Repositorio de producción científica de la Universidad de Sevilla

Thoughts on Lusitania’s economic interaction between c 50 and c 550+ a.d.: an analysis of exportable goods

 

Advanced Search
 
Opened Access Thoughts on Lusitania’s economic interaction between c 50 and c 550+ a.d.: an analysis of exportable goods
Cites

Show item statistics
Icon
Export to
Título alternativo: Reflexiones sobre la interacción económica en Lusitania entre c 50 y c 550+ d.c.: un análisis de los bienes exportables
Author: Quaresma, José Carlos
Date: 2017
Published in: SPAL, 26, 135-150.
Document type: Article
Abstract: This paper attempts an analysis of the Lusitanian amphorae trade along the Roman Empire, between the 1 st and the 5 th c. A.D., with a possible extension into the 6 th c. A.D. An overview of the published data is undertaken, taking into ac - count essentially the consumption markets results and mainly their stratigraphic evolution. This flow is observed in com - parison to the Historical data on the cereals trade from His - pania , trying to distinguish possible coherences and anoma - lies. At least three clues seem to be correct: the Mediterranean (mainly its western part) as the main market; its consolida - tion over the Late Empire; and the strong predominance of the salted-fish products, having the Lusitanian wine a resid - ual value. Este trabajo intenta un análisis del comercio de ánforas lusitano a lo largo del Imperio Romano, entre el si - glo I y el siglo V d.C., con una posible extensión en el siglo VI. Se realiza una visión general de los datos publicados, te - niendo en cuenta esencialmente los resultados de los merca - dos de consumo y sobre todo su evolución estratigráfica. Este flujo se observa en comparación con los datos históricos so - bre el comercio de cereales de Hispania , tratando de distin - guir posibles coherencias y anomalías. Al menos tres pistas parecen ser correctas: el Mediterráneo (sobre todo su parte occidental) como el principal mercado; su consolidación du - rante el Imperio tardío; y el fuerte predominio de los produc - tos de pescado, teniendo el vino lusitano un valor residual.
Cite: Quaresma, J.C. (2017). Thoughts on Lusitania’s economic interaction between c 50 and c 550+ a.d.: an analysis of exportable goods. SPAL, 26, 135-150.
Size: 962.8Kb
Format: PDF

URI: http://hdl.handle.net/11441/56909

DOI: 10.12795/spal.2017i26.06

See editor´s version

This work is under a Creative Commons License: 
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional

This item appears in the following Collection(s)