Capítulos (Biología Celular)

URI permanente para esta colecciónhttps://hdl.handle.net/11441/10815

Examinar

Envíos recientes

Mostrando 1 - 7 de 7
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Álbum maga : Cucurbitáceas
    (Trea, 2024-09) Daza Navarro, María Paula; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Innovación docente en las prácticas de laboratorio de genética: clase invertida y pensamiento crítico
    (Dykinson, 2023) Castellano Pozo, Maikel; Iglesias Sigüenza, Francisco Javier; Comaills, Valentine; Valle Rosado, Iván; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular; Universidad de Sevilla. Departamento de Genética; Universidad de Sevilla. Departamento de Química orgánica
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Aplicación de un Ciclo de Mejora en la asignatura de Fundamentos de la vida del Grado en Educación Primaria
    (Universidad de Sevilla, 2022) Aguilera Romero, María Auxiliadora; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular
    En los tiempos actuales necesitamos de ciudadanos capaces de lidiar con la incertidumbre. En un ambiente tecnológico y social en continuo cambio nuestros estudiantes necesitan poseer una actitud proactiva ante el aprendizaje si quieren mantener una mentalidad crítica. La universidad tiene la responsabilidad de ayudar a los estudiantes a encontrar su propia estrategia de aprendizaje. Para alcanzar este objetivo necesitamos que el estudiante desarrolle un aprendizaje consciente. En este artículo se presenta una experiencia de innovación docente que se ha llevado a cabo en la asignatura de Fundamentos de la vida en el grado de educación primaria. El ciclo de mejora (CIMA) se ha realizado en torno a la temática del cuerpo humano. Para abordar este tema se ha planteado un modelo didáctico centrado en el alumno que parte de sus ideas previas y trabaja en base a preguntas motivantes y actividades de contraste. Una vez implementado el CIMA se ha procedido a realizar una evaluación del aprendizaje mediante las escaleras de aprendizaje, la reflexión sobre el diario de las sesiones y la opinión del alumno. La experiencia docente ha sido muy constructiva y en general el alumno se siente satisfecho.
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Evolución del clima de la Tierra. Historia del clima desde el año 1000
    (Universidad Internacional de Andalucía, 2009) Sousa Martín, Arturo; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Vegetal y Ecología; Ministerio de Educación y Ciencia (MEC). España
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Pectins and Olive Pectins
    (MDPI, 2021) Martín Rubio, María Esther; Montserrat de la Paz, Sergio; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular
    Pectins are a component of the complex heteropolysaccharide mixture present in the cell wall of higher plants. Structurally, the pectin backbone includes galacturonic acid to which neutral sugars are attached, resulting in functional regions in which the esterification of residues is crucial. Pectins influence many physiological processes in plants and are used industrially for both food and non-food applications. Pectin-based compounds are also a promising natural source of health-beneficial bioactive molecules. Olives, the fruit of the olive tree, are consumed as part of the healthy Mediterranean diet or processed into olive oil. Pectins from olives have recently emerged as promising compounds with health-beneficial effects.
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Grape Seed Oil
    (MDPI, 2021) Montserrat de la Paz, Sergio; Martín Rubio, María Esther; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular
    Grape seed extract has demonstrated many activities in disease prevention, such as antioxidant effects, which make it a potential source of nutraceuticals. Grape seed is a remarkable winery industry by-product due to the bioactivity of its constituents. Methods for recovery of oil from grape seeds have evolved to improve both the quantity and quality of the yield. Both the lipophilic and hydrophilic chemicals present in the oil of V. vinifera L. make this wine by-product a source of natural nutraceuticals. Food and non-food industries are becoming novel targets of oil obtained from grape seeds given its various properties.
  • Acceso AbiertoCapítulo de Libro
    Grape (Vitis vinifera L.) Seed Oil: A Functional Food from the Winemaking Industry
    (Vide Leaf, 2021) Martín Rubio, María Esther; Grao Cruces, Elena; Millán-Linares, María del Carmen; Montserrat de la Paz, Sergio; Universidad de Sevilla. Departamento de Biología Celular; Universidad de Sevilla. Departamento de Bioquímica Médica y Biología Molecular e Inmunología; Hien, Phan Phuoc; Universidad de Sevilla
    Wine production is an ancient human activity that generates several by-products, which include some constituents known for their potential in health care and for their role in the food or cosmetic industries. Any variety of grape (Vitis vinifera L.) contains nutrients and bioactive compounds available from their juice or solid parts. Grape seed extract has demonstrated many activities in disease prevention, such as antioxidant effects, which make it a potential source of nutraceuticals. Grape seed is a remarkable winery industry by-product due to the bioactivity of its constituents. Methods for recovery of oil from grape seeds have evolved to improve both the quantity and quality of the yield. Both the lipophilic and hydrophilic chemicals present in the oil of V. vinifera L. make this wine by-product a source of natural nutraceuticals. Food and non-food industries are becoming novel targets of oil obtained from grape seeds given its various properties. This review focuses on the advantages of grape seed oil intake in our diet regarding its chemical composition in industries not related to wine production and the economic and environmental impact of oil production.