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Listar por autor "Comino Montilla, Isabel María"
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Artículo
Exposure Sources, Amounts and Time Course of Gluten Ingestion and Excretion in Patients with Coeliac Disease on a Gluten-free diet
Silvester, Jocelyn A.; Comino Montilla, Isabel María; Rigaux, Lisa N.; Segura Montero, Verónica; Green, Kathy H.; Cebolla, Angel; Weiten, Dayna; Dominguez, Remedios; Leffler, Daniel A.; León, Francisco; Sousa Martín, Carolina; Duerksen, Donald R. (Wiley-Blackwell, 2020)Background: A major deficit in understanding and improving treatment in coeliac disease (CD) is the lack of empiric data ...
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Artículo
Fecal Gluten Peptides Reveal Limitations of Serological Tests and Food Questionnaires for Monitoring Gluten-Free Diet in Celiac Disease Patients
Comino Montilla, Isabel María; Fernández Bañares, Fernando; Segura Montero, Verónica; Sousa Martín, Carolina; Esteve, María; Ortigosa, Luis (Nature Publishing Group, 2016)Objectives: Treatment for celiac disease (CD) is a lifelong strict gluten-free diet (GFD). Patients should be followed-up ...
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Artículo
Food Safety and Cross-Contamination of Gluten-Free Products: A Narrative Review
Wieser, Herbert; Segura Montero, Verónica; Ruiz Carnicer, Ángela; Sousa Martín, Carolina; Comino Montilla, Isabel María (MDPI, 2021-07)A gluten-free diet (GFD) is currently the only effective treatment for celiac disease (CD); an individual’s daily intake ...
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Artículo
Identification and in Vitro reactivity of celiac immunoactive peptides in an apparent gluten-free beer
Real, Ana; Comino Montilla, Isabel María; Moreno Amador, María de Lourdes; López Casado, Miguel Ángel; Lorite, Pedro; Cebolla, Ángel; Sousa Martín, Carolina (Public Library of Science, 2014)Gluten content from barley, rye, wheat and in certain oat varieties, must be avoid in individuals with celiac disease. In ...
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Artículo
Identification and molecular characterization of oat peptides implicated on coeliac immune response
Comino Montilla, Isabel María; Bernardo, David; Bancel, Emmanuelle; Moreno Amador, María de Lourdes; Sánchez, Borja; Barro, Francisco; Šuligoj, Tanja; Ciclitira, Paul Jonathan; Cebolla, Ángel; Knight, Stella Catherine; Branlard, Gérard; Sousa Martín, Carolina (Co-Action Publishing, 2016)Background : Oats provide important nutritional and pharmacological properties, although their safety in coeliac ...
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Trabajo Fin de Grado
Implicaciones clínicas asociadas a las infecciones provocadas por helicobacter pylori
Ballesta López, María de los Ángeles (2016)Helicobacter pylori fue redescubierta en 1983 por los patólogos Warren y Marshall, tras demostrar su presencia en la mucosa ...
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Artículo
Molecular and Immunological Characterization of Gluten Proteins Isolated from Oat Cultivars That Differ in Toxicity for Celiac Disease
Real, Ana; Comino Montilla, Isabel María; Lorenzo, Laura de; Merchán Ignacio, Francisco; Gil Humanes, Javier; Giménez, María J.; López Casado, Miguel Ángel; Torres, Mª Isabel; Cebolla, Ángel; Sousa Martín, Carolina; Barro, Francisco; Pistón, Fernando (Public Library of Science, 2012)A strict gluten-free diet (GFD) is the only currently available therapeutic treatment for patients with celiac disease ...
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Artículo
Monitoring of gluten-free diet compliance in celiac patients by assessment of gliadin 33-mer equivalent epitopes in feces
Comino Montilla, Isabel María; Real calderón, Ana; Vivas, Santiago; Síglez, Miguel Ángel; Caminero, Alberto; Nistal, Esther; Casqueiro, Javier; Rodríguez Herrera, Alfonso; Cebolla, Ángel; Sousa Martín, Carolina (Oxford University Press, 2012)Background: Certain immunotoxic peptides from gluten are resistant to gastrointestinal digestion and can interact with ...
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Artículo
Most Patients With Celiac Disease on Gluten-Free Diets Consume Measurable Amounts of Gluten
Silvester, Jocelyn A.; Comino Montilla, Isabel María; Kelly, Ciarán P.; Sousa Martín, Carolina; Duerksen, Donald R.; Bernstein, Charles N.; Cebolla, Angel; Dominguez, Maria R.; Segura Montero, Verónica; Weiten, Dayna (Elsevier, 2020) -
Tesis Doctoral
Nuevas estrategias para el control de la enfermedad celíaca: caracterización de los péptidos imunogénicos del gluten y validación clínica de un biomarcador para el seguimiento del paciente celíaco
Ruiz Carnicer, Ángela (2021-03-19)La enfermedad celiaca (EC) se define como una enteropatía inflamatoria crónica del intestino delgado causada por la ingesta ...
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Artículo
Oral consumption of bread from an RNAi wheat line with strongly silenced gliadins elicits no immunogenic response in a pilot study with celiac disease patients
Guzmán López, María H.; Sánchez León, Susana; Marín Sanz, Miriam; Comino Montilla, Isabel María; Segura Montero, Verónica; Vaquero, Luis; Rivero Lezcano, Octavio M.; Pastor, Jorge; Sousa Martín, Carolina; Vivas, Santiago; Barro, Francisco (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)Celiac disease (CD) is a genetically predisposed, T cell-mediated and autoimmune-like disorder caused by dietary exposure ...
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Trabajo Fin de Grado
Papel de la microbiota intestinal en nuestro organismo: una relación de beneficio mutuo
Heredia Barroso, Abel (2018-07)L a microbiota intestinal la componen una amplia variedad de especies de bacterias, hongos virus, arqueas ...
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Trabajo Fin de Grado
Patogenia y epidemiología actualizada del sarampión
Suárez Arrás, Tatiana (2021)El sarampión es una enfermedad viral grave provocada por el virus del sarampión, que afecta mayoritariamente a los niños. ...
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Trabajo Fin de Grado
Patologías relacionadas con el consumo de gluten
Torres de la Cruz, María Dolores (2021)Las reacciones adversas a los alimentos incluyen las intolerancias y alergias alimentarias, que son un problema creciente ...
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Trabajo Fin de Grado
Prevalencia mundial de la enfermedad celíaca
Muñoz Tello, Paola (2018-02)La enfermedad celíaca (EC) se define como una enteropatía inflamatoria crónica del intestino delgado mediada inmunológicamente ...
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Patente
Procedimiento para la selección de semillas de cereales aptas para ser consumidas por los enfermos celíacos.
Comino Montilla, Isabel María; Real calderón, Ana; Sousa Martín, Carolina (Oficina Española de Patentes y Marcas , 2012-07-25)La presente invención se refiere a un procedimiento sencillo para la selección de variedades de semillas de trigo, cebada, ...
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Artículo
Prospective longitudinal study: use of faecal gluten immunogenic peptides to monitor children diagnosed with coeliac disease during transition to a gluten‐free diet
Comino Montilla, Isabel María; Segura Montero, Verónica; Ortigosa, Luis; Espín Jaime, Beatriz; Castillejo, Gemma; Millán, Antonio; Rodríguez Herrera, Alfonso; Cebolla Ramírez, Ángel; Sousa Martín, Carolina (Wiley, 2019)Background Treatment for coeliac disease is a lifelong strict gluten‐free diet. Although guidelines recommend regular ...
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Artículo
Rapid Anti-tTG-IgA Screening Test for Early Diagnosis of Celiac Disease in Pediatric Populations
Mendia, Irati; Segura Montero, Verónica; Ruiz Carnicer, Ángela; Coto, Laura; Negrete, María; Long, Joshua C. D.; Comino Montilla, Isabel María; Sousa Martín, Carolina (MDPI, 2023-11-26)A large number of patients with celiac disease (CD) remain undiagnosed because they do not fulfill the criteria for entry ...
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Rapid, effective, and versatile extraction of gluten in food with application on different immunological methods
Segura Montero, Verónica; Díaz, Jacobo; Ruiz Carnicer, Ángela; Muñoz Suano, Alba; Carrillo Carrión, Carolina; Sousa Martín, Carolina; Cebolla, Ángel; Comino Montilla, Isabel María (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)One of the main concerns in gluten analysis is to achieve efficient extraction of gluten proteins. Conventional ethanol-based ...
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Artículo
Reduced-gliadin wheat bread: An alternative to the gluten-free diet for consumers suffering gluten-related pathologies
Gil Humanes, Javier; Pistón, Fernando; Altamirano Fortoul, Rossana; Real, Ana; Comino Montilla, Isabel María; Sousa Martín, Carolina; Rossell, Cristina M.; Barro, Francisco (Public Library of Science, 2014)Wheat flour cannot be tolerated by those who suffer allergies to gluten. Human pathologies associated with grain proteins ...