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Artículo

dc.creatorPlasquy, Eddyes
dc.creatorBlanco-Roldán, Gregorio L.es
dc.creatorFlorido Fernández, María del Carmenes
dc.creatorGarcía Martos, José Maríaes
dc.date.accessioned2022-02-17T11:22:04Z
dc.date.available2022-02-17T11:22:04Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationPlasquy, E., Blanco-Roldán, G.L., Florido Fernández, M.d.C. y García Martos, J.M. (2021). Effects of an integrated harvest system on the quality of olive fruit for small producers. Grasas y Aceites, 72 (4), e436.
dc.identifier.issn1988-4214es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11441/130037
dc.description.abstractSmall producers confront specific challenges when they opt to produce high-quality olive fruit. Limited resources for investing in harvest machinery and manpower are the main reasons for continuing a traditional harvest method that puts the final product and its economic value at risk. This paper discusses the efficiency of an integrated harvest system as a possible solution to these specific challenges. The system is formed by a newly designed manual harvesting device and the use of a cooling room near the olive grove. Both systems were evaluated to assess their feasibility for optimum conditions before processing. The combined effect of the harvesting method and cold storage on the fruit characteristics (incidence of decay, skin color, weight loss, firmness, respiration, and ethylene production) was evaluated on three different varieties (‘Arbequina’, ‘Picual’ and ‘Verdial’) and four different storage times (0, 4, 8, and 14 days). The results indicate that the proposed harvesting method in combination with an appropriate cooling system offers an affordable alternative for obtaining fruit with the best physiological characteristics.es
dc.description.abstractEfectos de un sistema integrado de recolección para pequeños productores en la calidad de la aceituna recogida. Los pequeños productores se enfrentan a retos específicos, cuando optan por producir aceitunas de alta calidad. La imposibilidad económica de invertir, tanto en maquinaria de cosecha, como en mano de obra es la razón principal que obliga a continuar una recolección tradicio-nal que pone en riesgo el producto final y su valor económico. Este estudio analiza la eficiencia de un sistema de recolección integrado como una posible solución a estos desafíos específicos. El sistema está formado por un dispositivo de recogida manual de nuevo diseño y el uso de una cámara de frío en la finca. El efecto combinado del método de recolección presentado y el almacenamiento en frío sobre las características de la fruta (incidencia de podredumbre, color de piel, pérdida de peso, firmeza, respiración y producción de etileno) se evaluó en tres variedades diferentes (‘Arbequina’, ‘Picual’ y ‘ Verdial’) y diferentes tiempos de almacenamiento (0, 4, 8, 14 días). Los re-sultados indican que la combinación de un método de recolección mecánica y un sistema de enfriamiento adecuado ofrece una alternativa económicamente asequible para obtener frutos con las mejores características fisiológicas.es
dc.description.sponsorshipSpanish Ministry of Science and Innovation AGL2015-71585-Res
dc.formatapplication/pdfes
dc.format.extent13 p.es
dc.language.isoenges
dc.publisherCSICes
dc.relation.ispartofGrasas y Aceites, 72 (4), e436.
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectbranch-shakeres
dc.subjectcold-storagees
dc.subjectinverted umbrellaes
dc.subjectOlea europaeaes
dc.subjectfruit qualityes
dc.titleEffects of an integrated harvest system on the quality of olive fruit for small producerses
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dcterms.identifierhttps://ror.org/03yxnpp24
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.contributor.affiliationUniversidad de Sevilla. Departamento de Cristalografía, Mineralogía y Química Agrícolaes
dc.relation.projectIDAGL2015-71585-Res
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.3989/gya.1006202es
dc.identifier.doi10.3989/gya.1006202es
dc.journaltitleGrasas y Aceiteses
dc.publication.volumen72es
dc.publication.issue4es
dc.publication.initialPagee436es
dc.contributor.funderMinisterio de Ciencia, Innovación y Universidades (MICINN). Españaes

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