Perfil del autor: Callejón Fernández, Raquel María
Datos institucionales
Nombre | Callejón Fernández, Raquel María |
Departamento | Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal |
Área de conocimiento | Nutrición y Bromatología |
Categoría profesional | Catedrática de Universidad |
Correo electrónico | Solicitar |
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Artículo
Usefulness of excitation-emission fluorescence spectralprint combined with chemometrics for authentication of PDO fortified wines
(Elsevier, 2024)
Fortified wines covered by a Protected Designation of Origin (PDO) are high-quality products appreciated by consumers, ... |
Artículo
Determination of volatile compounds for the differentiation of PDO fortified wines with different ageing methods as a tool for controlling their authenticity
(Elsevier, 2023)
The aim of this work was to study the differentiating volatile profiles of the Spanish protected designation of origin ... |
Artículo
Comparing the potential of IR-spectroscopic techniques to gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry for classifying virgin olive oil categories
(Elsevier, 2023)
Virgin olive oil (OO) can be classified into three different categories: extra virgin, virgin and lampante. The official ... |
Artículo
FarmaEscape El Retorno: el empleo de una Escape Room como herramienta de aprendizaje en los estudios de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Sevilla
(Real e Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos, 2023)
Una Escape Room es un juego de escapismo en el que un grupo de personas están “atrapadas” en una sala cerrada, debiendo ... |
Tesis Doctoral
Diferentes aplicaciones del estudio del perfil volátil y aromático en productos de calidad y característicos de la gastronomía andaluza
(2022)
Andalucía cuenta con una infinidad de productos alimenticios reconocidos en todo el mundo gracias a sus características ... |
Artículo
Influence of the Washing Process and the Time of Fruit Harvesting throughout the Day on Quality and Chemosensory Profile of Organic Extra Virgin Olive Oils
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)
In recent years, there has been a growing demand for organic extra virgin olive oils (OEVOOs) as quality products with ... |
Artículo
Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants
(Elsevier, 2022)
Olfactometric and sensory analyses have been applied to study the possible influence of the ripening chamber’s geographical ... |
Artículo
Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography
(Elsevier, 2022)
Evaluation of dry-cured Iberian ham quality is carried out by means of the sense of smell of experts and a percentage of ... |
Trabajo Fin de Grado
Análisis crítico de los alimentos ecológicos disponibles en el mercado ¿cumplen con las expectativas del consumidor?
(2021)
El cambio de mentalidad del consumidor, quien busca mejorar la salud mediante la alimentación, ha hecho que la producción ... |
Artículo
Native Chilean Berries Preservation and In Vitro Studies of a Polyphenol Highly Antioxidant Extract from Maqui as a Potential Agent against Inflammatory Diseases
(MDPI, 2021)
The best conservation method for native Chilean berries has been investigated in combination with an implemented large-scale ... |
Artículo
Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality and Chemosensory Profile of Hojiblanca and Picual Extra Virgin Olive Oils
(Wiley-Blackwell, 2021)
A study with controlled field and authentic samples of olives, obtained in similar conditions of soil, climate, region, ... |
Artículo
Vinegarscan: A computer tool based on ultraviolet spectroscopy for a rapid authentication of wine vinegars
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)
Ultraviolet-visible (UV-vis) spectroscopy has shown successful results in the last few years to characterize and classify ... |
Trabajo Fin de Máster
Odorantes de impacto de especias de la gastronomía mediterránea
(2020)
Tradicionalmente el uso de especias ha sido uno de los rasgos característicos de la dieta mediterránea, justificado por ... |
Trabajo Fin de Grado
Nutrición y trastornos del espectro autista
(2020)
El trastorno del espectro autista (TEA) es un trastorno del neurodesarrollo de origen neurobiológico que se inicia en la ... |
Artículo
Comparison of the novel thin film-solid phase microextraction and sorptive extraction methods for Picual and Hojiblanca olive oil volatile fraction analysis in headspace
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020)
For first time, the new device named thin film solid phase microextraction (TF-SPME) has been used to determine the volatile ... |
Tesis Doctoral |
Artículo
Excitation-emission fluorescence as a tool to assess the presence of grape-must caramel in PDO wine vinegars
(Elsevier Ltd, 2019)
A practice in wine vinegar production is the addition of grape-must caramel to correct and unify the final colour of ... |
Artículo
Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars
(Elsevier, 2019)
Spain is one of the major producers of high-quality wine vinegars having three protected designations of origin (a.k.a. ... |
Ponencia
El uso de una escape room como recurso docente en la Facultad de Farmacia
(Editorial Universitat Politècnica de València, 2019)
Las Escape Rooms son un tipo de recurso que está siendo utilizado por muchos educadores, propiciando elementos de colaboración ... |
Tesis Doctoral
Evaluación de compuestos con actividad biológica en productos vegetales y bebidas fermentadas: validación de métodos y aplicaciones.
(2018)
La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) es el principal organismo europeo encargado de la Seguridad Alimentaria. ... |
Artículo
A viability study of C–O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars
(Springer Nature, 2018)
Wine vinegar is an increasingly appreciated product in Europe and some high-quality vinegars have been certified with ... |
Artículo
ATR-FTIR as a potential tool for controlling high quality vinegar categories
(Elsevier BV, 2017)
Characterization of wine vinegars qualified with a Protected Designation of Origin (PDO) is crucial to certify their quality ... |
Artículo
Characterization and authentication of Spanish PDO wine vinegars using multidimensional fluorescence and chemometrics
(Elsevier, 2017)
This work assesses the potential of multidimensional fluorescence spectroscopy combined with chemometrics for characterization ... |
Artículo
Fluorescence excitation–emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines
(Elsevier, 2016)
Browning in sparkling wines was assessed by the use of excitation–emission fluorescence spectroscopy combined with PARAllel ... |
Artículo
Evaluación de menús ofertados en comedores escolares: Comparación entre colegios públicos, privados y concertados
(Revista de Nutricao, 2016)
Objetivo Evaluar los menús ofertados en los colegios públicos, privados y concertados de la ciudad de Sevilla (España) para ... |
Artículo
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction
(Elsevier, 2016)
The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ... |
Artículo
Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas
(ARAN ediciones, 2016)
Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ... |
Artículo
Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds
(Elsevier, 2014)
A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ... |
Artículo
Participación del área de toxicología en la asignatura de LCC "Jornadas de iniciación a la investigación"
(Asociación Española de Toxicología, 2013)
|
Artículo
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins
(Elsevier, 2013)
The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ... |
Tesis Doctoral
Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación
(2012)
Justificación Tradicionalmente, los vinagres de calidad han sido elaborados a partir de vino de uva. Hoy en día, podemos ... |
Artículo
Influencia del proceso de maduración del fruto en la calidad sensorial de aceites de oliva virgen de las variedades Picual, Hojiblanca y Picudo
(CSIC, 2012)
La calidad sensorial del aceite de oliva virgen (AOV) está estrechamente relacionada con la variedad y el grado de ma-duración ... |
Artículo
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars
(Wiley, 2012)
Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ... |
Artículo
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars
(Elsevier, 2012)
A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ... |
Artículo
Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties
(American Chemical Society, 2012)
This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ... |
Artículo
Determination of major volatile compounds during the production of fruit vinegars by static headspace gas chromatography–mass spectrometry method
(Elsevier, 2011)
A static headspace gas chromatography coupled to mass spectrometry (SHS–GC–MS) method was validated to determine several ... |
Artículo
Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar
(2010)
A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ... |
Tesis Doctoral |
Capítulo de Libro
Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido
(Junta de Extremadura, 2007)
Se han estudiado los cambios en el contenido de aminoácidos y amonio durante diferentes procesos de acetificación de tres ... |