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Artículo

dc.creatorRosillo Ramírez, María de los Ángeleses
dc.creatorSánchez Hidalgo, Marinaes
dc.creatorAlarcón de la Lastra Romero, Catalinaes
dc.date.accessioned2017-09-04T16:38:20Z
dc.date.available2017-09-04T16:38:20Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationRosillo Ramírez, M.d.l.Á., Sánchez Hidalgo, M. y Alarcón de la Lastra Romero, C. (2016). Extra-virgin olive oil and its phenolic extract prevent inflammatory response and joint damage in murine experimental arthritis. Grasas y aceites, 67 (4), e158-.
dc.identifier.issn0017-3495es
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11441/64164
dc.description.abstracthe consumption of EVOO in Mediterranean countries has shown beneficial effects. A wide range of evidence indicates that the phenolic compounds present in EVOO are endowed with anti-inflammatory properties. In this work, we evaluated the effects of dietary EVOO and treatment with its phenolic extract (PE) in a model of RA, the collagen-induced arthritis (CIA) in mice. On day 0, DBA-1/J mice were immunized with bovine collagen type II (CII). On day 21, the mice received a booster injection. We have demonstrated that EVOO and its PE decreases joint edema, cell migration, cartilage degradation and bone erosion. Our data indicate that dietary EVOO and PE treatment inhibit JNK, p38 and signal transducer and STAT-3. In addition, both EVOO and PE decrease NF-κB translocation leading to the down-regulation of the arthritic process. These results support the interest of natural diet components in the development of therapeutic products for arthritic conditions.es
dc.description.abstractEl aceite de oliva extra virgen y su fracción polifenólica previenen la respuesta inflamatoria y el daño articular en un modelo de artritis experimental en murino. El consumo de Aceite de oliva virgen extra (AOVE) en los países mediterráneos ha demostrado tener efectos beneficiosos. Una amplia gama de pruebas indica que los compuestos fenólicos presentes en el AOVE tienen propiedades anti-inflamatorias. En este trabajo, se evaluaron los efectos de AOVE y el tratamiento en dieta de su fracción polifenólica (FP) en un modelo de la artritis reumatoide inducida por colágeno (CIA) en ratones. En el día 0, los ratones DBA-1/J se inmunizaron con colágeno bovino tipo II (CII). En el día 21, los ratones recibieron una inyección de refuerzo. Hemos demostrado que el AOVE y su FP disminuyen conjuntamente el edema, la migración celular, la degradación del cartílago y erosión ósea. Nuestros datos indican que la dieta con AOVE y el tratamiento con FP inhiben JNK, p38 y el transductor de señal y activador de la transcripción 3 (STAT-3). Además, tanto el AOVE como la FP disminuyen la translocación NF- κB que conduce a la mejora del proceso artrítico. Estos resultados apoyan el interés de una dieta con componentes naturales y el desarrollo de productos terapéuticos para desordenes artríticos.es
dc.description.sponsorshipMinisterio de Economia y Competitividad AGL 2011-26949es
dc.description.sponsorshipJunta de Andalucía P-10AGR-6609es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherInstituto de la Grasaes
dc.relation.ispartofGrasas y aceites, 67 (4), e158-.
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCIAes
dc.subjectEVOOes
dc.subjectInflammatory responsees
dc.subjectOlive oiles
dc.subjectPolyphenolses
dc.subjectRheumatoid arthritises
dc.titleExtra-virgin olive oil and its phenolic extract prevent inflammatory response and joint damage in murine experimental arthritises
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Farmacologíaes
dc.relation.projectIDinfo:eu-repo/grantAgreement/MINECO/AGL2011-26949es
dc.relation.projectIDP-10AGR-6609es
dc.relation.publisherversionhttp:dx.doi.org/10.3989/gya.0449161es
dc.identifier.doi10.3989/gya.0449161es
idus.format.extent7 p.es
dc.journaltitleGrasas y aceiteses
dc.publication.volumen67es
dc.publication.issue4es
dc.publication.initialPagee158es
dc.contributor.funderMinisterio de Economía y Competitividad (MINECO). España
dc.contributor.funderJunta de Andalucía

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