Capítulos (Microbiología y Parasitología)
URI permanente para esta colecciónhttps://hdl.handle.net/11441/11056
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Capítulo de Libro DNA Methylation in Prokaryotes(Springer Nature, 2022) Casadesús Pursals, Josep; Sánchez Romero, María Antonia; Universidad de Sevilla. Departamento de Genética; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Ministerio de Ciencia e Innovación (MICIN). Españahe genomes of bacteria, archaea, and phage contain small amounts of C5-methylcytosine, N4-methylcytosine, and N6-methyladenine. Base methylation takes place after DNA replication and is catalyzed by DNA methyltransferases that recognize specific target sequences. Prokaryotic DNA methyltransferases can be classified into two main types: (1) belonging to restriction-modification systems and (2) solitary (or “orphan”) enzymes that lack a restriction enzyme partner. All known roles of DNA methylation involve control of interactions between DNA-binding proteins and their cognate sites. Such roles include protection from DNA restriction, strand discrimination during mismatch repair, cell cycle control, and regulation of transcription. DNA methylation often affects the interaction of bacterial pathogens with their hosts, raising the possibility of epigenetic therapies for infectious diseases.Capítulo de Libro Taxonomy of Halophilic Archaea and Bacteria(Springer Nature, 2012) Ventosa Ucero, Antonio; Márquez Marcos, María del Carmen; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Ruiz de la Haba, Rafael; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Ministerio de Educación y Ciencia (MEC). España; Junta de AndalucíaCapítulo de Libro Carotenoids’ Production from Halophilic Bacteria(Springer Nature, 2012) Moreno Amador, María de Lourdes; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; García, María Teresa; Mellado Durán, María Encarnación; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCarotenoids have received considerable attention due to their interesting industrial applications and, more importantly, their potential beneficial effects on human health. Halophiles comprise a heterogeneous group of microorganisms that need salts for optimal growth. The pigments produced by these halophilic organisms comprise phytoene, β-carotene, lycopene, derivatives of bacterioruberin and salinixanthin. Here we describe the procedure to obtain salinixanthin from the extremely halophilic bacterium Salinibacter ruber. Moreover, we describe the expression of β-carotene biosynthetic genes crtE, crtY, crtI, and crtB from Pantoea agglomerans in the moderately halophilic bacterium Halomonas elongata obtaining a strain able to produce practically pure β-carotene. Thus, the use of these halophilic microorganisms as a source of carotenoids constitutes an important commercial alternative in the production of carotenoids from biological sources.Capítulo de Libro Taxonomy, phylogeny and biotechnological interest of the family Halomonadaceae(Springer Nature, 2011) Ruiz de la Haba, Rafael; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Ventosa Ucero, Antonio; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Ministerio de Educación y Ciencia (MEC). España; European Union (UE); Junta de AndalucíaCurrently the family Halomonadaceae includes 90 species grouped in ten genera: Halomonas (type genus), Aidingimonas, Carnimonas, Chromohalobacter, Cobetia, Halotalea, Kushneria, Modicisalibacter, Salinicola, and Zymobacter. Most are halophilic from marine or hypersaline origin and some are also alkaliphilic. The most significative genus is Halomonas, with more than 60 species. In this chapter authors review the phylogenetic relationships and taxonomic classification of the members of this family, as well as some other aspects such as the interest of the species of this family, especially with respect to their biotechnological applications and potentialities.Capítulo de Libro Species (Prokaryote)(Springer Nature, 2011) Ventosa Ucero, Antonio; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCapítulo de Libro Aprende, enseña y conecta con los titulares de los medios de comunicación. Una metodología activa para disminuir la tasa de abandono(Dykinson, 2024) Álvarez Morales, Rosario; Morales González, Julia; Sousa Martín, Carolina; Sousa Martín, Arturo; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Vegetal y Ecología; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCapítulo de Libro Detección de microorganismos en restos arqueológicos: técnicas dependientes e independientes de cultivo(Consejería de Turismo, Cultura y Deporte. Junta de Andalucía, 2023) Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Ventosa Ucero, Antonio; Ruiz de la Haba, Rafael; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCapítulo de Libro Gamificación e inteligencia artificial: herramientas para mejorar la calidad y la eficiencia de la evaluación continua en asignaturas relacionadas con la Microbiología(Dykinson, 2023) Moreno Amador, María de Lourdes; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCapítulo de Libro Redacción y elaboración de trabajos y/o artículos científicos(Vive Libro, 2023) Ruiz Carnicer, Ángela; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaCapítulo de Libro Helping Legumes under Stress Situations: Inoculation with Beneficial Microorganisms(IntechOpen, 2020) Navarro Torre, Salvadora; Bessadok, Khouloud; Flores Duarte, Noris J.; Rodríguez Llorente, Ignacio David; Caviedes Formento, Miguel Ángel; Pajuelo Domínguez, Eloísa; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaIn the upcoming years, legume crops will be subjected to multiple, diverse, and overlapping environmental stressors (raise in global temperatures and CO2, drought, salinity, and soil pollution). These factors will menace legume pro- ductivity and food quality and security. In this context, tolerant plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are useful biotechnological tools to assist legume establishment and growth. In this chapter, tolerant PGPR able to promote legume growth will be revised. Besides, in the era of -omics, the mechanisms underlying this interaction are being deciphered, particularly transcriptomic, proteomic, and metabolomic changes modulated by PGPR, as well as the molecular dialog legume-rhizobacteria.Capítulo de Libro Estrategias de motivación en el aula tras la pandemia: gamificación en la asignatura de Biología de 1º curso del Grado en Farmacia(Universidad de Sevilla, 2022) Moreno Amador, María de Lourdes; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaEste trabajo describe la aplicación de un Ciclo de Mejora en el Aula (CIMA) en la asignatura de Biología de primer curso del Grado en Farmacia en la que se ha utilizado la gamificación como herramienta didáctica para motivar al alumnado y fomentar así la asistencia al aula y la participación en el proceso de enseñanzaaprendizaje. La inclusión de actividades con formato televisivo puede fomentar el trabajo cooperativo. Se pretende con esta iniciativa que los alumnos adquieran los conceptos necesarios para conseguir una visión general de los microorganismos, su organización celular y movilidad y con ello que entiendan las claves del proceso infeccioso y su relevancia clínica.Capítulo de Libro Aprender cómo responde nuestro cuerpo frente a las infecciones: un nuevo enfoque para enseñar inmunología(Universidad de Sevilla, 2022) Sánchez Romero, María Antonia; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaEste trabajo presenta una experiencia docente en el aula impartida en la asignatura de Biología de primer curso del Grado en Farmacia. El ciclo de mejora en el aula desarrollado propone un cambio del modelo teórico clásico basado en clases magistrales hacia un modelo fundamentado en el aprendizaje crítico natural. El tema abordado corresponde a conceptos básicos de inmunología. El objetivo principal ha sido dar protagonismo a los alumnos durante el proceso de aprendizaje, mediante una presencia activa del profesor al mismo tiempo que discreta. Los cuestionarios han sido una herramienta fundamental en el proceso para conocer la evolución de los modelos mentales de los estudiantes y los resultados fueron muy satisfactorios, proporcionando al alumnado una experiencia de aprendizaje muy enriquecedora.Capítulo de Libro O papel do professor de tecnologia e inovação (PROATEC) na contribuição da cultura digital e as inter-relações com a agenda 2030(Editora Artemis, 2023) Piubeli Doro, João Lucas; Santos da Silva, Danielli; Pelição, Carita; Piubeli, Francine; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaA necessidade de mudança do modelo educacional vigente é cada vez mais evidente, principalmente, por repetidos insucessos em exames internacionais. Além disso, a sociedade contemporânea, incluindo aqui aluno e professores, requerem de habilidades e competências diferentes que se conectam com o mundo digital. Assim, entendese que a inserção da tecnologia na escola pode contribuir com os desenvolvimentos das exigências de mundo atual. Nesse viés, o professor de apoio à tecnologia e inovação (PROATEC) auxilia nesse processo de imersão a cultura digital tanto por parte dos alunos quanto dos professores. Por isso, esse artigo teve por objetivo identificar o contexto no qual essa função foi criada e como ela contribui para o desenvolvimento da cultura digital da escola. O resultado trouxe a importância desse profissional, principalmente, por entender que seu papel se relaciona fortemente com a Base Nacional Comum CurricularCapítulo de Libro Celiac Disease, Management, and Follow-Up(Intechopen, 2022) Ruiz Carnicer, Ángela; Segura Montero, Verónica; Sousa Martín, Carolina; Comino Montilla, Isabel María; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Junta de AndalucíaCeliac disease (CD) is a systemic immune-mediated disorder characterized by a specific serological and histological profile triggered by gluten ingestion, which is given in genetically predisposed subjects. Heterogeneous clinical presentation is characteristic in CD, affecting any organ or tissue with gastrointestinal, extraintestinal, seronegative, or nonresponsive manifestations. CD diagnosis is based on several criteria, including genetic and serological tests, clinical symptoms and/or risk conditions, and duodenal biopsy. Currently, the available treatment for CD is a strict gluten-free diet (GFD) that essentially relies on the consumption of naturally gluten-free foods, such as animal-based products, fruits, vegetables, legumes, and nuts, as well as gluten-free dietary products that may not contain more than 20 mg of gluten per kg of food according to Codex Alimentarius. However, it is difficult to maintain a strict oral diet for life and at least one-third of patients with CD are exposed to gluten. Difficulties adhering to a GFD have led to new tools to monitor the correct adherence to GFD and alternative forms of treatment.Capítulo de Libro Nanopartículas poliméricas de zinc y su potencial uso como agentes de biofortificación(3ciencias, 2022-02) Merinero de los Santos, Manuel; Pajuelo Domínguez, Eloísa; Martínez Muñoz, Guillermo; Begines Ruiz, Belén; Rodríguez Llorente, Ignacio David; Martín Valero, María Jesús; Pérez Romero, Jesús Alberto; Mateos Naranjo, Enrique; Alcudia Cruz, Ana; Universidad de Sevilla. Departamento de Citología e Histología Normal y Patológica; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Orgánica y Farmacéutica; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Analítica; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Vegetal y Ecología; Universidad de Sevilla. CTS949: Biopatología y Estrés Oxidativo; Universidad de Sevilla. BIO181: Fitomicrobiomas como Herramientas Biotecnológicas; Universidad de Sevilla. FQM135: Carbohidratos y Polímeros; Universidad de Sevilla. FQM291: Análisis Químico; Universidad de Sevilla. RNM-923 Fuego, Ecología y Biodiversidad en Ecosistemas Mediterráneos; Universidad de Sevilla. RNM035: Ecología Funcional AplicadaEn la actualidad el hambre y los malos hábitos alimenticios son un problema reconocido por la organización mundial de la salud (OMS). A pesar de todos los esfuerzos propuestos para solventar este problema, la OMS ha admitido que no se alcanzará el objetivo de hambre cero para 2030. Por todo esto y para aportar soluciones imaginativas a este problema, nos propusimos emplear nanopartículas poliméricas cargadas con zinc, junto con la bacteria Pantoea agglomerans, promotora de crecimiento de plantas (PGPR), para mejorar el valor nutricional de plantas como el trigo (Triticum aestivum), mediante bioforitficación. Las plantas de trigo fueron tratadas, tras su previa germinación, y se recogieron medidas de concentración de metales usando técnicas analíticas. Los resultados mostraron que los parámetros físicos y fisiológicos no se vieron afectados y se produjo una acumulación notoria del Zn en la parte aérea.Capítulo de Libro Biofortificación de plantas de medicago sativa mediante el uso de nanoparticulas cargadas con hierro(3ciencias, 2020-04) Merinero de los Santos, Manuel; Pérez-Aranda Redondo, María; Begines Ruiz, Belén; Martín Valero, María Jesús; Navarro de la Torre, Salvadora; Rodríguez Llorente, Ignacio David; Pajuelo Domínguez, Eloísa; Alcudia Cruz, Ana; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Orgánica y Farmacéutica; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Analítica; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Universidad de Sevilla. FQM135: Carbohidratos y Polímeros; Universidad de Sevilla. FQM291: Análisis Químico; Universidad de Sevilla. BIO181: Fitomicrobiomas como Herramientas BiotecnológicasEl concepto de biofortificación se basa en incrementar el valor nutricional de los diferentes alimentos por medio de métodos de selección, mejora de cultivos o ingeniería genética. En este sentido, el trabajo que presentamos ha utilizado nanopartículas cargadas con hierro como parte de la disolución de riego, con el objeto de evaluar cómo se incorpora este elemento en plantas de cultivo destinadas a la alimentación animal. En este trabajo se empleó como planta experimental la especie Medicago sativa, cuyo nombre común es alfalfa y suele usarse como alimento de forrajeo para los animales de granja. Los experimentos mostraron que las nanopartículas tenían efectos muy positivos sobre el crecimiento y se observaba un aumento importante en la concentración de la clorofila de la propia planta.Capítulo de Libro Innovative compounds to battle multirresistance to antibiotics: use of pva-tannic acid nano- particles to inhibit staphylococcus pseudintermedius growth(3ciencias, 2020-04) Pérez Aranda, María; Alcudia Cruz, Ana; Begines Ruiz, Belén; Pajuelo Domínguez, Eloísa; Rodríguez Llorente, Ignacio David; Martínez Muñoz, Guillermo; Martín Valero, María Jesús; Navarro de la Torre, Salvadora; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Orgánica y Farmacéutica; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Analítica; Universidad de Sevilla. FQM135: Carbohidratos y Polímeros; Universidad de Sevilla. BIO181: Fitomicrobiomas como herramientas biotecnológicas; Universidad de Sevilla. FQM291: Análisis QuímicoAntibiotic resistance is an increasing public health problem that affects to numerous pathogens, including Staphylococcus pseudintermedius, which has a high prevalence of methicillin resistance and can be transmitted to humans. The development of new compounds to prevent the appearance of antibiotic resistances and find alternatives to classic therapies is essential to health protection. The main objective of the present study is to determine whether the nanoparticles of polyvinyl alcohol and tannic acid “PVA-TA NPs” are effective to inhibit Staphylococcus pseudintermedius and can be considered as an alternative therapy. The study includes increasing concentration essays of the nanoparticles and establishes, using the determination of turbidity by refractometry that could be a useful tool to inhibit bacterial growth, resulting successful. Nonetheless, further studies to identify the underlying action mechanisms of these nano-particles are going on in our group.Capítulo de Libro Looking for new compounds to battle antibiotic resistance: optimization of organic solvents(3ciencias, 2020-04) Pérez Aranda, María; Alcudia Cruz, Ana; Begines Ruiz, Belén; Pajuelo Domínguez, Eloísa; Rodríguez Llorente, Ignacio David; Martínez Muñoz, Guillermo; Martín Valero, María Jesús; Navarro de la Torre, Salvadora; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Orgánica y Farmacéutica; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y Parasitología; Universidad de Sevilla. Departamento de Química Analítica; Universidad de Sevilla. FQM135: Carbohidratos y Polímeros; Universidad de Sevilla. BIO181: Fitomicrobiomas como herramientas biotecnológicas; Universidad de Sevilla. FQM291: Análisis QuímicoA high number of pathogens have shown the capacity of resist to the action of antibiotics. This fact presents a very important problem to public health and highlights the necessity of looking for new substances as alternative to antibiotics. Since some of these substances have a hydrophobic nature they need to be solved in organic solvents. Some of these solvents are also toxic to bacteria, mainly affecting membranes. For these reasons it is necessary to perform a study of the toxicity of organic solvents to bacteria, which has been the aim of this work. Five organic solvents, DMF (dimethylformamide), TBME (tert-butyl methyl ether), THF (tetrahydrofuran), DMSO (dimethyl sulfoxide) and CH2Cl2 (dichloromethane), have been tested, using two of the most prevalent pathogens (Staphylococcus pseudintermedius and Pseudomonas aeruginosa,) both in animals and humans. The results show that, when possible, DMSO followed by TBME are the best options for testing new compounds in Staphylococcus pseudintermedius, whether DMF followed by TBME are the preferred solvents for testing hydrophobic compounds in Pseudomonas aeruginosa.Artículo New abundant microbial groups in aquatic hypersaline environments(2011) Ghai, Rohit; Pašić, Lejla; Fernández González, Ana Beatriz; Martín Cuadrado, Ana Belén; Megumi Mizuno, Carolina; McMahon, Katherine D.; Papke, R. Thane; Stepanauskas, Ramunas; Rodríguez Brito, Beltrán; Rohwer, Forest; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Ventosa Ucero, Antonio; Rodríguez Valera, Francisco; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaWe describe the microbiota of two hypersaline saltern ponds, one of intermediate salinity (19%) and a NaCl saturated crystallizer pond (37%) using pyrosequencing. The analyses of these metagenomes (nearly 784 Mb) reaffirmed the vast dominance of Haloquadratum walsbyi but also revealed novel, abundant and previously unsuspected microbial groups. We describe for the first time, a group of low GC Actinobacteria, related to freshwater Actinobacteria, abundant in low and intermediate salinities. Metagenomic assembly revealed three new abundant microbes: a low-GC euryarchaeon with the lowest GC content described for any euryarchaeon, a high-GC euryarchaeon and a gammaproteobacterium related to Alkalilimnicola and Nitrococcus. Multiple displacement amplification and sequencing of the genome from a single archaeal cell of the new low GC euryarchaeon suggest a photoheterotrophic and polysaccharide-degrading lifestyle and its relatedness to the recently described lineage of Nanohaloarchaea. These discoveries reveal the combined power of an unbiased metagenomic and single cell genomic approach.Artículo Metagenome sequencing of prokaryotic microbiota from two hypersaline ponds of a marine saltern in Santa Pola, Spain(2013) Fernández González, Ana Beatriz; Ghai, Rohit; Martín Cuadrado, Ana Belén; Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Rodríguez Valera, Francisco; Ventosa Ucero, Antonio; Universidad de Sevilla. Departamento de Microbiología y ParasitologíaMarine salterns are composed of several shallow ponds with a salinity gradient, from seawater to salt saturation, with gradually changing microbial populations. Here, we report the metagenome sequencing of the prokaryotic microbiota of two ponds with 13% and 33% salinity from a saltern in Santa Pola, Spain.