dc.creator | Pardo Calle, C. | es |
dc.creator | Segovia González, María Manuela | es |
dc.creator | Paneque Macías, Patricia Isabel | es |
dc.creator | Espino Gonzalo, Celia | es |
dc.date.accessioned | 2016-12-09T13:44:44Z | |
dc.date.available | 2016-12-09T13:44:44Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.citation | Pardo Calle, C., Segovia González, M.M., Paneque Macías, .I. y Espino Gonzalo, C. (2011). An approach to zoning in the wine growing regions of “Jerez-Xérès-Sherry” and “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” (Cádiz, Spain). Spanish journal of agricultural research, 2011 (3), 831-843. | |
dc.identifier.issn | 2171-9292 | es |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11441/49935 | |
dc.description.abstract | The Appellations of Origin “Jerez-Xérès-Sherry” and “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” occupy one of the oldest
and most world renowned viticultural areas in the peninsula, but it is not exempt from the serious problems that are
to be found throughout the sector. In order to try to adapt to the present situation, zoning plans are being promoted
whereby priority is given to the quality of the product, sustainable development and the economic interests. This work
undertakes an approach to the viticultural zoning. The nutritional state of the grapevines is studied by means of foliage
analysis at veraison. The quality of production was measured by means of the berry weight and the analysis of the
most usual variables of the must at the time of harvest (°Baumé, pH and titratable acidity) over five seasons, in the 21
plots where the soil profiles were opened for analysis. As a result of applying statistical analysis, the plots are grouped
into five classes, two of which are subdivided. The most significant differences were established between the plots of
class CL1, on Miocene limestone, and those of class CL5, on Pliocene-Quaternary sands and clays. Class CL1 presented
the highest content of ash (mean ± sd CL1; CL5) (15.36 ± 1.73; 12.36 ± 1.77) and calcium (3.42 ± 0.90; 2.65 ± 0.72),
the lowest berry weight (2.10 ± 0.30; 2.47 ± 0.50) and a greater Baumé degree (10.55 ± 0.86; 9.63 ± 0.98) than the CL5.
This new approach takes other essential factors for the quality of the production into account such as the climate and
the geomorphology (altitude, slope, and physiography) | es |
dc.description.abstract | Las Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda ocupan una de las zonas
de producción más antiguas de la península y de mayor reconocimiento a nivel mundial, aunque no están exentas de la
grave problemática por la que atraviesa el sector. Para intentar adaptarse a la situación actual se están promoviendo planes
de zonificación en donde prima la calidad del producto, el desarrollo sostenible y los intereses económicos. En este
trabajo se realiza una aproximación a la zonificación vitícola. Para ello, se estudia el estado nutricional de las vides
mediante el análisis foliar en el envero, la calidad de producción mediante el peso de los granos de uva y el análisis de
las variables más usuales del mosto en la época de vendimia (°Baumé, pH y acidez total) durante 5 campañas, en 21
parcelas coincidentes con la apertura de los perfiles. Como resultado de aplicar el análisis estadístico, se han agrupado
las parcelas en cinco clases, dos de ellas a su vez subdivididas. Las principales diferencias significativas se encontraron
en las parcelas de las clases CL1, sobre albarizas del Mioceno, y las de la clase CL5, sobre arenas y arcillas del
Plioceno-Cuaternario. La clase CL1 presenta el contenido más elevado de cenizas (mean ± sd CL1; CL5) (15,36 ± 1,73;
12,36 ± 1,77) y calcio (3,42 ± 0,90; 2,65 ± 0,72), el menor peso de grano de uva (2,10 ± 0,30; 2,47 ± 0,50) y un mayor
grado Baumé (10,55 ± 0,86; 9,63 ± 0,98) que la CL5. Esta nueva aproximación tiene en cuenta otros factores esenciales
para la calidad de la producción como son el clima y la geomorfología (altitud, pendiente, fisiografía) | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) | es |
dc.relation.ispartof | Spanish journal of agricultural research, 2011 (3), 831-843. | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | climate | es |
dc.subject | plant | es |
dc.subject | soil | es |
dc.subject | viticultural zoning | es |
dc.subject | clima | es |
dc.subject | planta | es |
dc.subject | suelo | es |
dc.subject | zonificación vitícola | es |
dc.title | An approach to zoning in the wine growing regions of “Jerez-Xérès-Sherry” and “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” (Cádiz, Spain) | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dcterms.identifier | https://ror.org/03yxnpp24 | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Cristalografía, Mineralogía y Química Agrícola | es |
dc.relation.publisherversion | www.inia.es/sjar | es |
dc.contributor.group | Universidad de Sevilla. BIO153: Genetica de Levaduras y Polimorfimo Genético | es |
idus.format.extent | 12 p. | es |
dc.journaltitle | Spanish journal of agricultural research | es |
dc.publication.volumen | 2011 | es |
dc.publication.issue | 3 | es |
dc.publication.initialPage | 831 | es |
dc.publication.endPage | 843 | es |
dc.identifier.idus | https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/49935 | |