Perfil del autor: Jiménez González, María Rocío
Datos institucionales
Nombre | Jiménez González, María Rocío |
Departamento | Agronomía |
Área de conocimiento | Producción Vegetal |
Categoría profesional | Profesora Titular de Universidad |
Correo electrónico | Solicitar |
Estadísticas
-
Nº publicaciones
27
-
Nº visitas
4840
-
Nº descargas
5851
Publicaciones |
---|
Artículo
Infuence of the rehydration period on yield quality and harvest performance in Manzanilla de Sevilla super high‑density olive orchards
(Springer, 2024)
Super-high density olive orchards may increase proftability for table olive producers. However, water needs and fruit dam ... |
Artículo
Yield and physical -chemical quality of table olives in different hedgerow canopy positions (cv. Manzanilla de Sevill a an d Manzanilla Cacereña ) as affected by irradiance
(Elsevier, 2024)
Unlike oliv e orchards intended fo r oliv e oil, th e pr odu ction of tabl e olives in na rro w hedgerow s is very recent ... |
Dataset
Dataset_Mechanical harvesting at dawn in a super-high-density table olive orchard. Effect on the quality of fruits
(2023)
The olive tree is well adapted to the Mediterranean climate, however, the current increase in temperature as a consequence ... |
Artículo
Mechanical harvesting at dawn in a super-high-density table olive orchard. Effect on the quality of fruits
(Wiley, 2023)
BACKGROUND Mechanical harvesting with over-the-row harvesters in super-high-density (SHD) table olive orchards increases ... |
Libro
Propagación Vegetal: Prácticas
(Universidad de Sevilla, 2023)
Los contenidos prácticos constituyen una parte fundamental del programa de la asignatura Propagación Vegetal, impartida ... |
Artículo
Exploring UAV-imagery to support genotype selection in olive breeding programs
(Elsevier, 2020)
Airborne methodologies based on unmanned aerial vehicles (UAV) are becoming an extraordinary tool for implementing fast, ... |
Artículo
Calcium applications throughout fruit development enhance olive quality, oil yield, and antioxidant compounds' content
(Wiley, 2020)
BACKGROUND: Calcium is a preservative andfirming agent largely used in the table olive industry. Foliar applications of ... |
Artículo
Genetic Diversity of Stone Fruit Cultivars Preserved On-Farm in Southern Spain
(Tarbiat Modares University, 2019)
Old traditional cultivars are valuable genetic resources for crop improvement, but a great number of them have disappeared ... |
Artículo
Responses of tomato (Solanum lycopersicum L.) plants to iron deficiency in the root zone
(Walter de Gruyter, 2019)
Iron deficiency induces a yellowing in the aerial part of plants, known as iron chlorosis, and reduces the growth, yield, ... |
Artículo
High-Throughput System for the Early Quantification of Major Architectural Traits in Olive Breeding Trials Using UAV Images and OBIA Techniques
(Frontiers, 2019)
The need for the olive farm modernization have encouraged the research of more efficient crop management strategies through ... |
Artículo
High-Throughput System for the Early Quantification of Major Architectural Traits in Olive Breeding Trials Using UAV Images and OBIA Techniques
(Frontiers Media S. A, 2019)
The need for the olive farm modernization have encouraged the research of more efficient crop management strategies through ... |
Artículo
Elaboration of table olives: assessment of new olive genotypes
(Wiley, 2018)
Thirty-three new genotypes coming from a table olive cross-breeding program were evaluated to assess their adaptability ... |
Artículo
Evaluation of Over-The-Row Harvester Damage in a Super-High-Density Olive Orchard Using On-Board Sensing Techniques
(MDPI, 2018)
New super-high-density (SHD) olive orchards designed for mechanical harvesting using over-the-row harvesters are becoming ... |
Trabajo Fin de Grado
Efecto de las condiciones de avance de la cosechadora cabalgante (velocidad y frecuencia de batido) sobre la incidencia del molestado en aceituna de mesa (Olea europaea L.) cvs. Manzanilla de Sevilla y Manzanilla Cacereña)
(2017)
El conocimiento de los daños causados por la recolección mecanizada con cosechadora cabalgante se erige como el tema ... |
Trabajo Fin de Grado
Efecto de la ausencia de hierro sobre el desarrollo radicular de plántulas de tomate cv Rosa cultivadas en hidropónico
(2017)
El tomate (Lycopersicum esculentum) es una hortaliza que se utiliza tanto para consumo en fresco como para industria, en ... |
Artículo
Estudio fenológico y caracterización morfológica de variedades tradicionales de manzano y melocotonero
(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas (SECH), 2016)
Las variedades locales de frutales seleccionadas a lo largo de los años por los agricultores, son muy interesantes para ... |
Ponencia
Eficiencia de la recolección mecánica y efecto sobre la calidad de la producción en plantaciones superintensivas de variedades de aceituna de mesa
(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 2015)
Las plantaciones superintensivas de olivar (Olea europaea L.), con densidades superiores a los 1.000 árboles por hectárea, ... |
Artículo
From the juvenile to the adult vegetative phase in olive seedlings: the transition along the stem axis
(2014)
Sexual reproduction in olive is carried out for purposes such as breeding. The seedlings evolve from the juvenile to the ... |
Artículo
Suitability of Two Table Olive Cultivars (‘Manzanilla de Sevilla’ and ‘Manzanilla Cacereña’) for Mechanical Harvesting in Superhigh-density Hedgerows
(American Society for Horticultural Science, 2014)
At a time of increasing demand, the extremely high cost of manual labor required to harvest fruit in table olive groves ... |
Tesis Doctoral
Optimización de métodos de evaluación de progenies en un programa de mejora de aceituna de mesa
(2013)
La aceituna de mesa es un producto tradicional en la Cuenca Mediterránea y emblemático de Andalucía. En olivar de verdeo, ... |
Ponencia
Histological characterization of table olive fruit bruising cv. Manzanilla de Sevilla
(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 2013)
Actualmente el sector del olivar en España incluye dos subsectores claramente diferenciados por su aprovechamiento: el ... |
Artículo
Caracterización técnica y productiva de las explotaciones de pequeños rumiantes implicadas en la red de áreas pasto-cortafuegos de Andalucía (RAPCA)
(Sociedad Española de Ciencias Agroforestales, 2011)
|
Libro
III Jornadas Nacionales del grupo de Olivicultura de la SECH
(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 2011)
|
Artículo
Sustainability analysis of small ruminant farms involved in the conservation of natural resources
(2011)
The Environment Department of the Government of Andalusia (Spain) has recently assumed the responsibility of integrating ... |
Libro
Manual para la utilización y conservación de variedades locales de cultivo, frutales y leñosas
(Red Andaluza de Semillas. Cultivando Biodiversidad, 2008)
|
Artículo
Effect of fertigation on the "Manzanilla de Sevilla" table olive quality before and after "Spanish style" green processing
(American Society for Horticultural Science, 2008)
Table olive quality was analyzed in adult ‘Manzanilla de Sevilla’ olive trees subjected to different N–P–K fertigation ... |
Artículo
Influence of Fertigation in ‘Manzanilla de Sevilla’ Olive Oil Quality
(American Society for Horticultural Science, 2007)
We report the results of a study carried out in a ‘Manzanilla de Sevilla’ olive orchard near Seville, Spain, where the ... |