- idUS
- Listar por autor
Listar por autor "Callejón Fernández, Raquel María"
Mostrando ítems 21-40 de 40
-
Artículo
FarmaEscape El Retorno: el empleo de una Escape Room como herramienta de aprendizaje en los estudios de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla
Ríos-Reina, Rocío; Callejón Fernández, Rocío; Durán Lobato, María Matilde; García Miranda, Pablo; Gutiérrez-Praena, Daniel; Martín Bueno, Julia; Ruiz de la Haba, Rafael; Ruiz Laza, Rocío; Sánchez Hidalgo, Marina; Talero Barrientos, Elena Mª; Sarmiento Soto, Manuel; Zurita Carrasco, Antonio; Callejón Fernández, Raquel María (Real e Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos, 2023)Una Escape Room es un juego de escapismo en el que un grupo de personas están “atrapadas” en una sala cerrada, debiendo ...
-
Artículo
Fluorescence excitation–emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines
Elcoroaristizabal, Saioa; Callejón Fernández, Raquel María; Amigo, José M.; Ocaña González, Juan Antonio; Morales Gómez, María Lourdes; Úbeda Aguilera, Cristina (Elsevier, 2016)Browning in sparkling wines was assessed by the use of excitation–emission fluorescence spectroscopy combined with PARAllel ...
-
Artículo
Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties
Úbeda Aguilera, Cristina; San-Juan, Felipe; Concejero, Belén; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ferreira, Vicente; Hernández-Orte, Purificación (American Chemical Society, 2012)This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ...
-
Artículo
Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality and Chemosensory Profile of Hojiblanca and Picual Extra Virgin Olive Oils
Ríos-Reina, Rocío; Camacho, Francisco; Morales Gómez, María Lourdes; Jiménez Herrera, Brígida; Callejón Fernández, Raquel María (Wiley-Blackwell, 2021)A study with controlled field and authentic samples of olives, obtained in similar conditions of soil, climate, region, ...
-
Artículo
Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds
Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2014)A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ...
-
Artículo
Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants
Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Galán Soldevilla, Hortensia; Forero Vizcaino, F.J.; Venegas, M.; Ruiz Pérez-Cacho, Pilar; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2022)Olfactometric and sensory analyses have been applied to study the possible influence of the ripening chamber’s geographical ...
-
Artículo
Influence of the Washing Process and the Time of Fruit Harvesting throughout the Day on Quality and Chemosensory Profile of Organic Extra Virgin Olive Oils
Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Puentes Campos, Antonio J.; Jiménez Herrera, Brígida; Callejón Fernández, Raquel María (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)In recent years, there has been a growing demand for organic extra virgin olive oils (OEVOOs) as quality products with ...
-
Artículo
Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo
Jiménez Herrera, Brígida; Rivas Velasco, A.; Sánchez Ortiz, Alicia; Lorenzo Tovar, M.L.; Úbeda Muñoz, M.; Callejón Fernández, Raquel María; Ortega Bernaldo de Quirós, E. (CSIC, 2012)La calidad sensorial del aceite de oliva virgen (AOV) está estrechamente relacionada con la variedad y el grado de ma-duración ...
-
Artículo
Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar
Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; A.C. Silva Ferreira (2010)A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ...
-
Artículo
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas
Vergara, Diego; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Escudero Gilete, María Luisa; Callejón Fernández, Raquel María (ARAN ediciones, 2016)Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ...
-
Artículo
Native Chilean Berries Preservation and In Vitro Studies of a Polyphenol Highly Antioxidant Extract from Maqui as a Potential Agent against Inflammatory Diseases
Ortiz Cerda, Tamara Andrea; Argüelles Arias, Federico; Begines Ruiz, Belén; García Montes, Josefa María; Pereira Yáñez, Alejandra; Victoriano Rojas, Montserrat; Vázquez Román, María Victoria; Pérez Bernal, Juan Luis; Callejón Fernández, Raquel María; Miguel Rodríguez, Manuel de; Alcudia Cruz, Ana (MDPI, 2021-05)The best conservation method for native Chilean berries has been investigated in combination with an implemented large-scale ...
-
Trabajo Fin de Grado
Nutrición y trastornos del espectro autista
Núñez Santiago, Paula (2020)El trastorno del espectro autista (TEA) es un trastorno del neurodesarrollo de origen neurobiológico que se inicia en la ...
-
Trabajo Fin de Máster
Odorantes de impacto de especias de la gastronomía mediterránea
Carrasco Galán, Lucía (2020-07)Tradicionalmente el uso de especias ha sido uno de los rasgos característicos de la dieta mediterránea, justificado por ...
-
Artículo
Participación del área de toxicología en la asignatura de LCC "Jornadas de iniciación a la investigación"
Gutiérrez-Praena, Daniel; Guzmán Guillén, Remedios; Maisanaba Hernández, Sara; Cameán Fernández, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Callejón Fernández, Rocío (Asociación Española de Toxicología, 2013) -
Artículo
Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines
Ríos-Reina, Rocío; Pérez Bernal, Juan Luis; Azcárate, Silvana M.; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2024-04)Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ...
-
Artículo
Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines
Ríos-Reina, Rocío; Pérez Bernal, Juan Luis; Azcárate, Silvana M.; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2024-04)Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ...
-
Ponencia
El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia
Gutiérrez-Praena, Daniel; Ríos-Reina, Rocío; Ruiz Laza, Rocío; Talero Barrientos, Elena Mª; Callejón Fernández, Rocío; Callejón Fernández, Raquel María; Casas Delgado, Marta; Ruiz de la Haba, Rafael; García Miranda, Pablo; Carrascal Moreno, María Livia; Guzmán Guillén, Remedios; Sánchez Hidalgo, Marina (Editorial Universitat Politècnica de València, 2019)Las Escape Rooms son un tipo de recurso que está siendo utilizado por muchos educadores, propiciando elementos de ...
-
Artículo
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars
Úbeda Aguilera, Cristina; Balsera, C.; Troncoso González, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2012)A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ...
-
Artículo
Vinegarscan: A computer tool based on ultraviolet spectroscopy for a rapid authentication of wine vinegars
Ríos-Reina, Rocío; Caballero, Daniel; Azcárate, Silvana M.; García González, Diego L.; Callejón Fernández, Raquel María; Amigo, José M. (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)Ultraviolet-visible (UV-vis) spectroscopy has shown successful results in the last few years to characterize and classify ...
-
Artículo
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction
Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Peña-Neira, A.; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2016)The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ...