dc.creator | Horcada Ibáñez, Alberto Luis | |
dc.creator | Polvillo Polo, Oliva | |
dc.creator | Valera Córdoba, María Mercedes | |
dc.creator | Juárez Dávila, Manuel María | |
dc.date.accessioned | 2016-01-31T18:01:50Z | |
dc.date.available | 2016-01-31T18:01:50Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 1405-3195 | es |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11441/33628 | |
dc.description.abstract | In Spain, beef from Fighting Bulls is traditionally consumed
during spring and summer festivals but there are few studies
on fatty acid profile from of these bulls. The objective this
study was to evaluate the effect of slaughtering season
and year of breeding on fatty acid composition of Spanish
Fighting Bull intramuscular fat. The study was carried out
during 2006 and 2009 seasons in Seville and Pamplona using
a sampling survey methodology. Fighting Bulls (n150) were
raised in a traditional production system (Spanish dehesa)
and slaughtered in spring (Sevilla) and summer (Pamplona).
Supraespinatus muscle was collected at the abattoir 24 h postmortem
for fatty acid analysis. Statistical analysis included
location and slaughter as main effects and livestock farm
as random effect. Bulls slaughtered in summer were older
(p0.027) and heavier (p0.002), but spring carcasses were
heavier (p0.008), with higher yields (p0.001), and a
higher degree of fatness (p0.001). However, meat from bulls
slaughtered in spring showed lower (p0.001) intramuscular
fat content, leading to a higher (p0.001) polyunsaturated/
saturated fatty acid ratio. Intramuscular fat showed seasonal
differences (p0.05) in most fatty acid concentrations.
There were significant interactions (p0.05) between the
slaughter season and years for several fatty acids, total lipids
and monounsaturated. Conjugated linolenic acid (CLA)
levels were similar to those found in conventional beef. The
higher monounsaturated fatty acids and CLA content in bulls
slaughtered at summer could be partly due to mobilization of
polyunsaturated fatty acids in this period. Thus, although the
intramuscular fat of Spanish Fighting Bulls may have a high
nutritional value, the great influence of the rearing season and slaughter system should be considered when fatty acid
composition is concerned | es |
dc.description.abstract | En España, la carne de Toro de Lidia se consume tradicionalmente
durante los festivales de primavera y verano, pero
hay pocos estudios sobre el perfil de ácidos grasos de esta
carne. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de
la estación de sacrificio y el año de crianza en la composición
de ácidos grasos de la grasa intramuscular del Toro de
Lidia español. El estudio se realizó durante las temporadas
2006 y 2009 en Sevilla y Pamplona con una metodología
de encuesta de muestreo. Los Toros de Lidia (n150) fueron
criados en un sistema de producción tradicional (dehesa
española) y sacrificados en primavera (Sevilla) y verano
(Pamplona). A las 24 h post-mortem se tomó una muestra
del músculo Supraespinatus en el matadero para analizar
ácidos grasos. El análisis estadístico incluyó ubicación y año
de sacrificio como efectos principales y la hacienda ganadera
como efecto aleatorio. Los toros sacrificados en verano
tenían mayor edad (p0.027) y más peso (p0.002), pero
las canales en primavera fueron más pesadas (p0.008),
con rendimientos más altos (p0.001), y mayor gordura
(p0.001). La carne de los toros sacrificados en primavera
mostró contenido de grasa intramuscular menor (p0.001),
y una relación de ácidos grasos poliinsaturados/saturados
mayor (p0.001). La grasa intramuscular mostró diferencias
estacionales (p0.05) en los ácidos grasos mayoritarios.
Hubo interacciones significativas (p0.05) entre
época de sacrificio y año para varios ácidos grasos, lípidos
totales y ácidos grasos monoinsaturados. Los niveles de ácido
linolénico conjugado (CLA) fueron similares a los de la
carne bovina convencional. El contenido más alto de ácidos
grasos monoinsaturados y de CLA en toros sacrificados en
el verano podría deberse en parte a la movilización de ácidos
grasos poliinsaturados en este período. Así, aunque la
grasa intramuscular del Toro de Lidia español puede tener
un valor nutricional alto, la gran influencia de la época de cría y el sistema de sacrificio debieran considerarse en lo que
respecta la composición de ácido graso | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.language.iso | spa | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | Colegio de Postgraduados, Mexico | es |
dc.relation.ispartof | Agrociencia, 46, 467-479 | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | traditional production system (dehesa) | es |
dc.subject | Fighting Bull | es |
dc.subject | lipids | es |
dc.subject | season | es |
dc.subject | sistema de producción tradicional (dehesa) | es |
dc.subject | Toro de Lidia | es |
dc.subject | lípidos | es |
dc.subject | estación | es |
dc.title | Influence of season on intramuscular fatty acid profile of fighting bull | es |
dc.title.alternative | Efecto estacional sobre el perfil de ácidos grasos de la grasa intramuscular del toro de lidia | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dcterms.identifier | https://ror.org/03yxnpp24 | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Ciencias Agroforestales | es |
dc.relation.publisherversion | http://www.colpos.mx/agrocien/Bimestral/2012/jul-ago/jul-ago-12.html | es |
dc.identifier.idus | https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/33628 | |