NameLópez-Castejón, María Luisa
DepartmentIngeniería Química
Knowledge areaIngeniería Química
Professional categoryProfesora Ayudante Doctora
E-mailRequest
         
  • No. publications

    11

  • No. visits

    1995

  • No. downloads

    4800


 

Article
Icon

Eco-Composites from Silkworm Meal and Polycaprolactone: Effect of Formulation and Processing Conditions

López-Castejón, María Luisa; Reviriego, María Luisa; Álvarez-Castillo, Estefanía; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, Carlos (MDPI, 2022)
The production of green plastic materials from defatted silkworm meal (SW) through a scalable technique (e.g., injection ...
Article
Icon

Relation between Droplet Size Distributions and Physical Stability for Zein Microfluidized Emulsions

Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Carrillo de la Fuente, Francisco; López-Castejón, María Luisa; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2022)
Zein, a subproduct of the food industry and a protein, possesses limited applications due to its high hydrophobic character. ...
Article
Icon

Rheology and Water Absorption Properties of Alginate–Soy Protein Composites

Álvarez-Castillo, Estefanía; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (MDPI, 2021)
Composite materials based on proteins and carbohydrates normally offer improved water solubility, biodegradability, and ...
Article
Icon

Efecto del pH y del procesado térmico sobre las propiedades viscoelásticas lineales de la yema de huevo acidulada con ácido clorhídrico

Aguilar García, José Manuel; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020)
La yema de huevo, natural o modificada en ovopro­ductos, es un ingrediente ampliamente usado en la industria alimentaria ...
Article
Icon

Propiedades reológicas y microestructurales de geles prebióticos de inulina

López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; López Collado, S.; Aguilar García, José Manuel (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020)
La inulina es un carbohidrato no digerible que está presente en muchos vegetales, frutas y cereales. En la actualidad, ...
Article
Icon

Gelation properties of calcium-inulin gels

Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Márquez, Sandra; Salinas, Victoria; Puppo, Cecilia; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2019)
Inulin is a prebiotic ingredient that is being increasingly used in food formulations as fat replacer. The present manuscript ...
Article
Icon

Caracterización de emulsiones prebióticas estabilizadas con inulina y b-lactoglobulina

López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; Espinosa, Sixto; Carrera Sánchez, Cecilio; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
Inulin is a prebiotic polysaccharide that is being increasingly used in food emulsions as fat replacer, due to its thickening ...
Article
Icon

Influence of tragacanth gum in egg white based bioplastics: Thermomechanical and water uptake properties

López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; García-Morales, Moisés; Martínez García, Inmaculada (Elsevier, 2016)
This study aims to extend the range of applications of tragacanth gum by studying its incorporation into bioplastics ...
Presentation
Icon

Desarrollo de materiales superabsorbentes biodegradables procesados a partir de subproductos agroindustriales

Cordobés Carmona, Felipe; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, José Manuel; Fuente Feria, Julia de la; López-Castejón, María Luisa; Romero García, Alberto; Ruiz Domínguez, Manuela; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Área de Innovación y Desarrollo, 2016)
Actualmente se admite la necesidad cada vez más apremiante de desarrollar nuevos materiales con mayor sostenibilidad. Los ...
Article
Icon

Influence of Semicontinuous Processing on the Rheology and Droplet Size Distribution of Mayonnaise-like Emulsions

Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Sage Publications Ltd., 2009)
Oil-in-water (o/w) emulsions stabilized by egg yolk, with a composition similar to those found in commercial mayonnaises ...
PhD Thesis
Icon

Estudio del comportamiento interfacial de películas de proteínas de interés alimentario: adsorción y caracterización reológica

López-Castejón, María Luisa; Ruiz Domínguez, Manuela; Fuente Feria, Julia de la (2008)
La industrialización en la producción de alimentos ha creado una gran demanda de alimentos procesados, en los cuales es ...