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Ponencia

dc.contributor.editorRondán Cataluña, Francisco Javieres
dc.creatorAntón Martín, Carmenes
dc.creatorCamarero Izquierdo, Carmenes
dc.creatorLaguna García, Martaes
dc.date.accessioned2018-08-16T10:31:01Z
dc.date.available2018-08-16T10:31:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationAntón Martín, C., Camarero Izquierdo, C. y Laguna García, M. (2017). When do tourists really enjoy authentic and exotic food experiences? Product adaptation and tourists’ attitudes. En XXIX Congreso de Marketing AEMARK (1038-1055), Sevilla: ESIC.
dc.identifier.isbn978-84-17129-34-7es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11441/78109
dc.description.abstractGastronomy is an essential component of the travel experience.The current paper analyses the extent to which the perceived authenticity in the local food, the degree of adaptation and the cultural contrast determine tourist memorable experiences. Moreover, it proposes the moderating effect of searching for authenticity and adaptation ability. Results from a sample of international tourists in Segovia who tasted a typical dish “cochinillo” (roasted suckling pig) support the positive effect of authenticity and cultural contrast in the perceived experience, whereas the product adaptation reduces the perception of authenticity and cultural contrast. Authenticity has a greater effect on the experience perception when the tourists search for it and individuals are less influenced by the cultural contrast when they are unable to adapt themselves to different cultures.es
dc.description.abstractLa gastronomía es un componente esencial de la experiencia de los viajeros. El presente trabajo analiza el efecto de la autenticidad percibida y del contraste cultural en la experiencia gastronómica de los turistas. Además, se propone el efecto moderador de la búsqueda de autenticidad y la capacidad de adaptación del turista en dicha relación. Los resultados obtenidos con una muestra de turistas internacionales que han probado la gastronomía típica (cochinillo) de una ciudad con un claro posicionamiento gastronómico-cultural (Segovia) apoya el efecto positivo de la autenticidad y el contraste cultural sobre la experiencia percibida mientras que la adaptación del producto reduce la autenticidad y el contraste cultural. Además, se prueba que la autenticidad posee un efecto mayor sobre la experiencia percibida cuando los turistas realmente la buscan mientras que los individuos con mayor capacidad de adaptación son menos sensibles al contraste cultural de la experiencia.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherESICes
dc.relation.ispartofXXIX Congreso de Marketing AEMARK (2017), p 1038-1055
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectTourismes
dc.subjectGastronomy experiencees
dc.subjectAuthenticityes
dc.subjectProduct adaptationes
dc.subjectCultural contrastes
dc.subjectTurismoes
dc.subjectExperiencia gastronómicaes
dc.subjectAutenticidades
dc.subjectAdaptación del productoes
dc.subjectContraste culturales
dc.titleWhen do tourists really enjoy authentic and exotic food experiences? Product adaptation and tourists’ attitudeses
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectes
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Ingeniería Electrónicaes
idus.format.extent18 p.es
dc.publication.initialPage1038es
dc.publication.endPage1055es
dc.eventtitleXXIX Congreso de Marketing AEMARKes
dc.eventinstitutionSevillaes
dc.relation.publicationplaceMadrides

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