Data

NameParrado Rubio, Juan
DepartmentBioquímica y Biología Molecular
Knowledge areaBioquímica y Biología Molecular
Professional categoryCatedrático de Universidad
E-mailRequest
           

  Statistics

  • Items

    24

  • Visits

    4600

  • Downloads

    6270

  Publications

 

Article
Icon

Conversion of Whey into Value-Added Products through Fermentation and Membrane Fractionation

Caballero, Alejandro; Caballero Jiménez, Pablo; León, Federico; Rodríguez Morgado, Bruno; Martín, Luis; Parrado Rubio, Juan; Vaswani, Jenifer; Ramos Martín, Alejandro (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021-01-01)
The cheese whey (95% composed of water) is an effluent produced in the cheese industry, of which more than 1.5 million ...
Article
Icon

Use of Slaughterhouse Sludge in the Bioremediation of an Oxyfluorfen-Polluted Soil

Ávila Pozo, Paloma; Parrado Rubio, Juan; Caballero Jiménez, Pablo; Díaz López, Marta; Bastida López, Felipe; Tejada Moral, Manuel (Springer, 2021-01-01)
The use of organic matter is a highly accepted environmental practice among scientists for the bioremediation of polluted ...
PhD Thesis
Icon

Proceso bifásico (físico-fermentativo) para la conversión de lodos de depuradora en bioestimulantes: evaluación funcional y diseño de planta piloto

Parrado Rubio, Juan; Tejada Moral, Manuel; Caballero Jiménez, Pablo (2020-06-04)
La producción de lodos de depuradora, como principal residuo del tratamiento de aguas residuales, presenta una tendencia ...
Final Degree Project
Icon

Probióticos de uso ambiental

Parrado Rubio, Juan; Borrallo Sánchez, Nieves (2020-06-01)
La agricultura es la actividad más importante de la historia del ser humano. Las plantas presentan una gran interacción ...
Article
Icon

Rhizospheric Organic Acids as Biostimulants: Monitoring Feedbacks on Soil Microorganisms and Biochemical Properties

Macías Benítez, Sandra; García Martínez, Ana María; Caballero Jiménez, Pablo; González, Juan Miguel; Tejada Moral, Manuel; Parrado Rubio, Juan (Frontiers Media, 2020-05-28)
The biostimulant potential of three different organic acids (OAs) present in the rhizosphere, specifically lactic, oxalic, ...
PhD Thesis
Icon

Producción de quitinasas a partir de subproductos de la industria alimentaria: aplicación a los hongos comestibles y crustáceos

Bautista Palomas, Juan Dionisio; Parrado Rubio, Juan; Urbina Salazar, Anabell del Rocío (2019-09-12)
La quitina, es un polímero lineal β-1,4 de N-acetil-D-glucosamina (GlcNAc), es un importante componente estructural de la ...
PhD Thesis
Icon

Revalorización de los subproductos de la industria de hongos y setas comestibles. Aplicación a la obtención de productos de alto valor añadido

Bautista Palomas, Juan Dionisio; Parrado Rubio, Juan; Inca Torres, Alberto Renato (2019-09-12)
La producción de setas comestibles en España, destinadas al consumo en fresco o en forma de conservas, representa entre ...
PhD Thesis
Article
Icon

Protease technology for obtaining a soy pulp extract enriched in bioactive compounds: isoflavones and peptides

Orts Gómez, Ángel; Revilla Torres, María Elisa; Rodríguez Morgado, Bruno; Castaño Navarro, Angélica; Tejada Moral, Manuel; Parrado Rubio, Juan; García Quintanilla, Alberto (Elsevier: Creative Commons Licenses, 2019-01-01)
This work presents a new bioprocess process for the extraction of bioactive components from soy pulp by-product (okara) ...
Article
Icon

Effects of foliar fertilization of a biostimulant obtained from chicken feathers on maize yield

Tejada Moral, Manuel; Rodríguez Morgado, Bruno; Paneque Macías, Patricia Isabel; Parrado Rubio, Juan (Elsevier, 2018-01-01)
Due to the important contribution that it makes to human nutrition, maize is one of the most widely-consumed cereals in ...
Article
Icon

Bioavailability of the ferulic acid-derived phenolic compounds of a rice bran enzymatic extract and their activity against superoxide production

Pérez Ternero, Cristina; Maciá, Alba; Álvarez de Sotomayor Paz, María; Parrado Rubio, Juan; Motilva, María José; Herrera González, María Dolores (Royal Society of Chemistry, 2017-01-01)
ice bran is an exceptional source of such antioxidant molecules as γ-oryzanol and ferulic acid, but their bioavailability ...
Article
Icon

Impact of fertilization by natural manure on the microbial quality of soil: Molecular approach

Faissal, Aziz; Ouazzani, Naaila; Parrado Rubio, Juan; Dary, Mohammed; Manyani, Hamid; Rodríguez Morgado, Bruno; Barragán, Mª Dolores; Mandi, Laila (King Saud University, 2017-01-01)
The quality of soil is strongly bound by several interactions between chemical and biological components, including microbial ...
Article
Icon

Sanitary impact evaluation of drinking water in storage reservoirs in Moroccan rural area

Aziz, Faissal; Parrado Rubio, Juan; Ouazzani, Naaila; Dary, Mohammed; Manyani, Hamid; Rodríguez Morgado, Bruno; Mandi, Laila (King Saud University, 2017-01-01)
In Morocco, storage reservoirs are particular systems of water supply in rural areas. These reservoirs are fed with rainwater ...
Article
Icon

Effect of pH on the production of hydrolytic enzymes of industrial interest by Bacillus licheniformis using sewage sludge as a low-cost culture médium

Rodríguez Morgado, Bruno; Caballero Jiménez, Pablo; Carballo Álvarez, Modesto José; Tejada Moral, Manuel; Aragón Cruz, Carlos Alberto; García Martínez, A.; Salas Liñán, Joaquín Jesús; Parrado Rubio, Juan (2015-01-01)
Management of sewage sludge has become a topic of increasing importance. This is because the treatment and final destination ...
Article
Icon

Design of a biofertilizer based on okara fermentated with Bacillus licheniformis

Orts Gómez, Ángel; Caballero Jiménez, Pablo; Rodríguez Morgado, Bruno; Gómez Parrales, Isidoro Ángel; Tejada Moral, Manuel; Parrado Rubio, Juan (2015-01-01)
Bacillus licheniformis is a Gram-positive, soil bacterium used in the biotechnology industry to manufacture industrial ...
Article
Icon

Lactic acid bacteria from fermented whey as a biocontrol tool against phytopathogenic microorganisms

Caballero Jiménez, Pablo; Parez Castro, Miguel; Rodriguez Morgado, Bruno; Parrado Rubio, Juan (OMICS International, 2015-01-01)
Biological control is a bioeffector-method that uses organisms to control populations of other organisms. This method is ...
Article
Icon

Obtaining from grape pomace an enzymatic extract with anti-inflammatory properties

Rodríguez Morgado, Bruno; Candiracci, Manila; Santa-María Pérez, Consuelo; Revilla Torres, María Elisa; Gordillo Arrobas, Belén; Parrado Rubio, Juan; Castaño Navarro, Angélica (Springer Netherlands, 2015-01-01)
Grape pomace, a winemaking industry by-product, is a rich source of bioactive dietary compounds. Using proteases we have ...
Article
Icon

Diseño y escalado de un proceso biotecnológico de valorización de suero lácteo mediante la producción de ácido láctico

Caballero Jiménez, Pablo; Rodríguez Morgado, Bruno; Parrado Rubio, Juan (Universidad Pablo de Olavide, 2014-01-01)
Motivación: La industria quesera genera grandes cantidades de suero lácteo, líquido que queda tras la separación de la ...
Article
Icon

Protección antioxidante de un extracto enzimático de orujo de la uva y sus polifenoles mayoritarios sobre la activación de NADPH oxidasa y la inhibición de superóxido dismutasa

Pérez Ternero, Cristina; Rodríguez Rodríguez, Rosalía; Parrado Rubio, Juan; Herrera González, María Dolores; Álvarez de Sotomayor Paz, María (Sociedad Española de Farmacología: Fundación Teófilo Hernando, 2013-01-01)
PhD Thesis
IconIcon

Obtención de bioestimulantes orgánicos edafológicos mediante procesos enzimáticos. Estudios de funcionalidad ambiental

Tejada Moral, Manuel; Parrado Rubio, Juan; García Martínez, Ana María (2009-12-18)
La Tesis Doctoral representa una nueva línea de trabajo basada en la obtención de productos, hidrolizados enzimáticamente, ...
PhD Thesis
Icon

Caracterización y producción de carotenoproteínas de P. clarkii

Bautista Palomas, Juan Dionisio; Parrado Rubio, Juan; Cremades de Molina, Olga (2004-07-12)
- Actualmente en nuestra sociedad se producen con cierta frecuencia en la población estados hipercatabólicos, como son los ...
PhD Thesis
PhD Thesis
Icon

Sintesis de proteinas y envejecimiento: papel de los radicales libres

Machado Quintana, Alberto; Ayala Gómez, Antonio; Parrado Rubio, Juan; Bougria, Mohammed (1997-09-29)
El principal objetivo de este trabajo es estudiar el mecanismo por el cual la síntesis de proteínas disminuye durante el ...
Article
Icon

Effect of oxidative stress, produced by cumene hydroperoxide, on the various steps of protein synthesis. Modifications of elongation factor-2

Ayala Gómez, Antonio; Parrado Rubio, Juan; Bougria, Mohammed; Machado Quintana, Alberto (American Society for Biochemistry and Molecular Biology, 1996-01-01)
We have studied the effect of oxidative stress on protein synthesis in rat liver. Cumene hydroperoxide (CH) was used as ...