NombreMoreno Amador, María de Lourdes
DepartamentoMicrobiología y Parasitología
Área de conocimientoMicrobiología
Categoría profesionalProfesora Titular de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    31

  • Nº visitas

    8850

  • Nº descargas

    17397


 

Capítulo de Libro
Libro
Icon

Guía práctica de iniciación a la investigación en Ciencias de la Salud

Rabasco Álvarez, Antonio María; Díaz Carmona, María Teresa; González Rodríguez, María Luisa; Hermosa Sánchez de Ibargüen, María Luisa; León Lozano, Pilar; Moreno Amador, María de Lourdes; Ramos Carrillo, Antonio (Vive Libro, 2023)
Artículo
Icon

Escape Room educativo como propuesta de Gamificación en prácticas de Microbiología

Piubeli, Francine; Moreno Amador, María de Lourdes (Real e Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos, 2023)
El empleo de la gamificación en el aprendizaje se ha usado recientemente para relacionar contenidos y competencias y lograr ...
Tesis Doctoral
Icon

Desarrollo y uso de herramientas útiles en el manejo de la enfermedad celiaca y complicaciones asociadas

Sánchez Muñoz, Diego; Moreno Amador, María de Lourdes; Sousa Martín, Carolina (2022)
La Enfermedad Celiaca (EC) es una patología crónica inflamatoria con afectación del intestino delgado provocada por la ...
Artículo
Icon

Quality of Life in Teenagers and Adults With Coeliac Disease: From Newly Spanish Coeliac Disease Questionnaire Validation to Assessment in a Population-Based Study

Moreno Amador, María de Lourdes; Sánchez Muñoz, Diego; Sousa Martín, Carolina (Frontiers Media S.A, 2022)
Background: Coeliac disease (CD) is an immune-mediated systemic disorder elicited by the ingestion of gluten in genetically ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Microbiota del líquido amniótico: ¿una contaminación o una realidad?

López Personat, Nieves; Moreno Amador, María de Lourdes (2022)
El proceso de colonización temprana está emergiendo como un determinante clave en la salud humana. Existe una gran ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Influencia de las dietas restrictivas sobre la microbiota y la salud

Morón Gutiérrez, Inmaculada; Moreno Amador, María de Lourdes (2022)
La salud de un individuo depende de su biología, estilo de vida y del medio ambiente y, la colonización microbiana que ...
Capítulo de Libro
Icon

Estrategias de motivación en el aula tras la pandemia: gamificación en la asignatura de Biología de 1º curso del Grado en Farmacia

Moreno Amador, María de Lourdes (Universidad de Sevilla, 2022)
Este trabajo describe la aplicación de un Ciclo de Mejora en el Aula (CIMA) en la asignatura de Biología de primer curso ...
Tesis Doctoral
Icon

Nuevas estrategias para el control de la enfermedad celíaca: caracterización de los péptidos imunogénicos del gluten y validación clínica de un biomarcador para el seguimiento del paciente celíaco

Ruiz Carnicer, Ángela; Sousa Martín, Carolina; Comino Montilla, Isabel María; Moreno Amador, María de Lourdes (2021)
La enfermedad celiaca (EC) se define como una enteropatía inflamatoria crónica del intestino delgado causada por la ingesta ...
Artículo
Icon

New insights into non-dietary treatment in celiac disease: Emerging therapeutic options

Segura Montero, Verónica; Ruiz Carnicer, Ángela; Sousa Martín, Carolina; Moreno Amador, María de Lourdes (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021)
To date, the only treatment for celiac disease (CD) consists of a strict lifelong gluten-free diet (GFD), which has numerous ...
Artículo
Icon

Verifying Diagnosis of Refractory Celiac Disease With Urine Gluten Immunogenic Peptides as Biomarker

Moreno Amador, María de Lourdes; Sánchez Muñoz, Diego; Sanders, David; Rodríguez Herrera, Alfonso; Sousa Martín, Carolina (Frontiers Media, 2021)
Refractory celiac disease (RCD) involves T-lymphocyte activation despite supposed absence of gluten exposure. Assessing ...
Artículo
Icon

Controls and Result Interpretations in Studies of Urine Gluten Peptide Determinations

Sousa Martín, Carolina; Comino Montilla, Isabel María; Cebolla Ramírez, Ángel; Coto, Laura; Segura Montero, Verónica; Ruiz Carnicer, Ángela; Moreno Amador, María de Lourdes (Lippincott, 2021)
Trabajo Fin de Grado
Icon

Nutrición en el embarazo: Desarrollo de la microbiota intestinal y del líquido amniótico

Castillo Medrano, María Isabel; Moreno Amador, María de Lourdes (2021)
El estado nutricional previo y la alimentación durante la gestación son cruciales para la salud de la embarazada y para ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Implicaciones del microbioma del líquido amniótico en el desarrollo de enfermedades

Águila Gómez, María del; Moreno Amador, María de Lourdes; Mellado Durán, María Encarnación (2020)
En los últimos años, los avances en el conocimiento del microbioma humano han supuesto una revolucionaria respuesta a ...
Artículo
Icon

A new microbial gluten-degrading prolyl endopeptidase: Potential application in celiac disease to reduce gluten immunogenic peptides

Moreno Amador, María de Lourdes; Arévalo Rodríguez, Miguel; Mellado Durán, María Encarnación; Martínez Reyes, Juan Carlos; Sousa Martín, Carolina (PLOS, 2019)
Gluten is a complex of proteins present in barley, wheat, rye and several varieties of oats that triggers celiac disease ...
Artículo
Icon

Celiac Immunogenic Potential of α-Gliadin Epitope Variants from Triticum and Aegilops Species

Ruiz Carnicer, Ángela; Comino Montilla, Isabel María; Segura Montero, Verónica; Ozuna Serafini, Carmen Victoria; Moreno Amador, María de Lourdes; López Casado, Miguel Ángel; Torres López, María Isabel; Barro Losada, Francisco; Sousa Martín, Carolina (MDPI, 2019)
The high global demand of wheat and its subsequent consumption arise from the physicochemical properties of bread dough ...
Artículo
Icon

Enseñar la infección microbiana con otro enfoque: innovación docente en la asignatura de Biología de primer curso del Grado en Farmacia

Moreno Amador, María de Lourdes (Universidad de Sevilla, 2018)
El trabajo que se presenta está basado en la experiencia docente llevada a cabo en la asignatura Biología de primer curso ...
Artículo
Icon

Gluten Immunogenic Peptides as Standard for the Evaluation of Potential Harmful Prolamin Content in Food and Human Specimen

Cebolla Ramírez, Ángel; Moreno Amador, María de Lourdes; Coto, Laura; Sousa Martín, Carolina (MDPI, 2018)
Gluten is a complex mixture of storage proteins in cereals like wheat, barley, and rye. Prolamins are the main components ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Avances en el conocimiento del microbioma humano

López Valencia, Leticia; Moreno Amador, María de Lourdes (2017)
En los últimos años, los avances en el conocimiento del microbioma humano han supuesto una revolucionaria respuesta a ...
Artículo
Icon

Biomarkers to monitor gluten-free diet compliance in celiac patients

Moreno Amador, María de Lourdes; Rodríguez Herrera, Alfonso; Sousa Martín, Carolina; Comino Montilla, Isabel María (MDPI, 2017)
Gluten-free diet (GFD) is the only treatment for celiac disease (CD). There is a general consensus that strict GFD adherence ...
Artículo
Icon

Detection of gluten immunogenic peptides in the urine of patients with coeliac disease reveals transgressions in the gluten-free diet and incomplete mucosal healing

Moreno Amador, María de Lourdes; Cebolla, Ángel; Muñoz Suano, Alba; Carrillo Carrión, Carolina; Comino Montilla, Isabel María; Pizarro, Ángeles; Sousa Martín, Carolina (BMJ Publishing Group, 2017)
Objective Gluten-free diet (GFD) is the only management for coeliac disease (CD). Available methods to assess GFD compliance ...
Artículo
Icon

Identification and molecular characterization of oat peptides implicated on coeliac immune response

Comino Montilla, Isabel María; Bernardo, David; Bancel, Emmanuelle; Moreno Amador, María de Lourdes; Sánchez, Borja; Barro, Francisco; Šuligoj, Tanja; Ciclitira, Paul Jonathan; Cebolla, Ángel; Knight, Stella Catherine; Branlard, Gérard; Sousa Martín, Carolina (Co-Action Publishing, 2016)
Background : Oats provide important nutritional and pharmacological properties, although their safety in coeliac ...
Artículo
Icon

Role of oats in celiac disease

Comino Montilla, Isabel María; Moreno Amador, María de Lourdes; Sousa Martín, Carolina (Baishideng Publishing Group, 2015)
A gluten-free diet is currently the only effective means of treating individuals with celiac disease. Such a diet enables ...
Artículo
Icon

Alternative grains as potential raw material for gluten– free food development in the diet of celiac and gluten– sensitive patients

Moreno Amador, María de Lourdes; Comino Montilla, Isabel María; Sousa Martín, Carolina (Austin Publishing Group, 2014)
Celiac disease is an autoimmune disorder resulting from gluten intolerance and is based on a genetic predisposition. Gluten ...
Artículo
Icon

Update on nutritional aspects of gluten-free diet in celiac patients

Moreno Amador, María de Lourdes; Comino Montilla, Isabel María; Sousa Martín, Carolina (Asian Medical Journals, 2014)
A strict gluten - free diet is the only currently available therapeutic treatment for patients with celiac disease, an ...
Artículo
Icon

Identification and in Vitro reactivity of celiac immunoactive peptides in an apparent gluten-free beer

Real, Ana; Comino Montilla, Isabel María; Moreno Amador, María de Lourdes; López Casado, Miguel Ángel; Lorite, Pedro; Cebolla, Ángel; Sousa Martín, Carolina (Public Library of Science, 2014)
Gluten content from barley, rye, wheat and in certain oat varieties, must be avoid in individuals with celiac disease. In ...
Artículo
Icon

Halophilic Bacteria as a source of novel hydrolytic enzymes

Moreno Amador, María de Lourdes; Pérez Gómez, Dolores; García Gutiérrez, María Teresa; Mellado Durán, María Encarnación (MDPI, 2013)
Hydrolases constitute a class of enzymes widely distributed in nature from bacteria to higher eukaryotes. The halotolerance ...
Artículo
Icon

Detection of specific IgA antibodies against a novel deamidated 8-mer gliadin peptide in blood plasma samples from celiac patients

Arranz, Eduardo; Cebolla Ramírez, Ángel; Sousa Martín, Carolina; Moreno Amador, María de Lourdes; Vallejo Díez, Sara; Bernardo, David; Muñoz Suano, Alba; Fernández Salazar, Luis; Calvo, Carmen; Garrote, José A. (2013)
Artículo
Icon

The Gluten-Free Diet: Testing Alternative Cereals Tolerated by Celiac Patients

Comino Montilla, Isabel María; Moreno Amador, María de Lourdes; Real, Ana; Rodríguez Herrera, Alfonso; Barro, Francisco; Sousa Martín, Carolina (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2013)
A strict gluten-free diet (GFD) is the only currently available therapeutic treatment for patients with celiac disease, ...
Artículo
Icon

Analysis and characterization of cultivable extremophilic hydrolytic bacterial community in heavy-metal-contaminated soils from the Atacama Desert and their biotechnological potentials

Moreno Amador, María de Lourdes; Piubeli, Francine; Bonfá, Maricy Raquel Lindenbah; García Gutiérrez, María Teresa; Durrant, Lúcia Regina; Mellado Durán, María Encarnación (Wiley-Blackwell, 2012)
Aims: To isolate and characterize the cultivable community of hydrolase producers (amylase, protease, lipase, DNase, ...
Artículo
Icon

Cloning, characterization and analysis of cat and ben genes from the phenol degrading halophilic bacterium Halomonas organivorans.

Sánchez-Porro Álvarez, Cristina; Moreno Amador, María de Lourdes; Piubeli, Francine; Frias, Luciana; García Gutiérrez, María Teresa; Mellado Durán, María Encarnación (Public Library of Science, 2011)
Background: Extensive use of phenolic compounds in industry has resulted in the generation of saline wastewaters that produce ...