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Artículo

dc.creatorGuerra García, José Manuel
dc.creatorMartínez Pita, Inés
dc.creatorPita Calandre, María Luisa
dc.date.accessioned2015-09-10T10:12:38Z
dc.date.available2015-09-10T10:12:38Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0214-8358es
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11441/28315
dc.description.abstractThe total fatty acid composition of nine species of caprellidean amphipods collected from the Strait of Gibraltar was investigated. All caprellids were characterised by high levels of polyunsaturated fatty acids, mainly eicosapentaenoic acid, 20:5(n-3), and docosahexaenoic acid, 22:6(n-3); other major fatty acids were the saturate palmitic acid, 16:0, and the monounsaturate oleic acid, 18:1(n-9). In spite of this general uniformity, univariate and multivariate analysis showed that Caprella acanthifera and C. grandimana differed from the remaining species ( C. danilevskii , C. equilibra , C. liparotensis , C. penantis , C. santosrosai , Phtisica marina and Pseudoprotella phasma ). These two species ( C. acanthifera and C. grandi- mana ) showed higher concentrations of 18:1(n-7) and 20:4(n-6) and lower percentages of 22:6(n-3). These results, together with higher values of the biomarker ratio 20:5(n-3)/22:6(n-3) and a lower ratio 18:1(n-9)/18:1(n-7), suggested a greater contribution of diatoms and macroalgae in the diet of C. acanthifera and C. grandimana and a lesser contribution of flagellates than in the remaining species. The cluster classification of the caprellid specimens from the Strait of Gibraltar based on the fatty acid composition was in agreement with the Cluster output from data of feeding behaviour. Sex-related changes in the fatty acid composition were also explored in C. acanthifera , C. danilevskii and C. penantis ; the percentage of 18:0, 20:4(n-6), and 20:5(n-3) was significantly higher in males, whereas 16:1(n-7) was higher in females. The intraspecific diferences of fatty acids in different environmental conditions seem to indicate that the consumption of diatoms in contrast to flagellates increases with the degree of eutrophication.es
dc.description.abstractSe estudió la composición de ácidos grasos de nueve especies de anfípodos caprélidos recolectados en el Estrecho de Gibraltar. Todos los caprélidos se caracterizaron por presentar niveles elevados de ácidos grasos poliinsaturados, principal- mente eicosapentaenoico, 20:5(n-3), y docosahexaenoico, 22:6(n-3); otros ácidos grasos importantes fueron el saturado ácido palmítico, 16:0, y el monoinsaturado ácido oleico, 18:1(n-9). A pesar de este patrón general, los análisis univariantes y multivariantes mostraron que, atendiendo a la composición de ácidos grasos, Caprella acanthifera y C. grandimana se diferenciaron significativamente de las especies restantes ( C. danilevskii , C. equilibra , C. liparotensis , C. penantis , C. santosrosai , Phtisica marina y Pseudoprotella phasma ). Estas dos especies ( C. acanthifera y C. grandimana ) mostraron por- centajes más altos de 18:1(n-7) y 20:4(n-6) y más bajos de 22:6(n-3). Estos resultados, junto con valores más altos del bio- marcador 20:5(n-3)/22:6(n-3) y más bajos del 18:1(n-9)/18:1(n-7) sugieren una mayor contribución de diatomeas y macroalgas en la dieta de C. acanthifera y C. grandimana y una menor contribución de flagelados. El dendrograma de clasificación de los caprélidos del Estrecho de Gibraltar basado en la composición de ácidos grasos fue similar al obtenido a partir de los datos de comportamiento alimenticio de las especies. Los cambios en la composición de ácidos grasos con respecto al sexo fueron explorados en C. acanthifera , C. danilevskii y C. penantis ; el porcentaje de 18:00, 20:4(n-6), y 20:5(n-3) fue significativamente superior en machos, mientras que el de 16:1(n-7) fue superior en las hembras. Las diferencias intraespecíficas en la composición de ácidos grasos en diferentes condiciones ambientales parecen indicar que el consumo de diatomeas frente al de dinoflagelados se incrementa al aumentar el grado de eutrofización.es
dc.formatapplication/pdfes
dc.language.isoenges
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones, Instituto de Ciencias del Mares
dc.relation.ispartofScientia Marina, 68(4), 501-510es
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectFatty acidses
dc.subjectAmphipodaes
dc.subjectCaprellideaes
dc.subjectStrait of Gibraltares
dc.subjectÁcidos grasoses
dc.subjectEstrecho de Gibraltares
dc.titleFatty acid composition of the Caprellidea (Crustacea: Amphipoda) from the Strait of Gibraltares
dc.title.alternativeComposición de ácidos grasos de los caprélidos (Crustacea: Amphipoda) del estrecho de Gibraltares
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Zoologíaes
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Bioquímica Médica y Biología Molecular e Inmunologíaes
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/scimar.2004.68n4501es
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/scimar.2004.68n4501
dc.identifier.doi10.3989/scimar.2004.68n4501
dc.identifier.idushttps://idus.us.es/xmlui/handle/11441/28315

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