NombreCarrera Sánchez, Cecilio
DepartamentoIngeniería Química
Área de conocimientoIngeniería Química
Categoría profesionalProfesor Titular de Universidad
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Tesis Doctoral
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Obtención de proteínas y péptidos vegetales de chía (salvia hispanica l.) y el estudio de sus propiedades bioactivas

Villanueva Lazo, Álvaro; Millán-Linares, María del Carmen; Carrera Sánchez, Cecilio (2023)
Según la Organización Mundial de la Salud (WHO) las enfermedades crónicas no transmisibles (ECNT) como las enfermedades ...
Artículo
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Optimization of Multiple W1/O/W2 Emulsions Processing for Suitable Stability and Encapsulation Efficiency

Félix Ángel, Manuel; Guerrero Conejo, Antonio Francisco; Carrera Sánchez, Cecilio (MDPI, 2022)
Double emulsions are a type of multiple emulsions, which can be defined as a multicompartmentalized system where the ...
Artículo
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Antihypertensive and Antioxidant Activity of Chia Protein Techno-Functional Extensive Hydrolysates

Villanueva‐Lazo, Álvaro; Montserrat de la Paz, Sergio; Rodriguez-Martin, Noelia M.; Millán, Francisco; Carrera Sánchez, Cecilio; Pedroche, Justo; Millán-Linares, María del Carmen (MDPI, 2021)
Twelve high-quality chia protein hydrolysates (CPHs) were produced from chia protein isolate (CPI) in a pilot plant of ...
Artículo
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Safety and Efficacy of a Beverage Containing Lupine Protein Hydrolysates on the Immune, Oxidative and Lipid Status in Healthy Subjects: An Intervention Study (the Lupine-1 Trial)

Cruz Chamorro, Iván; Álvarez Sánchez, Nuria; Álvarez Ríos, Ana Isabel; Santos Sánchez, Guillermo; Pedroche, Justo; Millán, Francisco; Carrera Sánchez, Cecilio; Fernández Pachón, María Soledad; Millán-Linares, María del Carmen; Martínez López, Alicia; Lardone, Patricia Judith; Bejarano Hernando, Ignacio; Guerrero Montávez, Juan Miguel; Carrillo Vico, Antonio (Wiley-Blackwell, 2021)
Scope: We have previously demonstrated the anti-inflammatory and antioxidant properties of in vitro administered Lupinus ...
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Interfacial/foaming properties and antioxidant activity of a silkworm (Bombyx mori) pupae protein concentrate

Félix Ángel, Manuel; Bascón Suárez, María del Carmen; Cermeño, María; Fitzgerald, Richard J.; Fuente Feria, Julia de la; Carrera Sánchez, Cecilio (Elsevier, 2020)
The current consumer demand for healthier diets, the growing interest in the search for new sources of protein, and the ...
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Optimized Preparation of Levofloxacin Loaded Polymeric Nanoparticles

Fernández Delgado, Ángela; López López, Manuel; Blanco Arévalo, Daniel; Moyá Morán, María Luisa; Ventosa Ucero, Antonio; Carrera Sánchez, Cecilio; Ruiz de la Haba, Rafael; Bernal Pérez, Eva; López-Cornejo, María del Pilar (MDPI, 2019)
In this work, poly(lactic-co-glycolic acid) (PLGA) and chitosan (CS) nanoparticles were synthesized with the purpose of ...
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A Comprehensive Approach from Interfacial to Bulk Properties of Legume Protein-Stabilized Emulsions

Félix Ángel, Manuel; Romero García, Alberto; Carrera Sánchez, Cecilio; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (MDPI, 2019)
The correlation between interfacial properties and emulsion microstructure is a topic of special interest that has many ...
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Caracterización de emulsiones prebióticas estabilizadas con inulina y b-lactoglobulina

López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; Espinosa, Sixto; Carrera Sánchez, Cecilio; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
Inulin is a prebiotic polysaccharide that is being increasingly used in food emulsions as fat replacer, due to its thickening ...
Artículo
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Lupine protein hydrolysates decrease the inflammatory response and improve the oxidative status in human peripheral lymphocytes

Cruz Chamorro, Iván; Álvarez Sánchez, Nuria; Millán-Linares, María del Carmen; Yust, María del Mar; Pedroche, J.; Millán, Francisco; Lardone, Patricia Judith; Carrera Sánchez, Cecilio; Guerrero Montávez, Juan Miguel; Carrillo Vico, Antonio (Elsevier, 2019)
Although cell-free systems and immortalized cell lines have been used to demonstrate the potential health benefits of ...
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Effect of glycation and limited hydrolysis on interfacial and foaming properties of bovine β-lactoglobulin

Corzo Martínez, Marta; Moreno, F. Javier; Villamiel, Mar; Rodríguez Patino, Juan Miguel; Carrera Sánchez, Cecilio (Elsevier, 2017)
The effect of limited hydrolysis followed by glycation with galactose, and vice versa, on interfacial and foaming (foamability ...
Artículo
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Soy protein enzymatic hydrolysis and polysaccharides interactions: differential performance on kinetic adsorption at air-water interface

Martínez, Karina D.; Carrera Sánchez, Cecilio; R. Pilosof, Ana M. (2016)
The objective of the work was to study the impact of soy protein hydrolysis on kinetic adsorption to the air-water interface ...
Patente. Invención
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Composición emulsionada de grasa saturada en agua, su preparación y utilización para la evaluación de la tolerancia a los triglicéridos

Bermúdez Pulgarín, Beatriz; Pedroche Jiménez, Justo Javier; Varela Pérez, Lourdes María; Ortega Gómez, Almudena; López Martín, Sergio; Millán Rodríguez, Francisco; Abia González, María del Rocío; García Muriana, Francisco José; Carrera Sánchez, Cecilio; Rodríguez Patino, Juan Miguel (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2015)
Composición emulsionada de grasa saturada en agua, su preparación y utilización para la evaluación de la tolerancia a los ...
Artículo
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New View to Obtain Dryer Food Foams with Different Polysaccharides and Soy Protein by High Ultrasound

Martínez, Karina D.; Carrera Sánchez, Cecilio (Hindawi Publishing Corporation, 2014)
The objective of this work was to determine the effects of high intensity ultrasound application on the foaming properties ...
Artículo
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Interfacial and foaming properties of bovine β-lactoglobulin: Galactose Maillard conjugates

Corzo Martínez, Marta; Carrera Sánchez, Cecilio; Moreno, F. Javier; Rodríguez Patino, Juan Miguel; Villamiel, Mar (Elsevier, 2012)
In this paper, the effect of the initial and advanced steps of glycosylation by Maillard reaction (MR) (glycation) of ...
Tesis Doctoral
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Optimización de las propiedades interfaciales y espumantes de las globulinas de soja

Pizones Ruiz-Henestrosa, Victor Manuel; Rodríguez Patino, Juan Miguel; Carrera Sánchez, Cecilio (2008)
Artículo
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Efecto de la temperatura sobre películas de un aislado proteico del suero bovino (WPI) absorbidas sobre la interfase aceite-agua

Rodríguez Niño, Mª. Rosario; Carrera Sánchez, Cecilio; Rodríguez Patino, Juan Miguel (CSIC, 2002)
En este trabajo se ha estudiado la agregación interfacial inducida por el calor en un aislado proteico del suero bovino (WPI), ...
Tesis Doctoral
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Estructura, estabilidad, morfología, y características reológicas de películas de emulsionantes alimentarios (lípidos y proteínas) esparcidas sobre la interfase aire-agua

Carrera Sánchez, Cecilio; Rodríguez Patino, Juan Miguel (2000)
Tradicionalmente, la formulación de productos alimenticios ha sido más un arte que una ciencia. Esto se debe a que muchos ...