- idUS
- Listar por autor
Listar por autor "García Parrilla, María del Carmen"
Mostrando ítems 21-40 de 54
-
Artículo
Determination of hydroxytyrosol produced by winemaking yeasts during alcoholic fermentation using a validated UHPLC–HRMS method
Álvarez Fernández, María Antonia; Fernández Cruz, Edwin; Cantos Villar, Emma; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2018-03)Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound of recognized bioactivity that has been described in wines but little is known ...
-
Trabajo Fin de Grado
Diseño y aplicación de talleres de Consejo Dietético en Atención Primaria
Porcel Sánchez, Andrés (2020)Actualmente, el exceso de peso está considerado un problema de salud pública a nivel mundial. El sobrepeso es la antesala ...
-
Artículo
Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia
Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)La aparición de la nueva asignatura Nwrici6n y Bromatolog ía en los nuevos planes de estudio de la Licenciatura de Fannacia ...
-
Tesis Doctoral
Evaluación de compuestos con actividad biológica en productos vegetales y bebidas fermentadas: validación de métodos y aplicaciones.
Ordoñez Díaz, José Luis (2018-05-10)La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) es el principal organismo europeo encargado de la Seguridad Alimentaria. ...
-
Tesis Doctoral
Evaluación de la actividad antioxidante de frutos de acerola (Malpighia emarginata DC.) y sus derivados
Mezadri, Tatiana (2005-06-27)El objetivo fundamental de este trabajo es: - Evaluar la actividad antioxidante de los frutos de acerola (Malpighia ...
-
Artículo
Factores que afectan a los niveles de resveratrol en el vino
Martínez Ortega, María del Valle; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 2000) -
Tesis Doctoral
Factores que influyen sobre la producción de hidroxitirosol durante la fermentación alcohólica
Rebollo Romero, Inmaculada (2022-07-20)Los compuestos bioactivos son capaces de regular ciertas funciones metabólicas aportando beneficios para la salud. Entre ...
-
Artículo
Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: Yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must
Rebollo Romero, Inmaculada; Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Valero, Eva; Cantos Villar, Emma; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020-08)Hydroxytyrosol is well known for its potent antioxidant activity and anticarcinogenic, antimicrobial, cardioprotective and ...
-
Artículo
Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente
Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)La experiencia docente llevada a cabo ha pennitido a los alumnos conocer los distintos tipos de historias dietéticas así ...
-
Artículo
Hydroxytyrosol and Dopamine Metabolites: Anti-aggregative Effect and Neuroprotective Activity Against α-synuclein-induced Toxicity
Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2023)The abnormal aggregation of the α-synuclein (αsyn) protein is involved in the formation of Lewy bodies in the brain of ...
-
Artículo
Hydroxytyrosol Decreases LPS- and α-Synuclein-Induced Microglial Activation In Vitro
Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Alonso Bellido, Isabel María; Rodríguez Gómez, José Antonio; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Venero Recio, José Luis; Espinosa Oliva, Ana María; Martínez de Pablos, Rocío (MDPI, 2020)Neuroinflammation is a common feature shared by neurodegenerative disorders, such as ...
-
Artículo
Hydroxytyrosol in Foods: Analysis, Food Sources, EU Dietary Intake, and Potential Uses
Gallardo Fernández, Marta; González Ramírez, Marina; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound with proven biological properties present in a limited number of foods such as ...
-
Trabajo Fin de Grado
Impacto de las APPS de nutrición en la mejora de los hábitos alimentarios
Márquez Hernández, Enrique (2017)El sobrepeso y la obesidad, actualmente consideradas como pandemia a nivel mundial, han ido incrementando con el paso de ...
-
Artículo
In Vitro Effects of Serotonin, Melatonin, and Other Related Indole Compounds on Amyloid-beta Kinetics and Neuroprotection
Hornedo Ortega, Ruth; Da Costa, Grégory; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen (Wiley, 2018)Scope Amyloid-β peptide is the main component of senile plaques in Alzheimer's disease. The inhibition of amyloid-β peptide ...
-
Artículo
In Vitro Study of the Blood-brain Barrier Transport of Bioactives from Mediterranean Foods
Gallardo Fernández, Marta; García, Ana Rita; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Brito, M. Alexandra (Royal Society of Chemistry, 2024)The Mediterranean diet (MD), characterized by olive oil, olives, fruits, vegetables, and wine intake, is associated with ...
-
Artículo
Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds
Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2014)A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ...
-
Artículo
Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds
Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Álvarez Fernández, María Antonia; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2017)Excessive concentrations of vascular endothelial growth factor (VEGF) trigger angiogenesis, which causes complications ...
-
Artículo
Inhibition of VEGFR-2 Phosphorylation and Effects on Downstream Signaling Pathways in Cultivated Human Endothelial Cells by Stilbenes from Vitis Spp
Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; Cantos Villar, Emma; Richard, Tristan; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (American Chemical Society, 2019-04)Stilbenes are phenolic compounds present in different higher plant families that have shown different biological activities, ...
-
Artículo
Intracellular biosynthesis of melatonin and other indolic compounds in Saccharomyces and non-Saccharomyces wine yeasts
Fernández Cruz, Edwin; González, Beatriz; Muñiz Calvo, Sara; Morcillo Parra, María Ángeles; Bisquert, Ricardo; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Torija, María Jesús; Guillamón, José Manuel (Springer Nature, 2019)Certain bioactive compounds that derive from tryptophan have been determined in fermented foods, which suggests that the ...
-
Artículo
Isotopic labelling-based analysis elucidates biosynthesis pathways in Saccharomyces cerevisiae for Melatonin, Serotonin and Hydroxytyrosol formation
Gallardo Fernández, Marta; Valls Fonayet, J.; Valero, E.; Hornedo Ortega, Ruth; Richard, T.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2022)Yeasts can synthetise bioactive compounds such as Melatonin (MEL), Serotonin (SER) and Hydroxytyrosol (HT). Deciphering ...