- idUS
- Listar por autor
Listar por autor "Alfaro Rodríguez, María del Carmen"
Mostrando ítems 21-40 de 48
-
Artículo
Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties
García González, María del Carmen; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Springer, 2018-11)Low-acyl gellan gum fluid gels were obtained using two different gel-promoting cations under the same processing conditions, ...
-
Tesis Doctoral
Goma gellan : formulación de geles fluidos y de emulsiones de a-pineno en presencia de copolímeros
García González, María del Carmen (2012-02-10)El objetivo principal de esta tesis es el estudio de la goma gellan de bajo grado de acetilación en forma de gel fluido ...
-
Artículo
Impact of microfluidization on the emulsifying properties of zein-based emulsions: Influence of diutan gum concentration
Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alcaide González, María del Águila; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)Microfluidization is a preparation method that can be used to obtain emulsions with sub-micron droplet sizes. The first ...
-
Artículo
Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids
Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Martín Piñero, María José; Muñoz García, José (Wiley-Blackwell, 2022)Background: New consumer habits are forcing the food industry to develop new and healthy products. In response to this ...
-
Artículo
Influence of primary homogenization step on microfluidized emulsions formulated with thyme oil and Appyclean 6548
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Muñoz García, José (Elsevier, 2018)This contribution deals with the development of emulsions formulated using thyme essential oil and a new biomass-derived ...
-
Artículo
Influence of the Homogenization Pressure on the Rheology of Biopolymer-Stabilized Emulsions Formulated with Thyme Oil
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Molecular Diversity Preservation International, 2019-03)Different continuous phases formulated with ecofriendly ingredients such as AMIDET®N, an ecological surfactant, as well ...
-
Artículo
Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions
Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2019-07)The objective of this work is to obtain a stable and natural antimicrobial delivery system. Thus, the effect of the addition ...
-
Artículo
Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer
Alfaro Rodríguez, María del Carmen; López-Tarruello, M.; García González, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)The aim of this work was to investigate the influence of the pressure ( 0 psi and 15000 psi) and the number of passes ...
-
Tesis Doctoral
Influencia de la fase continua, formulada con goma xantana y almidón modificado, en la reología de emulsiones alimentarias O/W con bajo contenido en aceite.
Vélez Álvez, Genoveva (2002-11-21)El presente trabajo se encuentra integrado en un proyecto CICYT (ALI-960892), dedicado al estudio de emulsiones con bajo ...
-
Ponencia
Influencia de la formulación y de las variables de procesado sobre la estabilidad física de emulsiones de aceite esencial de tomillo
García González, María del Carmen; Portillo, Celia; Martín Piñero, María José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)En la actualidad, los consumidores tienden a preferir productos que contengan compuestos naturales en lugar de aditivos ...
-
Artículo
Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas
Martín Piñero, María José; Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)El objetivo de esta investigación fue comparar tres tensoactivos ecológicos derivados del aceite de coco para la preparación ...
-
Artículo
Mejora de las técnicas de comunicación en prácticas de Ingeniería de la Reacción Química
Muñoz García, José; Roselló Segado, Antonio; Carrillo de la Fuente, Francisco; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Vélez Álvez, Genoveva; Fernández Martín, M. Ángel; Cabeza Fernández, Cristina (Sevilla : Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)En este artículo se describe una actividad de innovación educativa en el área de Ingeniería Química, cuyo objetivo principal ...
-
Ponencia
Methodology for development of ecological emulsions formulated with green solvents or essential oils
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Santos García, Jenifer; Calero Romero, Nuria; Muñoz García, José (3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)Las emulsiones ecológicas se formulan y preparan idealmente siguiendo los principios del desarrollo sostenible o la química ...
-
Artículo
Preparation of Nanoemulgels Containing Lemon Essential Oil and Pectin: Physical Stability and Rheological Properties
Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; Lobo Llamas, Carlos; García González, María del Carmen (MDPI, 2023)t: Nanoemulgels are novel formulations of great interest for their use as dual-release systems and as fat substitutes in ...
-
Artículo
Producción de emulsiones submicrónicas formuladas con dos biodisolventes y tres tensioactivos ecológicos diferentes
Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2017)The target of this investigation was to compare the yield of three different eco-friendly surfactants derived from cocoa ...
-
Artículo
Production of more sustainable emulsions formulated with eco-friendly materials
Fresneda, Mario; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Elsevier, 2020-01)Sustainable development involves the search for new products with a low environmental impact. Hence, the aim of this work ...
-
Patente. Invención
Producto alimenticio en forma de salsa tipo mayonesa y procedimiento de preparación
Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Zapata Guilleén, Isabel; Fuente Feria, Julia de la; Ruiz Domínguez, Manuela; Rosas Palacios, Ana; Berjano Núñez, Manuel; Flores Luque, Vicente; Prieto Solano, Natalia; Mancha Perelló, Manuel; Aláiz Barragán, Manuel Santiago; Gutíerrez González, Francisca; Franco Gómez, José María; Jerez Gómez, Abel; Valencia Barragán, Concepción; Sánchez Carrillo, María del Carmen (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2008-10-01)Producto alimenticio en forma de salsa tipo mayonesa y procedimiento de preparación. Salsa tipo mayonesa en cuya composición ...
-
Ponencia
Propiedades interfaciales del tensioactivo Appyclean 6548
Martín Piñero, María José; Mileti, Olga; Baldino, Noemi; Gabriele, Domenico; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (3Ciencias, 2021-02)Este estudio se centra en el comportamiento interfacial del tensioactivo Appyclean 6548 en la interfase aceite de ...
-
Artículo
Relation between Droplet Size Distributions and Physical Stability for Zein Microfluidized Emulsions
Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Carrillo de la Fuente, Francisco; López-Castejón, María Luisa; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2022)Zein, a subproduct of the food industry and a protein, possesses limited applications due to its high hydrophobic character. ...
-
Artículo
Relationship between HLB Number and Predominant Destabilization Process in Microfluidized Nanoemulsions Formulated with Lemon Essential Oil
Santos García, Jenifer; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Vega, Lilliam; Muñoz García, José (MDPI, 2023-04)Lemon essential oil (LEO) is associated with a multitude of health benefits due to its anticancer, antioxidant, antiviral, ...