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Artículo

dc.creatorMartín-Folgueras, Tomáses
dc.creatorVidal-Casariego, Alfonsoes
dc.creatorBenítez-Brito, Néstores
dc.creatorLuengo-Pérez, Luis Migueles
dc.creatorVelasco Gimeno, Cristinaes
dc.creatorBurgos Peláez, Rosaes
dc.creatorIrles Rocamora, José Antonioes
dc.date.accessioned2022-11-10T11:01:16Z
dc.date.available2022-11-10T11:01:16Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationMartín-Folgueras, T., Vidal-Casariego, A., Benítez-Brito, N., Luengo-Pérez, L.M., Velasco Gimeno, C., Burgos Peláez, R. y Irles Rocamora, J.A. (2021). Standards of the nutritional support process in Spain — Towards benchmarking. Nutrición Hospitalaria, 38 (3), 661-666. https://doi.org/10.20960/nh.03543.
dc.identifier.issn1699-5198 (electrónico)es
dc.identifier.issn0212-1611es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11441/139226
dc.description.abstractIntroduction: quality indicators have been proposed in Spain for assessing the various stages of clinical nutrition. However, reference standards for these indicators (feasible and relevant) based on daily practice of artificial nutrition are not available. Goals: the goal of this study was to propose quality indicators standards for their routine application to artificial nutrition in clinical practice. Material and methods: a multicenter, cross-sectional study-based on a survey applied to health professionals in the field of clinical nutrition-on the fulfilment of eight quality criteria was carried out during 2018 and 2019. The total number of processes and those that were correctly accomplished were assessed and compared with the corresponding proposed theoretical standard. Results: fifteen centers were assessed. Of eight indicators assessed, five were within the theoretical standard (correct identification of parenteral nutrition bags, semi-upright position of patients on enteral nutrition, administration of micronutrients in ready-to-use parenteral nutrition bags, checking placement of feeding tubes, and days with glycemia below 60 mg/dL). Two indicators were very close to the theoretical standard. One indicator, hyperglycemia in patients with parenteral nutrition, was far removed from its theoretical standard (15.7 % vs. 5 %). Conclusion: the administration of artificial nutrition in Spanish hospitals was performed with a high quality level. Therefore, standards based on daily clinical practice regarding artificial nutrition in Spain are proposed.es
dc.description.abstractIntroducción: en España se han propuesto indicadores de calidad para evaluar las diversas etapas de la asistencia en nutrición clínica. Sin embargo, no se encuentran disponibles estándares de referencia de estos indicadores (factibles y relevantes) basados en la práctica diaria de la nutrición artificial. Objetivos: ofrecer estándares de indicadores de calidad para su aplicación rutinaria en la práctica clínica de la nutrición artificial. Material y métodos: estudio transversal multicéntrico, basado en una encuesta remitida a profesionales sanitarios del ámbito de la nutrición clínica, sobre el cumplimiento de 8 criterios de calidad durante el año 2018 y 2019. Se analizó el número total de procesos evaluados y los que se cumplieron correctamente, y se compararon con el estándar teórico propuesto. Resultados: se estudiaron 15 centros. De los 8 indicadores estudiados, 5 estuvieron dentro del estándar teórico (identificación correcta de las bolsas de nutrición parenteral, posición semi-incorporada de los pacientes con nutrición enteral, administración de micronutrientes en las bolsas de nutrición parenteral “listas para su uso”, comprobación de la colocación de las sondas, y días de glucemia por debajo de 60 mg/dl); dos indicadores estuvieron muy próximos al estándar teórico y, uno, la hiperglucemia en los pacientes con nutrición parenteral, lejos del estándar teórico (15,7 % vs. 5 %). Conclusión: la aplicación de la nutrición artificial se realiza en los hospitales españoles con un elevado nivel de calidad. De esta manera, se ofrecen unos estándares basados en la práctica clínica diaria de la nutrición artificial en España.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.format.extent6 p.es
dc.language.isoenges
dc.publisherArán Ediciones, S.L.es
dc.relation.ispartofNutrición Hospitalaria, 38 (3), 661-666.
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectIndicadores de calidades
dc.subjectCuidados sanitarioses
dc.subjectEncuestas de saludes
dc.subjectTerapia nutricionales
dc.subjectEstándareses
dc.subjectEquipos de saludes
dc.subjectQuality indicatorses
dc.subjectHealth carees
dc.subjectHealthcare surveyses
dc.subjectNutrition therapyes
dc.subjectStandardses
dc.subjectPatient care teames
dc.titleStandards of the nutritional support process in Spain — Towards benchmarkinges
dc.title.alternativeEstándares del proceso de soporte nutricional en España: hacia el “benchmarking”es
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Medicinaes
dc.relation.publisherversionhttps://www.nutricionhospitalaria.org/articles/03543/showes
dc.identifier.doi10.20960/nh.03543es
dc.journaltitleNutrición Hospitalariaes
dc.publication.volumen38es
dc.publication.issue3es
dc.publication.initialPage661es
dc.publication.endPage666es

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