dc.creator | Martínez Moreno, Fernando Bienvenido | es |
dc.creator | Igartua Arregui, Ernesto | es |
dc.creator | Solís Martel, Ignacio | es |
dc.date.accessioned | 2018-03-15T10:57:13Z | |
dc.date.available | 2018-03-15T10:57:13Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Martínez Moreno, F.B., Igartua Arregui, E. y Solís Martel, I. (2017). Barley Types and Varieties in Spain: A Historical Overview. Ciencia e Investigación Agraria, 2017 (44(1)), 12-23. | |
dc.identifier.issn | 0718-1620 | es |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11441/71009 | |
dc.description.abstract | Barley is currently the most
cultivated crop in Spain, with an acreage of about three million ha. Its importance stems from its
adaptation to areas with poor soil conditions and water stress. The aim of this work is to describe
the historical evolution of barley types and varieties of barley grown by farmers in Spain. A
historical review was performed by consulting articles and books on the history, archaeology,
and agronomy related to the issue. Different web sites and articles about the current varietal
state of barley in Spain were also consulted. Another important information source was the CRF
(Centro de Recursos Fitogenéticos, Spanish Center of Plant Genetic Resources) of Spain, where
a large collection of landraces is preserved. The first barleys came to Spain approximately 7600
years BP. The crop spread throughout the country, and the cultivation of barley was reported
by the Romans, Arabs, Castilians, and Spaniards. At the beginning of the nineteenth century,
the first attempt at classification was carried out. Until the 1940s, most barley acreage was
sown with ancient landraces, but from that period up to the present, a steady varietal renovation
occurred. The history of barley types and varieties in Spain is rich, and an extensive set of
landraces is preserved in seed banks. These landraces contain genes for resistance and tolerance
to biotic and abiotic stresses. | es |
dc.description.abstract | La cebada es actualmente el cultivo
más sembrado en España con cerca de tres millones de ha. Su importancia es debida a su
adaptación a zonas con suelos pobres y falta de agua. Este trabajo trata de describir la evolución
histórica de tipos y variedades de cebada en España desde su llegada hasta la actualidad. Se
ha realizado una revisión histórica consultando artículos de revistas de historia, arqueología y
agronomía así como libros sobre el mismo tema. También se han consultado artículos y páginas
web sobre la situación varietal actual del cultivo. Otra fuente de información importante la
proporcionó el CRF (Centro de Recursos Fitogenéticos de España) donde se conserva una gran
colección de variedades locales de cebadas españolas. Las primeras cebadas llegaron a España
hace unos 7600 años. El cultivo se extendió y es descrito por romanos, árabes, castellanos y
españoles. A principios del siglo XIX se producen el primer intento de clasificación. Hasta
la década de 1940 la mayor parte de la superficie se sembraba con variedades locales, pero
desde entonces ha habido una renovación varietal continua. La historia de la evolución de
variedades de cebada españolas es rica y disponemos de una gran colección de variedades
locales conservadas en bancos de germoplasma. Algunas de estas contienes genes de resistencia
a estreses bióticos y abióticos. | es |
dc.description.sponsorship | Ministerio de Ciencia e Innovación RFP2012-00015-00-00 | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Universidad Católica de Chile | es |
dc.relation.ispartof | Ciencia e Investigación Agraria, 2017 (44(1)), 12-23. | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Barley | es |
dc.subject | landraces | es |
dc.subject | plant genetic resources | es |
dc.subject | varieties | es |
dc.subject | plant breeding | es |
dc.subject | cebada | es |
dc.subject | mejora vegetal | es |
dc.subject | recursos fitogenéticos | es |
dc.subject | variedades locales | es |
dc.title | Barley Types and Varieties in Spain: A Historical Overview | es |
dc.title.alternative | Tipos y variedades de cebada en España: Un panorama histórico | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dcterms.identifier | https://ror.org/03yxnpp24 | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Ciencias Agroforestales | es |
dc.relation.projectID | RFP2012-00015-00-00 | es |
dc.relation.publisherversion | www.rcia.uc.cl/index.php/rcia | es |
dc.identifier.doi | 10.7764/rcia.v44i1.1638 | es |
dc.contributor.group | Universidad de Sevilla. AGR188: Agronomia | es |
idus.format.extent | 12 p. | es |
dc.journaltitle | Ciencia e Investigación Agraria | es |
dc.publication.volumen | 2017 | es |
dc.publication.issue | 44(1) | es |
dc.publication.initialPage | 12 | es |
dc.publication.endPage | 23 | es |
dc.identifier.sisius | 10817 | es |
dc.contributor.funder | Ministerio de Ciencia e Innovación (MICIN). España | |