NameHernanz Vila, María Dolores
DepartmentQuímica Analítica
Knowledge areaQuímica Analítica
Professional categoryProfesora Titular de Universidad
E-mailRequest
           
  • No. publications

    39

  • No. visits

    17570

  • No. downloads

    198632


 

Master's Final Project
Icon

Revalorización de los subproductos enológicos

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Castillo Orellana, Roberto; Castillo Orellana, Roberto (2023-07-20)
A lo largo del proceso de elaboración del vino se generan grandes cantidades de residuos que, debido a su composición ...
Article
Icon

The profile of phenolic compounds by HPLC-MS in Spanish oak (Quercus) honeydew honey and their relationships with color and antioxidant activity

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Santos Morcillo, Juan Luis; Santos Morcillo, Juan Luis; Gómez Pajuelo, Antonio; Gómez Pajuelo, Antonio; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Terrab Benjelloun, Anass; Terrab Benjelloun, Anass (Elsevier, 2023-01-01)
Due to the importance of the authentication of the botanical and geographical origin of honey, this document is focused ...
Article
Icon

Effect of regulated deficit irrigation on commercial quality parameters, carotenoids, phenolics and sugars of the black cherry tomato (Solanum lycopersicum L.) ʽSunchocolaʼ

Coyago Cruz, Elena del Rocío; Coyago Cruz, Elena del Rocío; Corell González, Mireia; Corell González, Mireia; Moriana, Alfonso; Moriana, Alfonso; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Mapelli Brahm, Paula; Mapelli Brahm, Paula; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2022-01-01)
In this preliminary study, the effect of regulated deficit irrigation (RDI) on the commercial quality (size, weight, soluble ...
Final Degree Project
Icon

Aplicaciones de la quimioluminiscencia

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Márquez Noriego, Blanca Esther; Márquez Noriego, Blanca Esther (2022-01-01)
El fenómeno de la luminiscencia se produce cuando un átomo o molécula, previamente excitados, regresan a su estado ...
Article
Icon

Phenolic compounds and color of labeled resin spurge honey and their correlations with pollen content

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Palomar, M. Ángeles; Palomar, M. Ángeles; Moujanni, Abdelkarim; Moujanni, Abdelkarim; Essamadi, Abdelkhalid; Essamadi, Abdelkhalid; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Terrab Benjelloun, Anass; Terrab Benjelloun, Anass (Elsevier, 2022-01-01)
Our aim in this study was to outline phenolic and color characteristic that characterize the labeled unifloral resin spurge ...
Final Degree Project
Icon

Pigmentos y salud ocular

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Baca Bocanegra, Berta; Baca Bocanegra, Berta; Márquez García, Estrella; Márquez García, Estrella (2022-01-01)
La importancia de la salud visual es cada vez mayor, siendo el crecimiento de la esperanza de vida una de las razones más ...
Article
Icon

Screening for Innovative Sources of Carotenoids and Phenolic Antioxidants among Flowers

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Benítez González, Ana; Benítez González, Ana; Correll González, Mireia; Correll González, Mireia; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Mapelli Brahm, Paula; Mapelli Brahm, Paula; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Coyago Cruz, Elena del Rocío; Coyago Cruz, Elena del Rocío (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021-01-01)
Flowers have been used for centuries in decoration and traditional medicine, and as components of dishes. In this study, ...
Final Degree Project
Icon

Luminiscencia: Aplicaciones analíticas

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Badía Carrillo, Alfonso; Badía Carrillo, Alfonso (2021-01-01)
La luminiscencia es un proceso que afecta tanto a átomos como a moléculas, donde se produce emisión de energía no térmica ...
Article
Icon

Foam Mat Drying of Tommy Atkins Mango: Effects of Air Temperature and Concentrations of Soy Lecithin and Carboxymethylcellulose on Carotenoid Compounds and Colorimetric Parameters

Lobo, Francine Albernaz; Lobo, Francine Albernaz; Domingues, Josiane Roberto; Domingues, Josiane Roberto; Falcão, Deborah Quintanilha; Falcão, Deborah Quintanilha; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Rodríguez Pulido, Francisco José; Rodríguez Pulido, Francisco José; Faria, Carlos Eduardo; Faria, Carlos Eduardo; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores (United Scientific Group, 2020-01-01)
Mango is an important tropical fruit and a source of bioactive compounds. In this work foam mat drying was used for Tommy ...
Final Degree Project
Icon

Química del color

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Gómez Pareja, Antonio María; Gómez Pareja, Antonio María (2020-01-01)
La percepción del color es una capacidad adaptativa y de supervivencia de los seres vivos. Conocer cómo se produce el color ...
Article
Icon

Extraction of Antioxidants from Winemaking Byproducts: Effect of the Solvent on Phenolic Composition, Antioxidant and Anti-Cholinesterase Activities, and Electrochemical Behaviour

Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Gonçalves, Sandra; Gonçalves, Sandra; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Romano, Anabela; Romano, Anabela (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020-01-01)
Extraction solvent is a very important factor in the recovery of antioxidants from natural matrices. In this study, the ...
Article
Icon

Characterisation of Moroccan Spurge (Euphorbia) honeys by their physicochemical characteristics, mineral contents and colour

Bettar, Ismail; Bettar, Ismail; González-Miret Martín, María Lourdes; González-Miret Martín, María Lourdes; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Marconi, Alfredo; Marconi, Alfredo; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Terrab Benjelloun, Anass; Terrab Benjelloun, Anass (King Saud University, 2019-01-01)
The quality of 27 Moroccan Spurge (Euphorbia) honey samples was assessed. Eight physicochemical parameters and mineral ...
Article
Icon

Competence Assessment: a Measurement System for the Subject “Applied Analytical Chemistry” of the Pharmacy Degree

Morales Millán, María Teresa; Morales Millán, María Teresa; Martín Bueno, Julia; Martín Bueno, Julia; Romero del Río, Inmaculada; Romero del Río, Inmaculada; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Herrador Morillo, Ángeles; Herrador Morillo, Ángeles; Montaña González, María Teresa; Montaña González, María Teresa; Galán Alfonso, Guillermina; Galán Alfonso, Guillermina; Navas Sánchez, María José; Navas Sánchez, María José; Jiménez Moreno, Ana María; Jiménez Moreno, Ana María; Orta Cuevas, María del Mar; Orta Cuevas, María del Mar; García-González, Diego Luis; García-González, Diego Luis; García Asuero, Agustín; García Asuero, Agustín (Universidad Nacional Autónoma de México, 2019-01-01)
The current university environment is characterised by the implementation of an education system focused on competence-based ...
Article
Icon

Study of commercial quality parameters, sugars, phenolics, carotenoids and plastids in different tomato varieties

Coyago Cruz, Elena del Rocío; Coyago Cruz, Elena del Rocío; Corell González, Mireia; Corell González, Mireia; Moriana Elvira, Alfonso; Moriana Elvira, Alfonso; Mapelli Brahm, Paula; Mapelli Brahm, Paula; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Beltrán Sinchiguano, Elena; Beltrán Sinchiguano, Elena; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2019-01-01)
The aim of this study was to assess commercial quality parameters, sugars, phenolics, carotenoids and plastid in diverse ...
Article
Icon

Potential of Cooperage Byproducts Rich in Ellagitannins to Improve the Antioxidant Activity and Color Expression of Red Wine Anthocyanins

Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; Galán Lorente, Celia; Galán Lorente, Celia; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2019-01-01)
Cooperage byproducts are an important source of phenolic compounds that could be used for wine technology applications. ...
Final Degree Project
Icon

Valoraciones fotométricas

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Montes Arenas, Helena; Montes Arenas, Helena (2018-07-01)
La valoración fotométrica es una técnica analítica basada en las volumetrías y en la espectrofotometría, por lo que para ...
Final Degree Project
Icon

Caracterización fenólica de miel de mielada

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; López Villalobos, Marta; López Villalobos, Marta (2018-07-01)
La miel es la sustancia natural dulce producida por la abeja Apis mellifera a partir del néctar de plantas o de secreciones ...
Article
Icon

Antioxidants (carotenoids and phenolics) profile of cherry tomatoes as influenced by deficit irrigation, ripening and cluster

Coyago Cruz, Elena del Rocío; Coyago Cruz, Elena del Rocío; Corell González, Mireia; Corell González, Mireia; Moriana Elvira, Alfonso; Moriana Elvira, Alfonso; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Benítez González, Ana; Benítez González, Ana; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2018-01-01)
The purpose of this study was to assess the relationship between the effect of regulated deficit irrigation, cluster, ...
Article
Icon

Internal preference mapping of milk–fruit beverages: Influence of color and appearance on its acceptability

Fernández Vázquez, Rocío; Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Chaya, Carolina; Chaya, Carolina; Vicario Romero, Isabel; Vicario Romero, Isabel (Wiley Open Access, 2018-01-01)
The individual preferences of 100 consumers between 20 and 30 years old for the color of 16 milk–fruit juice beverages ...
Chapter of Book
Icon

Applications of Voltammetric Analysis to Wine Products

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (IntechOpen, 2017-06-01)
Wine contains polyphenols that are responsible for its quality. Moreover, phenolic compounds have antioxidant properties ...
Article
Icon

Effect of regulated deficit irrigation on quality parameters, carotenoids and phenolics of diverse tomato varieties (Solanum lycopersicum L.)

Coyago Cruz, Elena del Rocío; Coyago Cruz, Elena del Rocío; Corell González, Mireia; Corell González, Mireia; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Moriana Elvira, Alfonso; Moriana Elvira, Alfonso; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Meléndez Martínez, Antonio Jesús (Elsevier, 2017-01-01)
This study aims to evaluate the effects of regulated deficit irrigation (RDI) and of cluster position (CI: first and second ...
Final Degree Project
Icon

Análisis volumétrico de interés farmacéutico: Valoradores automáticos

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Martínez Pérez, Pilar; Martínez Pérez, Pilar (2017-01-01)
Las valoraciones son ampliamente utilizadas en química analítica para la determinación de ácidos, bases, oxidante, reductores, ...
Final Degree Project
Icon

Desarrollo de un método verde para evaluar el tiempo de vida útil de aceites de oliva vírgenes

Morales Millán, María Teresa; Morales Millán, María Teresa; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Díaz Montaña, Enrique Jacobo; Díaz Montaña, Enrique Jacobo (2017-01-01)
Actualmente, existe preocupación dentro del sector del aceite de oliva por obtener métodos objetivos que permitan predecir, ...
Article
Icon

Foam mat drying of Tommy Atkins mango: Effects of air temperature and concentrations of soy lecithin and carboxymethylcellulose on phenolic composition, mangiferin, and antioxidant capacity

Lobo, Francine Albernaz; Lobo, Francine Albernaz; Nascimento, Manuela Abreu; Nascimento, Manuela Abreu; Domingues, Josiane Roberto; Domingues, Josiane Roberto; Falcão, Deborah Quintanilha; Falcão, Deborah Quintanilha; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Lima Araujo, Kátia Gomes de; Lima Araujo, Kátia Gomes de (Elsevier, 2017-01-01)
In this study, foam mat drying was applied to Tommy Atkins mango. Using a multifactorial design, the effect of soy lecithin ...
Final Degree Project
Icon

Importancia de la calibración en los laboratorios de química analítica

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Herrador Morillo, Ángeles; Herrador Morillo, Ángeles; Espejo Cuadrado, Manuel; Espejo Cuadrado, Manuel (2016-12-01)
La química analítica tiene como finalidad el estudio de la composición química de una muestra, mediante métodos de laboratorio ...
Article
Icon

The Use of Grape Seed Byproducts Rich in Flavonoids to Improve the Antioxidant Potential of Red Wines

Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2016-01-01)
The influence of adding seeds from grape pomace during Syrah wine fermentation in a warm climate has been studied. Seeds ...
Final Degree Project
Icon

Determinación de parámetros de calidad en mieles de mielada

Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Sánchez González, Natalia; Sánchez González, Natalia (2016-01-01)
Los consumidores cada vez valoran más el consumo de mieles de mielada debido a su valor nutricional y sus propiedades ...
Article
Icon

Determination of phenolic substances of seeds, skins and stems from white grape marc by near-infrared hyperspectral imaging

Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Rodríguez Pulido, Francisco José; Rodríguez Pulido, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Wiley-Blackwell, 2016-01-01)
Background and Aims:Winemaking generates a large quantity of grape marc that causes environmental and economic problems, which ...
Final Degree Project
Icon

Evaluación del tiempo de vida útil del aceite de oliva virgen y aderezado con plantas aromáticas mediante marcadores volátiles

Morales Millán, María Teresa; Morales Millán, María Teresa; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Alcalá Galán, Ana; Alcalá Galán, Ana (2016-01-01)
Los compuestos volátiles del aceite de oliva virgen (VOO) son los responsables de su aroma, algunos de ellos originan las ...
Article
Icon

Assessment of white grape pomace from winemaking as source of bioactive compounds, and its antiproliferative activity

Jara Palacios, Mª José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Cifuentes Gómez, Tania; Cifuentes Gómez, Tania; Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Spencer, Jeremy P.E.; Spencer, Jeremy P.E. (Elsevier, 2015-01-01)
The antiproliferative effects of a purified white grape pomace extract (PWGPE), as well as of some phenolic standards on ...
Article
Icon

Effect of the time of cold maceration on the evolution of phenolic compounds and colour of Syrah wines elaborated in warm climate

Cejudo Bastante, María Jesús; Cejudo Bastante, María Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Wiley, 2014-08-01)
The effect of different cold maceration times on Syrah red wines from warm climate has been evaluated. Differential ...
Article
Icon

Colour influences sensory perception and liking of orange juice

Hewson, Louise; Hewson, Louise; Fisk, Ian; Fisk, Ian; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Hort, Joanne; Hort, Joanne; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Fernández Vázquez, Rocío; Fernández Vázquez, Rocío; Vicario Romero, Isabel; Vicario Romero, Isabel (2014-01-01)
Article
Icon

Headspace delivery of limonene from the serum and non-serum fractions of orange juice in-vitro and in-vivo

Fernández Vázquez, Rocío; Fernández Vázquez, Rocío; Linforth, Rob; Linforth, Rob; Hort, Joanne; Hort, Joanne; Hewson, Louise; Hewson, Louise; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Vicario Romero, Isabel; Fisk, Ian; Fisk, Ian (Elsevier, 2013-01-01)
The impact of orange juice pulp on the physical release of limonene to the headspace of freshly prepared orange juice was ...
PhD Thesis
Icon

El color de los zumos cítricos: implicaciones sensoriales y desarrollo metodológico

Vicario Romero, Isabel; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Fernández Vázquez, Rocío; Fernández Vázquez, Rocío (2013-01-01)
El zumo de naranja es uno de los zumos de fruta más populares y de mayor consumo a nivel mundial, debido en gran parte, a ...
Article
Icon

Effect of time and storage conditions on major volatile compounds of zalema white wine

Fernández Recamales, Maria Ángeles; Fernández Recamales, Maria Ángeles; Gallo, Valeria; Gallo, Valeria; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; González-Miret Martín, María Lourdes; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Hindawi, 2011-01-01)
Changes in quality attributes during bottled storage of white wine were studied. Different storage conditions, temperature, ...
Article
Icon

Application of multivariate statistical analyses to the study of factors affecting white wine volatile composition

Gallo, Valeria; Gallo, Valeria; Beltrán Lucena, Rafael; Beltrán Lucena, Rafael; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; González-Miret Martín, María Lourdes; González-Miret Martín, María Lourdes; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores (Hindawi, 2011-01-01)
The influence of different storage conditions on the volatile composition of young white wine was evaluated during 1 year ...
Article
Icon

Resolución de casos prácticos en pequeños grupos en la enseñanza de la asignatura “química general y analítica” del grado en farmacia

Navas Sánchez, María José; Navas Sánchez, María José; Jiménez Moreno, Ana María; Jiménez Moreno, Ana María; Montaña González, María Teresa; Montaña González, María Teresa; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; García Asuero, Agustín; García Asuero, Agustín; Herrador Morillo, Ángeles; Herrador Morillo, Ángeles; Galán Alfonso, Guillermina; Galán Alfonso, Guillermina; Morales Millán, María Teresa; Morales Millán, María Teresa (Universidad de Granada, 2010-01-01)
El Proyecto realizado por el equipo docente del Departamento de Química Analítica de la Facultad de Farmacia de Sevilla, ...
Presentation
Icon

Correlaciones entre los parámetros colorimétricos y la composición fenólica durante la maceración prefermentativa de vinos blancos

Martínez-Verdú, Francisco M.; Martínez-Verdú, Francisco M.; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Gallo Mazzuchino, María Valeria; Gallo Mazzuchino, María Valeria; Sayago Gómez, Ana; Sayago Gómez, Ana; Heredia Mira, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José; González-Miret Martín, María Lourdes; González-Miret Martín, María Lourdes (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010-01-01)
La maceración del mosto con los hollejos antes de la fermentación, como proceso de mejora de las características aromáticas ...
Article
Icon

Iniciativa interdisciplinar y de enfoque transversal en la enseñanza de la química analítica

Morales Millán, María Teresa; Morales Millán, María Teresa; Herrador Morillo, Ángeles; Herrador Morillo, Ángeles; Galán Alfonso, Guillermina; Galán Alfonso, Guillermina; Montaña González, María Teresa; Montaña González, María Teresa; Hernanz Vila, María Dolores; Hernanz Vila, María Dolores; Jiménez Moreno, Ana María; Jiménez Moreno, Ana María; Navas Sánchez, María José; Navas Sánchez, María José; García Asuero, Agustín; García Asuero, Agustín (Universidad de Granada, 2010-01-01)
El proceso de aprendizaje puede favorecerse mediante el uso de metodologías docentes que fomenten el tratamiento transversal ...