Mostrar el registro sencillo del ítem

Artículo

dc.creatorEscobar, P.
dc.creatorDíaz, C.
dc.creatorFabeck, C. von
dc.creatorMatamoros, R.
dc.creatorGarcía, F.
dc.date.accessioned2015-09-14T12:25:26Z
dc.date.available2015-09-14T12:25:26Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn2171-9292es
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11441/28397
dc.description.abstractContradictory results has been found on the effects of soybean supplementation and conjugated linoleic acid (CLA) content in milk on feeding systems based on fresh forage The objective of the study was to evaluate the effect of a dietary supplement with different quantities of extruded whole soybean on the production and composition of milk, and CLA concentration or their isomers in Jersey cows under pasture conditions. Twenty-one Jersey cows were randomly assigned into 3 groups of 7 animals each. The cows were supplemented with a dietary concentrate (5 kg d–1), and each group received one of the three next treatments: control without soybean (0-SB), with extruded whole soybean at 0.5 kg d–1 (0.5-SB) or at 1 kg d–1 (1-SB). The basic diet was a pasture composed of Lolium perenne (70%), Trifolium repens (25%) and other species. The duration of the study was 75 d. Milk production (p = 0.706) and protein production (p = 0.926) were not affected by treatments. Fat (p = 0.015) and protein (p = 0.045) content as well as fat production (p = 0.010) were lower in the 1-SB group. There was no effect of the inclusion of extruded soybean on total CLA content (p = 0.290) or the content of cis-9, trans-11 (p = 0.582), trans-10, cis-12 (p = 0.136) and cis-10, cis-12 (p = 0.288) isomers. However, concentrations of all isomers were affected by the nutritional quality of the pasture, with low values observed at greater maturity stages of pasturees
dc.description.abstractleche es contradictorio. El objetivo de este estudio fue evaluar en vacas Jersey en pastoreo, el efecto de la suplementación de un concentrado con diferentes cantidades de soja entera extrusionada sobre la producción de leche y su composición, especialmente sobre el contenido en CLA y sus isómeros. 21 vacas Jersey fueron divididas al azar en 3 grupos de 7 animales cada uno. Los animales fueron suplementados con un concentrado (5 kg d–1) y a cada grupo se le asignó uno de los tres siguientes tratamientos: control sin soja (0-SB), con 0.5 kg d–1 de soja (0.5-SB) y con 1 kg d–1 de soja (1-SB). La base de la alimentación fue el pasto, compuesto mayoritariamente por Lolium perenne (70%) y Trifolium repens (25%). La duración del estudio fue de 75 días. La producción de leche (p = 0.706) y la producción de proteína (p = 0.926) no se vieron afectados. Los porcentajes de grasa (p = 0.015) y proteína (p = 0.045) y la producción de grasa (p = 0.010) fueron más bajos en el grupo 1-SB. Las cantidades de soja no modificaron los contenidos de CLA total (p = 0.290) y de los isómeros cis-9, trans-11 (p = 0.582), trans-10, cis-12 (p = 0.136) y cis-10, cis-12 (p = 0.288), pero si fueron afectados por la calidad nutritiva del pasto, observándose menores valores al aumentar la madurez del pasto.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)es
dc.relation.ispartofSpanish Journal of Agricultural Research, 10(2), 409-418es
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCLAes
dc.subjectDairy cowses
dc.subjectGrazingen
dc.subjectMilk qualityen
dc.subjectcalidad de lechees
dc.subjectCLAes
dc.subjectPastoes
dc.subjectVacas de lechees
dc.titleEffect of extruded whole soybean dietary concentrate on conjugated linoleic acid concentration in milk in Jersey cows under pasture conditionses
dc.title.alternativeEfecto de la suplementación con concentrado de soja entera extrusionada en vacas Jersey en pastoreo sobre el contenido de ácido linoléico conjugado en la lechees
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Ciencias Agroforestaleses
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.5424/sjar/2012102-341-11es
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.5424/sjar/2012102-341-11
dc.identifier.doi10.5424/sjar/2012102-341-11
dc.identifier.idushttps://idus.us.es/xmlui/handle/11441/28397

FicherosTamañoFormatoVerDescripción
1671.pdf280.0KbIcon   [PDF] Ver/Abrir   art Delg Pert3

Este registro aparece en las siguientes colecciones

Mostrar el registro sencillo del ítem

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional