Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal: Envíos recientes
Mostrando ítems 1-20 de 675
-
Artículo
Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines
(Elsevier, 2024-04)Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ...
-
Artículo
The green seaweed Ulva: tomorrow’s “wheat of the sea” in foods, feeds, nutrition, and biomaterials
(Taylor & Francis, 2024-07-09)Ulva, a genus of green macroalgae commonly known as sea lettuce, has long been recognized for its nutritional benefits for ...
-
Artículo
Instrumental color measurements of automotive samples with convex cylindrical curvatures under diffuse lighting
(Sociedad Española de Óptica, 2024)Although car bodies often have curved surfaces sprayed with solid or effect colors, instrumental color measurements of ...
-
Artículo
From tyrosine to hydroxytyrosol: a pathway involving biologically active compounds and their determination in wines by ultra performance liquid chromatography with mass spectrometry
(John Wiley & Sons, 2024-07-23)Background: Hydroxytyrosol (HT) is a bioactive compound present in a limited number of foods such as wines, olives, and ...
-
Tesis Doctoral
Beneficios inmunometabólicos de una intervención nutricional basada en dieta mediterránea hipocalórica e hiperproteica y actividad física en pacientes con sobrepeso y obesidad
(2024-07-19)La obesidad es un importante problema para la salud pública y es considerada la quinta causa de muerte a nivel mundial. ...
-
Artículo
Commercial wine yeast nitrogen requirement influences the production of secondary metabolites (aroma, hydroxytyrosol, melatonin and other bioactives) during alcoholic fermentation
(Elsevier, 2024-08-16)During alcoholic fermentation, Saccharomyces cerevisiae synthesizes different compounds, which are crucial for product ...
-
Artículo
A Comparative Study of the Volatile Profile of Wine Vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction
(Elsevier, 2019)The characteristic volatile profile of the Spanish Vinagre de Jerez (VJ), Vinagre de Condado de Huelva (VC)and Vinagre de ...
-
Artículo
Phytoene and Phytoene-Rich Microalgae Extracts Extend Lifespan in C. elegans and Protect against Amyloid-β Toxicity in an Alzheimer’s Disease Model
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2024-07-31)Phytoene is a colourless carotenoid widely available from dietary sources and a precursor for the synthesis of other ...
-
Artículo
Chemical Characterization of Sauvignon Blanc Wines from Three Cold-Climate-Growing Areas of Chile
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2024-06-24)The influence of the geographical location on the chemical composition of commercial Sauvignon Blanc wines was investigated. ...
-
Artículo
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre la prospección de peligros químicos de interés en seguridad alimentaria en España (2)
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2022)A lo largo de la cadena alimentaria pueden estar presentes, incorporarse o producirse distintos peligros de tipo químico ...
-
Artículo
nforme del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre el riesgo asociado a la presencia de níquel en alimentos para población sensibilizada a este metal
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2022)El níquel (Ni) es un metal tóxico cuyo efecto más prevalente en la población general es la dermatitis alérgica de contacto. ...
-
Artículo
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre las evidencias disponibles en relación a la potencial actividad obesogénica de determinados compuestos químicos que pueden estar presentes en los alimentos
(Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, 2023)Según la Organización Mundial de la Salud (OMS), la obesidad y el sobrepeso han alcanzado caracteres de epidemia a nivel ...
-
Tesis Doctoral
Estudio de biomarcadores volátiles con potencial para el diagnóstico y seguimiento de enfermedades mediante cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas
(2024-06-05)A lo largo de la historia se ha utilizado el olor para detectar diferentes enfermedades, como es el caso de la diabetes ...
-
Artículo
Analytical Methods for Anatoxin-a Determination: A Review
(MDPI, 2024-04-19)Anatoxin-a (ATX-a) is a potent neurotoxin produced by several species of cyanobacteria whose exposure can have direct ...
-
Artículo
Protective effects of sulforaphane against toxic substances and contaminants: a systematic review
(Elsevier, 2024-07-25)Background Sulforaphane (SFN) is a dietary isothiocyanate, derived from glucoraphanin, present in cruciferous vegetables ...
-
Artículo
Characterization of NR1J1 Paralog Responses of Marine Mussels: Insights from Toxins and Natural Activators
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2024-06-07)The pregnane X receptor (PXR) is a nuclear hormone receptor that plays a pivotal role in regulating gene expression in ...
-
Tesis Doctoral
Determinación de grasa trans en productos alimentarios en España por aplicación de la espectrofotometría infrarroja por transformadas de Fourier y reflexión total atenuada de segunda derivada (ART-FTIR (-2D))
(2024-05-31)Los ácidos grasos trans son más perjudiciales desde el punto de vista nutricional que los ácidos grasos saturados. Una ...
-
Artículo
Semisynthesis of Betaxanthins from Purified Betacyanin of Opuntia dillenii sp.: Color Stability and Antiradical Capacity
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2024-05-04)The availability of pure individual betalains in sufficient quantities which permit deeper understanding is still a ...
-
Artículo
Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines
(Elsevier, 2024-04)Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ...
-
Artículo
Evaluating Moisture Content in Immersion Vacuum-Cooled Sausages with Citrus Peel Extracts Using Hyperspectral Imaging
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2024-05-20)The moisture content of immersion vacuum-cooled sausages with modified casings containing citrus fruit extracts under ...