Perfil del autor: Bengoechea Ruiz, Carlos
Datos institucionales
Nombre | Bengoechea Ruiz, Carlos |
Departamento | Ingeniería Química |
Área de conocimiento | Ingeniería Química |
Categoría profesional | Catedrático de Universidad |
Correo electrónico | Solicitar |
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Artículo
Biorefinery concept in the meat industry: From slaughterhouse biowastes to superaborbent materials
(Elsevier, 2023)
The expansion of food production has a large environmental impact in many ways. More specifically, 30–40% of total food ... |
Artículo
Biocomposites from porcine plasma protein and urban parks and gardens green waste
(Elsevier, 2023)
Biorefinery was used to transform two organic wastes, i.e. urban park & garden green waste and porcine plasma (PPP), into ... |
Artículo
Functionalization Routes for Keratin from Poultry Industry Side-Streams—Towards Bio-Based Absorbent Polymers
(MDPI, 2023)
Keratin is a largely available protein that can be obtained from the ca. 3 million tons of feathers that the European ... |
Artículo
Assessment of a pedagogical model for STEM education:: combining technology and collaborative tasks
(Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2023)
The polymer industry was boosted in the middle of the twentieth century when industrial production was made feasible. ... |
Artículo
Eco-Composites from Silkworm Meal and Polycaprolactone: Effect of Formulation and Processing Conditions
(MDPI, 2022)
The production of green plastic materials from defatted silkworm meal (SW) through a scalable technique (e.g., injection ... |
Artículo
Processing and characterization of bioplastics from the invasive seaweed Rugulopteryx okamurae
(MDPI, 2022)
The seaweed Rugulopteryx okamurae, from the Pacific Ocean, is considered an invasive species in the Mediterranean Sea. In ... |
Capítulo de Libro
Efecto de la temperatura y estructura en las propiedades mecánicas de materiales poliméricos. Aplicación en el Grado de Ingeniería de los Materiales
(Universidad de Sevilla, 2022)
La asignatura Materiales Poliméricos se imparte dentro del Grado de Ingeniería de Materiales de la Universidad de Sevilla, ... |
Artículo
Rheology and Water Absorption Properties of Alginate–Soy Protein Composites
(MDPI, 2021)
Composite materials based on proteins and carbohydrates normally offer improved water solubility, biodegradability, and ... |
Artículo
Proteins from Agri-Food Industrial Biowastes or Co-Products and Their Applications as Green Materials
(MDPI, 2021)
A great amount of biowastes, comprising byproducts and biomass wastes, is originated yearly from the agri-food industry. ... |
Artículo
Strengthening of Porcine Plasma Protein Superabsorbent Materials through a Solubilization-Freeze-Drying Process
(MDPI, 2021)
The replacement of common acrylic derivatives by biodegradable materials in the formu lation of superabsorbent materials ... |
Artículo
3D printed chitosan-pectin hydrogels: from rheological characterization to scaffold development and assessment
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)
Chitosan-pectin hydrogels were prepared, and their rheological properties were assessed in order to select the best system ... |
Capítulo de Libro
Aprendizaje colaborativo en ingeniería química
(Dykinson, 2021)
El presente estudio se ha realizado en la asignatura Ingeniería Química perteneciente al tercer curso del Grado de Química ... |
Artículo
Freeze-drying versus heat-drying: Effect on protein-based superabsorbent material
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)
Porcine plasma protein is a by-product of the meat industry, which has already been applied in the manufacture of ... |
Capítulo de Libro
Modelos de enseñanza híbridos frente a presenciales: análisis de los cambios introducidos en asignaturas presenciales
(Dykinson, 2021)
El presente trabajo tiene como objetivo el análisis del efecto que tiene el empleo de aplicaciones informáticas de uso ... |
Capítulo de Libro
Estudio del efecto del PH sobre las propiedades de bioplásticos absorbentes
(3ciencias, 2020)
En este trabajo se estudia la influencia del pH en bioplásticos de plasma sanguíneo, en los que ya ha sido demostrada su ... |
Artículo
Propiedades reológicas y microestructurales de geles prebióticos de inulina
(Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020)
La inulina es un carbohidrato no digerible que está presente en muchos vegetales, frutas y cereales. En la actualidad, ... |
Artículo
Bioplastics based on wheat gluten processed by extrusion
(Elsevier, 2019)
Recently, bioplastic have generated an increasing interest as an alternative to conventional plastics. For this reason, ... |
Ponencia
Uso de evaluación continua para incrementar la motivación del alumnado en asignaturas de Ingeniería
(Universitat Politècnica de València, 2019)
The guided and evaluated learning at the end of the course is a vestige inherited from the old curricula. With the reduction ... |
Artículo
Desarrollo de materiales superabsorbentes a partir de plasma porcino. Influencia de la formulación
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
Porcine blood is a by-product of the meat industry, and it could be considered as a potential raw material in the formulation ... |
Artículo
Producción de materiales superabsorbentes basados en proteína de soja mediante optimización del procesado térmico
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
Superabsorbent materials are used in a wide range of products (e.g. personal care, controlled-release of nutrients in ... |
Artículo
Caracterización de emulsiones prebióticas estabilizadas con inulina y b-lactoglobulina
(Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
Inulin is a prebiotic polysaccharide that is being increasingly used in food emulsions as fat replacer, due to its thickening ... |
Artículo
Gelation properties of calcium-inulin gels
(Elsevier, 2019)
Inulin is a prebiotic ingredient that is being increasingly used in food formulations as fat replacer. The present manuscript ... |
Artículo
Heat-induced gelation of egg yolk as a function of pH. Does the type of acid make any difference?
(Elsevier, 2018)
The objective of this study was to assess the influence of reducing pH from its native value on the heat-induced gelation ... |
Ponencia
Estudio de la etapa de mezclado en el desarrollo de los bioplásticos a base de proteína de guisante
(3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)
El desarrollo de bioplásticos podría ayudar a combatir el problema medioambiental derivado del uso masivo de plásticos ... |
Ponencia
Efecto del procesado sobre las propiedades y morfología de bioplásticos de proteína de soja
(3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)
La industria de los plásticos ha crecido notablemente en los últimos años. Este crecimiento, ligado a la baja biodegradabilidad ... |
Artículo
Natural superabsorbent plastic materials based on a functionalizedsoy protein
(Elsevier, 2017)
A natural superabsorbent polymer (SAP) material based on an acylated soy protein was studied as a green alternative to ... |
Tesis Doctoral
Desarrollo de materiales bioplásticos proteicos con elevada capacidad de absorción de agua
(2016)
El objetivo del trabajo que se propone es el desarrollo de formulaciones en materiales bioplásticos biodegradables ... |
Patente
Material plástico biodegradable con elevada capacidad absorbente, método de obtención y uso
(Oficina Española de Patentes y Marcas , 2016)
La presente invención se refiere a un método de obtención de un material bioplástico con capacidad absorbente de carácter ... |
Artículo
Influence of tragacanth gum in egg white based bioplastics: Thermomechanical and water uptake properties
(Elsevier, 2016)
This study aims to extend the range of applications of tragacanth gum by studying its incorporation into bioplastics ... |
Artículo
Influence of Semicontinuous Processing on the Rheology and Droplet Size Distribution of Mayonnaise-like Emulsions
(Sage Publications Ltd., 2009)
Oil-in-water (o/w) emulsions stabilized by egg yolk, with a composition similar to those found in commercial mayonnaises ... |
Artículo
Estudio reológico y microestructural de emulsiones concentradas de aceite de girasol en agua estabilizadas con proteínas agroalimentarias
(CSIC, 2008)
Se ha realizado un estudio de la distribución del tamaño de gotas y de las propiedades viscoelásticas lineales de emulsio- nes ... |
Ponencia
High pressure-induced rheological transitions in egg protein dispersions
(Royal Society Chemistry, 2008)
Eggs have been one of the first multifunctional ingredients, well known for their whipping, gelling and emulsification ... |
Tesis Doctoral |