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Artículo
Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties
(Springer, 2018-11)
Low-acyl gellan gum fluid gels were obtained using two different gel-promoting cations under the same processing conditions, and their rheological properties were investigated. For that reason, stress and frequency sweep ...
Artículo
Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization
(CSIC, 2015)
The goal of this work was to investigate the influence of the emulsification method on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of O/W green emulsions formulated with an eco-friendly ...
Artículo
Effect of temperature and shear on the microstructure of a microbial polysaccharide secreted by Sphingomonas species in aqueous solution
(Elsevier, 2018-10-15)
Diutan gum is a biological polymer produced by Sphingomonas sp. In aqueous solution it shows gel-like structure under quiescent conditions. However, the flow-induced evolution of its viscoelastic properties and its ...
Artículo
Rheology, microstructural characterization and physical stability of W/α-PINENE/W emulsions formulated with copolymers
(Elsevier, 2018)
In this work the microstructure and the physical stability of emulsions containing α-pinene and gellan gum were studied as a function of Atlas™ G-5000/Atlox™ 4912 copolymer mass ratio, R, used as emulsifier. In order to ...
Artículo
Transiciones microestructurales inducidas por cizalla en sistemas acuosos de un tensioactivo catiónico tipo esterqua
(Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2010)
Se presenta un estudio basado en técnicas reológicas y de microscopía electrónica de barrido de bajas temperaturas (cryo-SEM) sobre los cambios de microestructura provocados por el flujo en cizalla de dispersiones acuosas ...
Artículo
Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)
The aim of this work was to investigate the influence of the pressure ( 0 psi and 15000 psi) and the number of passes (0,1,2 and 3) through a high pressure homogenizer with Microfluidizer technology on the droplet ...
Artículo
Aplicación de alta presión sobre disoluciones acuosas de goma diutan: influencia sobre las propiedades reológicas
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2017)
En este trabajo se estudia el efecto de aplicar alta presión sobre el comportamiento reológico de disoluciones acuosas de goma diutan con el objeto de ampliar su uso potencial. Muestras de goma diutan sin tratar y ...
Artículo
Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548
(Elsevier, 2018)
This contribution deals with the development of emulsions formulated using thyme essential oil and a new biomass-derived surfactant. In addition, this work extends our knowledge concerning the factors that can influence ...
Artículo
Caracterización reológica de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2013)
Se estudian las propiedades reológicas de una suspoemulsión comercial para uso agroquímico. Se comparan los resultados obtenidos mediante curvas de flujo y ensayos en cizalla oscilatoria de baja amplitud para cinco ...
Artículo
Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)
El objetivo de esta investigación fue comparar tres tensoactivos ecológicos derivados del aceite de coco para la preparación de emulsiones aceite-en-agua concentradas formuladas con α-pineno. Los tensoactivos utilizados ...