NombreCallejón Fernández, Raquel María
DepartamentoNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Área de conocimientoNutrición y Bromatología
Categoría profesionalCatedrática de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    39

  • Nº visitas

    12488

  • Nº descargas

    33402


 

Artículo
Icon

Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines

Ríos-Reina, Rocío; Pérez Bernal, Juan Luis; Azcárate, Silvana M.; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2024)
Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ...
Artículo
Icon

Determination of volatile compounds for the differentiation of PDO fortified wines with different ageing methods as a tool for controlling their authenticity

Úbeda Aguilera, Cristina; Cortejosa, David; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María; Ríos-Reina, Rocío (Elsevier, 2023)
The aim of this work was to study the differentiating volatile profiles of the Spanish protected designation of origin ...
Artículo
Icon

Comparing the potential of IR-spectroscopic techniques to gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry for classifying virgin olive oil categories

Ortiz Romero, Clemente; Ríos-Reina, Rocío; García González, Diego L.; Cardador, María José; Callejón Fernández, Raquel María; Arce, Lourdes (Elsevier, 2023)
Virgin olive oil (OO) can be classified into three different categories: extra virgin, virgin and lampante. The official ...
Artículo
Icon

FarmaEscape El Retorno: el empleo de una Escape Room como herramienta de aprendizaje en los estudios de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla

Ríos-Reina, Rocío; Callejón Fernández, Rocío; Durán Lobato, María Matilde; García Miranda, Pablo; Gutiérrez-Praena, Daniel; Martín Bueno, Julia; Ruiz de la Haba, Rafael; Ruiz Laza, Rocío; Sánchez Hidalgo, Marina; Talero Barrientos, Elena Mª; Sarmiento Soto, Manuel; Zurita Carrasco, Antonio; Callejón Fernández, Raquel María (Real e Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos, 2023)
Una Escape Room es un juego de escapismo en el que un grupo de personas están “atrapadas” en una sala cerrada, debiendo ...
Tesis Doctoral
Icon

Diferentes aplicaciones del estudio del perfil volátil y aromático en productos de calidad y característicos de la gastronomía andaluza

Segura Borrego, María del Pilar; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (2022)
Andalucía cuenta con una infinidad de productos alimenticios reconocidos en todo el mundo gracias a sus características ...
Artículo
Icon

Influence of the Washing Process and the Time of Fruit Harvesting throughout the Day on Quality and Chemosensory Profile of Organic Extra Virgin Olive Oils

Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Puentes Campos, Antonio J.; Jiménez Herrera, Brígida; Callejón Fernández, Raquel María (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)
In recent years, there has been a growing demand for organic extra virgin olive oils (OEVOOs) as quality products with ...
Artículo
Icon

Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants

Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Galán Soldevilla, Hortensia; Forero Vizcaino, F.J.; Venegas, M.; Ruiz Pérez-Cacho, Pilar; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2022)
Olfactometric and sensory analyses have been applied to study the possible influence of the ripening chamber’s geographical ...
Artículo
Icon

Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography

Martín Gómez, Andrés; Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Cardador, María José; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2022)
Evaluation of dry-cured Iberian ham quality is carried out by means of the sense of smell of experts and a percentage of ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Análisis crítico de los alimentos ecológicos disponibles en el mercado ¿cumplen con las expectativas del consumidor?

Bellido Batista, Cristina; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María (2021)
El cambio de mentalidad del consumidor, quien busca mejorar la salud mediante la alimentación, ha hecho que la producción ...
Artículo
Icon

Native Chilean Berries Preservation and In Vitro Studies of a Polyphenol Highly Antioxidant Extract from Maqui as a Potential Agent against Inflammatory Diseases

Ortiz Cerda, Tamara Andrea; Argüelles Arias, Federico; Begines Ruiz, Belén; García Montes, Josefa María; Pereira Yáñez, Alejandra; Victoriano Rojas, Montserrat; Vázquez Román, María Victoria; Pérez Bernal, Juan Luis; Callejón Fernández, Raquel María; Miguel Rodríguez, Manuel de; Alcudia Cruz, Ana (MDPI, 2021)
The best conservation method for native Chilean berries has been investigated in combination with an implemented large-scale ...
Artículo
Icon

Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality and Chemosensory Profile of Hojiblanca and Picual Extra Virgin Olive Oils

Ríos-Reina, Rocío; Camacho, Francisco; Morales Gómez, María Lourdes; Jiménez Herrera, Brígida; Callejón Fernández, Raquel María (Wiley-Blackwell, 2021)
A study with controlled field and authentic samples of olives, obtained in similar conditions of soil, climate, region, ...
Artículo
Icon

Vinegarscan: A computer tool based on ultraviolet spectroscopy for a rapid authentication of wine vinegars

Ríos-Reina, Rocío; Caballero, Daniel; Azcárate, Silvana M.; García González, Diego L.; Callejón Fernández, Raquel María; Amigo, José M. (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)
Ultraviolet-visible (UV-vis) spectroscopy has shown successful results in the last few years to characterize and classify ...
Trabajo Fin de Máster
Icon

Odorantes de impacto de especias de la gastronomía mediterránea

Carrasco Galán, Lucía; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (2020)
Tradicionalmente el uso de especias ha sido uno de los rasgos característicos de la dieta mediterránea, justificado por ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Nutrición y trastornos del espectro autista

Núñez Santiago, Paula; Callejón Fernández, Raquel María (2020)
El trastorno del espectro autista (TEA) es un trastorno del neurodesarrollo de origen neurobiológico que se inicia en la ...
Artículo
Icon

Comparison of the novel thin film-solid phase microextraction and sorptive extraction methods for Picual and Hojiblanca olive oil volatile fraction analysis in headspace

Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020)
For first time, the new device named thin film solid phase microextraction (TF-SPME) has been used to determine the volatile ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Caracterización espectroscópica y aromática de vinagres españoles con denominación de origen protegida

Ríos-Reina, Rocío; Amigo Rubio, José Manuel; Callejón Fernández, Raquel María; García-González, Diego Luis (2019)
Artículo
Icon

Excitation-emission fluorescence as a tool to assess the presence of grape-must caramel in PDO wine vinegars

Ríos-Reina, Rocío; Ocaña González, Juan Antonio; Azcárate, Silvana M.; Pérez Bernal, Juan Luis; Villar Navarro, Mercedes; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier Ltd, 2019)
A practice in wine vinegar production is the addition of grape-must caramel to correct and unify the final colour of ...
Artículo
IconIcon

Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars

Ríos-Reina, Rocío; Callejón Fernández, Raquel María; Savorani, Francesco; Amigo, José M.; Cocchi, Marina (Elsevier, 2019)
Spain is one of the major producers of high-quality wine vinegars having three protected designations of origin (a.k.a. ...
Ponencia
Icon

El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia

Gutiérrez-Praena, Daniel; Ríos-Reina, Rocío; Ruiz Laza, Rocío; Talero Barrientos, Elena Mª; Callejón Fernández, Rocío; Callejón Fernández, Raquel María; Casas Delgado, Marta; Ruiz de la Haba, Rafael; García Miranda, Pablo; Carrascal Moreno, María Livia; Guzmán Guillén, Remedios; Sánchez Hidalgo, Marina (Editorial Universitat Politècnica de València, 2019)
Las Escape Rooms son un tipo de recurso que está siendo utilizado por muchos educadores, propiciando elementos de colaboración ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Evaluación de compuestos con actividad biológica en productos vegetales y bebidas fermentadas: validación de métodos y aplicaciones.

Ordoñez Díaz, José Luis; Callejón Fernández, Raquel María; García Parrilla, María del Carmen; Pereira Caro, María Gema (2018)
La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) es el principal organismo europeo encargado de la Seguridad Alimentaria. ...
Artículo
Icon

A viability study of C–O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars

Ortiz Romero, Clemente; Ríos-Reina, Rocío; Morales Gómez, María Lourdes; García-González, Diego Luis; Callejón Fernández, Raquel María (Springer Nature, 2018)
Wine vinegar is an increasingly appreciated product in Europe and some high-quality vinegars have been certified with ...
Artículo
Icon

ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories

Ríos-Reina, Rocío; Callejón Fernández, Raquel María; Oliver Pozo, Celia; Amigo Rubio, José Manuel; García-González, Diego Luis (Elsevier BV, 2017)
Characterization of wine vinegars qualified with a Protected Designation of Origin (PDO) is crucial to certify their quality ...
Artículo
Icon

Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics

Ríos-Reina, Rocío; Elcoroaristizabal, Saioa; Ocaña González, Juan Antonio; García González, Diego L.; Amigo Rubio, José Manuel; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2017)
This work assesses the potential of multidimensional fluorescence spectroscopy combined with chemometrics for characterization ...
Artículo
Icon

Fluorescence excitation–emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines

Elcoroaristizabal, Saioa; Callejón Fernández, Raquel María; Amigo, José M.; Ocaña González, Juan Antonio; Morales Gómez, María Lourdes; Úbeda Aguilera, Cristina (Elsevier, 2016)
Browning in sparkling wines was assessed by the use of excitation–emission fluorescence spectroscopy combined with PARAllel ...
Artículo
Icon

Evaluación de menús ofertados en comedores escolares: Comparación entre colegios públicos, privados y concertados

Castro, Marta; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María (Revista de Nutricao, 2016)
Objetivo Evaluar los menús ofertados en los colegios públicos, privados y concertados de la ciudad de Sevilla (España) para ...
Artículo
Icon

Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Peña-Neira, A.; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2016)
The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ...
Artículo
Icon

Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas

Vergara, Diego; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Escudero Gilete, María Luisa; Callejón Fernández, Raquel María (ARAN ediciones, 2016)
Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ...
Artículo
Icon

Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2014)
A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ...
Artículo
Icon

Participación del área de toxicología en la asignatura de LCC "Jornadas de iniciación a la investigación"

Gutiérrez-Praena, Daniel; Guzmán Guillén, Remedios; Maisanaba Hernández, Sara; Cameán Fernández, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Callejón Fernández, Rocío (Asociación Española de Toxicología, 2013)
Artículo
Icon

Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Hidalgo, C.; Torija, M. J.; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2013)
The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ...
Tesis Doctoral
Icon

Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María (2012)
Justificación Tradicionalmente, los vinagres de calidad han sido elaborados a partir de vino de uva. Hoy en día, podemos ...
Artículo
Icon

Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo

Jiménez Herrera, Brígida; Rivas Velasco, A.; Sánchez Ortiz, Alicia; Lorenzo Tovar, M.L.; Úbeda Muñoz, M.; Callejón Fernández, Raquel María; Ortega Bernaldo de Quirós, E. (CSIC, 2012)
La calidad sensorial del aceite de oliva virgen (AOV) está estrechamente relacionada con la variedad y el grado de ma-duración ...
Artículo
Icon

Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Moreno-Rojas, J. M.; Peña, F.; Morales Gómez, María Lourdes (Wiley, 2012)
Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ...
Artículo
Icon

Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Balsera, C.; Troncoso González, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2012)
A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ...
Artículo
Icon

Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties

Úbeda Aguilera, Cristina; San-Juan, Felipe; Concejero, Belén; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ferreira, Vicente; Hernández-Orte, Purificación (American Chemical Society, 2012)
This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ...
Artículo
Icon

Determination of major volatile compounds during the production of fruit vinegars by static headspace gas chromatography–mass spectrometry method

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Hidalgo, C.; Torija, M. J.; Mas, A. (Elsevier, 2011)
A static headspace gas chromatography coupled to mass spectrometry (SHS–GC–MS) method was validated to determine several ...
Artículo
Icon

Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar

Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; A.C. Silva Ferreira (2010)
A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Caracterización química y sensorial del aroma del vinagre de vino

Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; ; Morales Gómez, María Lourdes (2008)
Capítulo de Libro
Icon

Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido

Callejón Fernández, Raquel María; Tesfaye, Wendu; Torija Martínez, María Jesús; Mas Barón, Albert; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco; Álvarez Franco, María Luz; Zamora Alba, Emiliano; Muñoz González, Ana (Junta de Extremadura, 2007)
Se han estudiado los cambios en el contenido de aminoácidos y amonio durante diferentes procesos de acetificación de tres ...