dc.creator | Horcada Ibáñez, Alberto Luis | |
dc.creator | Aldai, N. | |
dc.creator | Polvillo Polo, Oliva | |
dc.creator | Valera Córdoba, María Mercedes | |
dc.creator | Molina, A. | |
dc.creator | Juárez Dávila, Manuel María | |
dc.date.accessioned | 2015-11-15T19:34:24Z | |
dc.date.available | 2015-11-15T19:34:24Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 2171-9292 | es |
dc.identifier.issn | 1695-971X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11441/30754 | |
dc.description.abstract | The development of quality labels for different lamb meats makes necessary to implement analytical methodologies
to guarantee consumers the origin of the products. Eighty single birth male lambs from five Southern Spain sheep
breeds (Grazalema Merino, Churra Lebrijana, Spanish Merino, Montesina and Segureña) were selected for the study
and fed according to their traditional production system (with or without weaning). The fatty acid composition of five
different depots (intramuscular, intermuscular, subcutaneous, omental and kidney knob) was analyzed by gas
chromatography, showing a high variability among lamb types. The lipid profile of single fat depots was not able to
assign 100% of the carcasses to their origin, but using the information from two depots (including intramuscular, or
combining an external and an internal fat depot) led to a reliability of 100%. Any combination of 3, 4 or 5 depots also
obtained 100% correct discrimination. | es |
dc.description.abstract | La aparición de distintivos de calidad para carnes de cordero hace necesario el desarrollo de métodos analíticos que garanticen
al consumidor el origen de dichos productos. Se seleccionaron para este estudio ochenta corderos machos, provenientes
de un parto simple, de cinco razas andaluzas (Merino de Grazalema, Churra Lebrijana, Merino Español, Montesina
y Segureña) y se alimentaron de acuerdo a su sistema tradicional (con o sin destete). Se analizó la composición de
ácidos grasos de cinco depósitos grasos (intramuscular, intermuscular, subcutáneo, omental y perirenal) con cromatografía
de gases. La grasa de estos depósitos presentó gran variabilidad. El perfil lipídico de un único depósito no fue suficiente
para asignar correctamente el origen del 100% de las canales, pero usando la información de dos depósitos (incluyendo
el intramuscular, o combinando un depósito externo y otro interno) se obtuvo una fiabilidad del 100%. Cualquier
combinación de 3, 4 o 5 depósitos también obtuvo una fiabilidad del 100% respecto a la proveniencia de la canal. | es |
dc.description.sponsorship | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (España) RZ03-019 | |
dc.description.sponsorship | Unión Europea. 5th Framework Programme of Research and Technological Development | |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) | es |
dc.relation.ispartof | Spanish Journal of Agricultural Research 8(4), 976-980 | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Breed | es |
dc.subject | Lipids | es |
dc.subject | PGI | |
dc.subject | Sheep | |
dc.subject | IGP | es |
dc.subject | Lípidos | es |
dc.subject | Ovino | es |
dc.subject | Raza | es |
dc.title | Short communication. Fatty acid composition of lamb fat depots as an origin discriminator | es |
dc.title.alternative | Comunicación corta. Composición de ácidos grasos de los depósitos grasos de cordero como discriminador del origen | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dcterms.identifier | https://ror.org/03yxnpp24 | |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Ciencias Agroforestales | es |
dc.relation.projectID | RZ03-019 | |
dc.relation.publisherversion | http://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/viewFile/1392/1328 | es |
dc.contributor.sponsorship | España. Ministerio de Economía y Hacienda RZ03-019 | |
dc.identifier.idus | https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/30754 | |
dc.contributor.funder | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) | |
dc.contributor.funder | European Union (UE). FP5 | |