metabolites with different chemical structure and mechanisms of action, with a ...
-
Article
Preservation of phytosterol and PUFA during ready-to-eat lettuce shelf-life in active bio-package
Llana Ruiz-Cabello, María; Puerto Rodríguez, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Jiménez Morillo, N. T.; Bermúdez, J. M.; Aucejo, S.; Cameán Fernández, Ana María; González Pérez, J. A. (Elsevier, 2019)Natural preservatives are used in food packages to improve the shelf life of perishable products. Carvacrol and thymol, ...
-
Article
Pyrolysis-gas chromatography–isotope ratio mass spectrometry for monitoring natural additives in polylactic acid active food packages
Llana Ruiz-Cabello, María; Pichardo Sánchez, Silvia; Jiménez-Morillo, N. T.; González-Vila, F. J.; Guillamón, E.; Bermúdez, J. M.; Aucejo, S.; Cameán Fernández, Ana María; González-Pérez, J. A. (Elsevier, 2017)Compound-specific isotope analysis (CSIA) usually requires preparative steps (pretreatments, extraction, derivatization) ...
-
Article
Use of micronucleus and comet assay to evaluate evaluate the genotoxicity of oregano essential oil (Origanum vulgare l. Virens) in rats orally exposed for 90 days
Llana Ruiz-Cabello, María; Puerto Rodríguez, María; Maisanaba Hernández, Sara; Guzmán Guillén, Remedios; Pichardo Sánchez, Silvia; Cameán Fernández, Ana María (Taylor & Francis, 2018)Essential oils from Origanum spp. exhibit antioxidant and antimicrobial activities making them suitable for use as food ...