NombreTroncoso González, Ana María
DepartamentoNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Área de conocimientoNutrición y Bromatología
Categoría profesionalCatedrática de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    68

  • Nº visitas

    13252

  • Nº descargas

    30752


 

Dataset
Icon

The Production of Bioactive Hydroxytyrosol in Fermented Beverages: The Role of Must Composition and a Genetically Modified Yeast Strain [Dataset]

González Ramírez, Marina; Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Bisquert, Ricardo; Valero, Eva; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2024)
The dataset include the raw data of the analysys of HPLC-MS/MS for tyrosol and hydroxytyrosol. The samples were from ...
Artículo
Icon

The Production of Bioactive Hydroxytyrosol in Fermented Beverages: The Role of Must Composition and a Genetically Modified Yeast Strain

González Ramírez, Marina; Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Bisquert, Ricardo; Valero, Eva; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2024)
Hydroxytyrosol (HT) is a well-known compound for its bioactive properties. It is naturally present in olives, olive oil, ...
Artículo
Icon

Approaching Study on the Relationship Between Saccharomyces cerevisiae Production of Tyrosol, Hydroxytyrosol, and Melatonin with Volatile Compounds in Fermented Must

González Ramírez, Marina; Marín Torres, María del Mar; Gallardo Fernández, Marta; Planells-Carcel, Andrés; Bisquert, Ricardo; Valero Blanco, Eva María; Úbeda Aguilera, Cristina; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Springer, 2023)
Yeasts are feasible and efective bioreactors and, therefore, there is a great interest in their industrial employment for ...
Artículo
Icon

Hydroxytyrosol and Dopamine Metabolites: Anti-aggregative Effect and Neuroprotective Activity Against α-synuclein-induced Toxicity

Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2023)
The abnormal aggregation of the α-synuclein (αsyn) protein is involved in the formation of Lewy bodies in the brain of ...
Tesis Doctoral
Icon

Análisis metabolómico y evaluación de la bioactividad de compuestos producidos por levaduras presentes en alimentos

Gallardo Fernández, Marta; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (2022)
Las bebidas fermentadas son una fuente de compuestos bioactivos, entre ellos derivados del metabolismo de aminoácidos ...
Artículo
Icon

SAlBi educa (Tailored Nutrition App for Improving Dietary Habits): Initial Evaluation of Usability

González Ramírez, Marina; Cejudo López, Ángela; Lozano Navarrete, Mauricio; Salamero Sánchez-Gabriel, Elena; Torres Bengoa, M. Alfonso; Segura Balbuena, Manuel; Sánchez Cordero, Maria J.; Barroso Vázquez, Mercedes; Pérez Barba, Francisco J.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (Frontiers Media S.A., 2022)
In recent years, the use of applications to improve dietary habits has increased. Although numerous nutrition apps are ...
Artículo
Icon

Hydroxytyrosol in Foods: Analysis, Food Sources, EU Dietary Intake, and Potential Uses

Gallardo Fernández, Marta; González Ramírez, Marina; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)
Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound with proven biological properties present in a limited number of foods such as ...
Artículo
Icon

Short-Term Pilot Study to Evaluate the Impact of Salbi Educa Nutrition App in Macronutrients Intake and Adherence to the Mediterranean Diet: Randomized Controlled Trial

González Ramírez, Marina; Sánchez Carrera, Rocío; Cejudo López, Ángela; Lozano Navarrete, Mauricio; Salamero Sánchez -Gabriel, Elena; Torres Bengoa, M. Alfonso; Segura Balbuena, Manuel; Sánchez Cordero, María J.; Barroso Vázquez, Mercedes; Pérez Barba, Francisco J.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Cerezo López, Ana Belén (MDPI, 2022)
Promoting a healthy diet is a relevant strategy for preventing non-communicable diseases. This study aims to evaluate the ...
Artículo
Icon

Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites

Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2022)
Angiogenesis is a key process involved in both cancer and cardiovascular diseases, the vascular endothelial growth factor ...
Artículo
IconIcon

Isotopic labelling-based analysis elucidates biosynthesis pathways in Saccharomyces cerevisiae for Melatonin, Serotonin and Hydroxytyrosol formation

Gallardo Fernández, Marta; Valls Fonayet, J.; Valero, E.; Hornedo Ortega, Ruth; Richard, T.; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2022)
Yeasts can synthetise bioactive compounds such as Melatonin (MEL), Serotonin (SER) and Hydroxytyrosol (HT). Deciphering ...
Artículo
Icon

Factors influencing the production of the antioxidant hydroxytyrosol during alcoholic fermentation: Yeast strain, initial tyrosine concentration and initial must

Rebollo Romero, Inmaculada; Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Valero, Eva; Cantos Villar, Emma; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020)
Hydroxytyrosol is well known for its potent antioxidant activity and anticarcinogenic, antimicrobial, cardioprotective and ...
Dataset
Icon

Anti-VEGF Effect of Bioactive Indolic Compounds and Hydroxytyrosol Metabolites [Dataset]

Gallardo Fernández, Marta; Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2020)
El dasaset incluye los datos brutos de los experimentos western blot y ELISA realizados en el trabajo titulado "Anti-VEGF ...
Artículo
Icon

Occurrence of melatonin and indolic compounds derived from L-tryptophan yeast metabolism in fermented wort and commercial beers

Fernández Cruz, Edwin; Carrasco Galán, Fernando; Cerezo López, Ana Belén; Valero, Eva; Morcillo Parra, M. Ángeles; Beltran, Gemma; Torija, María Jesús; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2020)
Melatonin and serotonin are bioactive compounds present in foods and beverages and related to neuroprotection and ...
Artículo
Icon

Hydroxytyrosol Decreases LPS- and α-Synuclein-Induced Microglial Activation In Vitro

Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Alonso Bellido, Isabel María; Rodríguez Gómez, José Antonio; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Venero Recio, José Luis; Espinosa Oliva, Ana María; Martínez de Pablos, Rocío (MDPI, 2020)
Neuroinflammation is a common feature shared by neurodegenerative disorders, such as ...
Artículo
Icon

Anthocyanins in Blueberries Grown in Hot Climate Exert Strong Antioxidant Activity and May Be Effective Against Urinary Tract Bacteria

Cerezo López, Ana Belén; Cătunescu, Giorgiana M.; Martínez-Pais González, Mercedes; Hornedo Ortega, Ruth; Pop, Carmen R; Rusu, Crina Claudia; Chirilă, Flore; Rotar, Ancuța M; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (MDPI, 2020)
Anthocyanins are extensively studied for their health-related properties, including antibacterial activity against urinary ...
Artículo
Icon

Palm Oil on the Edge

Gesteiro, Eva; Guijarro, Luis; Sánchez-Muniz, Francisco J.; Vidal-Carou, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Venanci, Lluis; González-Gross, Marcela (MDPI, 2019)
Internationally recognized Spanish experts in the food industry, nutrition, toxicology, sustainability, and veterinary ...
Artículo
Icon

Inhibition of VEGFR-2 Phosphorylation and Effects on Downstream Signaling Pathways in Cultivated Human Endothelial Cells by Stilbenes from Vitis Spp

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; Cantos Villar, Emma; Richard, Tristan; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (American Chemical Society, 2019)
Stilbenes are phenolic compounds present in different higher plant families that have shown different biological activities, ...
Artículo
Icon

Anti-VEGF Signalling Mechanism in HUVECs by Melatonin, Serotonin, Hydroxytyrosol and Other Bioactive Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Labrador, María; Gutiérrez, Andrés (MDPI, 2019)
Angiogenesis drives evolution and destabilisation of atherosclerotic plaques and the growth and expansion of tumour cells. ...
Artículo
Icon

Intracellular biosynthesis of melatonin and other indolic compounds in Saccharomyces and non-Saccharomyces wine yeasts

Fernández Cruz, Edwin; González, Beatriz; Muñiz Calvo, Sara; Morcillo Parra, María Ángeles; Bisquert, Ricardo; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Torija, María Jesús; Guillamón, José Manuel (Springer Nature, 2019)
Certain bioactive compounds that derive from tryptophan have been determined in fermented foods, which suggests that the ...
Artículo
Icon

Melatonin, Protocatechuic Acid and Hydroxytyrosol Effects on Vitagenes System Against Alpha-Synuclein Toxicity

Gallardo Fernández, Marta; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2019)
Preventing the abnormal assembly of α-synuclein (α-Syn) and the correct modulation of vitagenes system exercise strong ...
Artículo
Icon

Risk assessment methodologies in the field of contaminants, food contact materials, technological ingredients and nutritional risks

Cătunescu, Giorgiana M.; Troncoso González, Ana María; Jos Gallego, Ángeles Mencía (European Food Safety Authority, 2019)
The programme aimed at training the fellow in the risk assessment guidelines proposed by the EFSA in the field of contaminants, ...
Artículo
Icon

Time course of l-tryptophan metabolites when fermenting natural grape musts: effect of inoculation treatments and cultivar on the occurrence of melatonin and related indolic compounds

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; Cantos Villar, Emma; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi, 2019)
Background and Aims:Tryptophan is involved in the formation of bioactive compounds, such as melatonin (MEL) and3-indoleacetic ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Caracterización química y bioactividad de compuestos producidos por levaduras y derivados de la vid.

Fernández Cruz, Edwin; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (2018)
En los últimos años, la melatonina ha sido identificada en diversas matrices alimentarias, principalmente de origen vegetal ...
Artículo
Icon

Phenolic Compounds Characteristic of the Mediterranean Diet in Mitigating Microglia-Mediated Neuroinflammation

Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Martínez de Pablos, Rocío; Krisa, Stéphanie; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Frontiers Media S.A., 2018)
Neuroinflammation is a pathological feature of quite a number of Central Nervous System diseases such as Alzheimer and ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Compuestos bioactivos en alimentos fermentados obtenidos a partir de sustratos naturales

Álvarez Fernández, María Antonia; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2018)
La presente Tesis Doctoral se centra en el análisis de compuestos bioactivos en productos fermentados. Una primera parte ...
Artículo
IconIcon

Determination of hydroxytyrosol produced by winemaking yeasts during alcoholic fermentation using a validated UHPLC–HRMS method

Álvarez Fernández, María Antonia; Fernández Cruz, Edwin; Cantos Villar, Emma; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2018)
Hydroxytyrosol (HT) is a phenolic compound of recognized bioactivity that has been described in wines but little is known ...
Artículo
IconIcon

In Vitro Effects of Serotonin, Melatonin, and Other Related Indole Compounds on Amyloid-beta Kinetics and Neuroprotection

Hornedo Ortega, Ruth; Da Costa, Grégory; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Richard, Tristan; García Parrilla, María del Carmen (Wiley, 2018)
Scope Amyloid-β peptide is the main component of senile plaques in Alzheimer's disease. The inhibition of amyloid-β peptide ...
Artículo
Icon

Inhibition of VEGF-Induced VEGFR-2 Activation and HUVEC Migration by Melatonin and Other Bioactive Indolic Compounds

Cerezo López, Ana Belén; Hornedo Ortega, Ruth; Álvarez Fernández, María Antonia; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (MDPI, 2017)
Excessive concentrations of vascular endothelial growth factor (VEGF) trigger angiogenesis, which causes complications ...
Tesis Doctoral
Icon

Caracterización química, propiedades antioxidantes y evaluación de los efectos neuroprotectores de bebidas fermentadas

Hornedo Ortega, Ruth; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2016)
La fresa es una excelente fuente de compuestos bioactivos, sin embargo, es un fruto muy perecedero. La elaboración de ...
Artículo
Icon

Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Peña-Neira, A.; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2016)
The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ...
Artículo
Icon

Melatonin and other tryptophan metabolites produced by yeasts: Implications in cardiovascular and neurodegenerative diseases

García Parrilla, María del Carmen; Hornedo Ortega, Ruth; Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; Mas, Albert (Frontiers Media S. A, 2016)
Yeast metabolism produces compounds derived from tryptophan, which are found in fermented beverages, such as wine ...
Artículo
Icon

Bioactive compounds derived from the yeast metabolism of aromatic amino acids during alcoholic fermentation

Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Guillamón, José Manuel; Torija Martínez, María Jesús; Beltrán, Gemma; Cerezo López, Ana Belén; García Parrilla, María del Carmen (Hindawi Publishing Corporation, 2014)
Metabolites resulting from nitrogen metabolism in yeast are currently found in some fermented beverages such as wine and ...
Artículo
Icon

Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2014)
A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ...
Artículo
Icon

Acetic Acid Bacteria and the Production and Quality of Wine Vinegar

García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María; Mas, Albert; Torija Martínez, María Jesús (2014)
Artículo
Icon

Synergism Effect between Phenolic Metabolites and Endogenous Antioxidants in Terms of Antioxidant Activity

Noguer, María; Cerezo López, Ana Belén; Moyá Morán, María Luisa; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (Universidade Federal do Espírito Santo, 2014)
Polyphenolic compounds, widely distributed in plant kingdom, have been exhaustively studied for their bioactive properties ...
Artículo
Icon

El vinagre del vino

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Torija Martínez, María Jesús; Mas Barón, Albert (Rubes Editorial, 2013)
Artículo
Icon

Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Hidalgo, C.; Torija, M. J.; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2013)
The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ...
Tesis Doctoral
Icon

Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María (2012)
Justificación Tradicionalmente, los vinagres de calidad han sido elaborados a partir de vino de uva. Hoy en día, podemos ...
Artículo
Icon

Capillary Gas Chromatography-Mass Spectromety (CGC-MS) Analysis and Antioxidant Activities of Phenolic and Components of Guarana and Derivatives

Kuskoski, Eugenia Marta; Ríos, José J.; Martín Bueno, Julia; Fett, Roseane; Troncoso González, Ana María; García Asuero, Agustín (Bentham Open, 2012)
The GC-MS analysis of phenolic compounds present in guarana (Paullinia cupana), an important product of the Amazonian ...
Artículo
Icon

Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Moreno-Rojas, J. M.; Peña, F.; Morales Gómez, María Lourdes (Wiley, 2012)
Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ...
Artículo
Icon

Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Balsera, C.; Troncoso González, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2012)
A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ...
Artículo
Icon

Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties

Úbeda Aguilera, Cristina; San-Juan, Felipe; Concejero, Belén; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ferreira, Vicente; Hernández-Orte, Purificación (American Chemical Society, 2012)
This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ...
Artículo
Icon

Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar

Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; A.C. Silva Ferreira (2010)
A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ...
Tesis Doctoral
IconIcon

Composición polifenólica de vinagres de vino tinto: Influencia de la acetificación y la madera

Cerezo López, Ana Belén; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2009)
Tesis Doctoral
IconIcon

Caracterización química y sensorial del aroma del vinagre de vino

Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; ; Morales Gómez, María Lourdes (2008)
Capítulo de Libro
Icon

Composición fenólica de vinagres obtenidos por certificación con cultivo superficial en barricas de diferentes maderas

Cerezo López, Ana Belén; Tesfaye, Wendu; Troncoso González, Ana María; Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco (Junta de Extremadura, 2007)
y singulares. El presente estudio tiene por objeto evaluar la influencia de diversas maderas de las barricas en la ...
Capítulo de Libro
Icon

Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido

Callejón Fernández, Raquel María; Tesfaye, Wendu; Torija Martínez, María Jesús; Mas Barón, Albert; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco; Álvarez Franco, María Luz; Zamora Alba, Emiliano; Muñoz González, Ana (Junta de Extremadura, 2007)
Se han estudiado los cambios en el contenido de aminoácidos y amonio durante diferentes procesos de acetificación de tres ...
Artículo
Icon

Actividad antioxidante de pulpas de frutos tropicales: Aplicación del método abts

Kuskoski, Eugenia Marta; García Asuero, Agustín; Troncoso González, Ana María; Fett, Roseane (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 2006)
El consumo de alimentos ricos en polifenoles, tales como frutos y vegetales, se traduce en una dieta particularmente ...
Artículo
Icon

Capacidad antioxidante (ORAC FL) de pulpas de frutos congelados

Kuskoski, Eugenia Marta; García Asuero, Agustín; Troncoso González, Ana María; Fett, Roseane (Sociedade Brasileira de Alimentacao e Nutricao, 2006)
The production of fruits’ pulps has reached growing regional and international market. This is basically due to the fact ...
Tesis Doctoral
Icon

Evaluación de la actividad antioxidante de frutos de acerola (Malpighia emarginata DC.) y sus derivados

Mezadri, Tatiana; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Machado de la Quintana, Alberto (2005)
El objetivo fundamental de este trabajo es: - Evaluar la actividad antioxidante de los frutos de acerola (Malpighia ...
Tesis Doctoral
Icon

Capacidad de absorción de radicales de oxígeno de los compuestos antioxidantes del vino: Ensayos in vitro e in vivo

Fernández Pachón, María Soledad; Machado de la Quintana, Alberto; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2005)
El vino es un alimento propio de la dieta mediterránea y recientemente se ha relacionado su consumo moderado y regular con ...
Tesis Doctoral
Icon

Comparación de diferentes métodos de medida de la actividad antioxidante del vino y su relación con el contenido polifenólico

Villaño Valencia, Débora; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2005)
Artículo
Icon

Propiedades químicas y farmacológicas del fruto guaraná (Paulllinia cupana)

Kuskoski, Eugenia Marta; Fett, Roseane; García Asuero, Agustín; Troncoso González, Ana María (Universidad de Antioquia, 2005)
Esta revisión tiene por objeto presentar una descripción general del Guaraná, abarcando tanto sus propiedades químicas y ...
Artículo
Icon

Aplicación de diversos métodos químicos para determinar actividad antioxidante en pulpa de frutos

Kuskoski, Eugenia Marta; García Asuero, Agustín; Troncoso González, Ana María; Mancini-Filho, Jorge; Fett, Roseane (Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2005)
APLICAÇÃO DE DIVERSOS MÉTODOS QUÍMICOS PARA DETERMINAR ATIVIDADE ANTIOXIDANTE EM POLPA DE FRUTAS. Considerado um dos ...
Tesis Doctoral
Icon

Caracterización de pigmentos en frutos de baguaçu (E. umbelliflora, Berg)

Kuskoski, Eugenia Marta; García Asuero, Agustín; Fett, Roseane; Troncoso González, Ana María (2003)
Existe una tendencia en el ámbito mundial hacia el uso colorantes naturales en detrimento de los sintéticos. Las aplicaciones ...
Tesis Doctoral
Icon

Determinación del potencial erosivo dental de los refrescos comercializados en Brasil

Ferreira, Rinaldo; Troncoso González, Ana María; García Asuero, Agustín (2003)
Tesis Doctoral
Icon

Compuestos fenolicos del vino con capacidad antioxidante. Puesta a punto de métodos analíticos para estudios previos de biodisponibilidad

Martínez Ortega, María del Valle; Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen (2002)
Esta Tesis se divide en tres grandes apartados. En el primero de ellos se determina el resveratral en vinos del sur ...
Artículo
Icon

El vinagre de vino: compuestos volátiles

Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 2002)
Artículo
Icon

Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)
La aparición de la nueva asignatura Nwrici6n y Bromatolog ía en los nuevos planes de estudio de la Licenciatura de Fannacia ...
Artículo
Icon

Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
La experiencia docente llevada a cabo ha pennitido a los alumnos conocer los distintos tipos de historias dietéticas así ...
Artículo
Icon

Factores que afectan a los niveles de resveratrol en el vino

Martínez Ortega, María del Valle; García Parrilla, María del Carmen; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 2000)
Ponencia
Icon

Autoevaluación de los hábitos alimentarios y la motivación positiva en el aprendizaje de las asignaturas de Bromatología y Nutrición Dietética

García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes; Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Universidad de Sevilla. Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
Este trabajo resume los resultados de una experiencia docente llevada a cabo por alumnos de cuarto curso de la licenciatura ...
Tesis Doctoral
Icon

Cambios fisicoquímicos en las distintas etapas de producción de vinagres de Jerez

Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; Casas Asín, Jose Alberto (1999)
Artículo
Icon

Fibra dietética: problemas en la definición y métodos de análisis

Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 1997)
Tesis Doctoral
Icon

Estudio sobre la calidad de los vinagres vínicos andaluces

Guerrero González, María Isabel; González Chozas, Matías; Troncoso González, Ana María (1994)
Artículo
Icon

Constituyentes característicos de los vinagres vínicos andaluces

Troncoso González, Ana María; Guzmán Chozas, Matías (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 1988)
Se ha llevado a cabo un estudio so­bre algunos componentes caracterís­ticos de vinagres vínicos de origen andaluz. Para ...
Artículo
Icon

Edulcorantes artificiales. Consideraciones sobre su inocuidad

Guzmán Chozas, Matías; García Márquez, María Antonia; Troncoso González, Ana María; Guillén Sans, Remedios (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 1984)
Artículo
Icon

El vinagre. Su importancia y situación en Andalucía

Troncoso González, Ana María; Guzmán Chozas, Matías (Ediciones y Publicaciones Alimentarias, EYPASA, 1983)
El descubrimiento del vinagre, como muchos otros productos de fermentación (vino, cerveza, pan, etc.), se pierde en la ...