Author profile: Morales Gómez, María Lourdes
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Name | Morales Gómez, María Lourdes |
Department | Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal |
Knowledge area | Nutrición y Bromatología |
Professional category | Catedrática de Universidad |
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Publications |
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Article
Under-vine Zulla Cover crop: Effect on Glycosidic Aroma Precursors of Vitis vinifera L. cv Syrah Musts
(Elsevier, 2024)
The employment of cover cropping has been developed in vineyards to mitigate soil erosion and the massive use of herbicides, ... |
Article
Determination of volatile compounds for the differentiation of PDO fortified wines with different ageing methods as a tool for controlling their authenticity
(Elsevier, 2023)
The aim of this work was to study the differentiating volatile profiles of the Spanish protected designation of origin ... |
PhD Thesis
Diferentes aplicaciones del estudio del perfil volátil y aromático en productos de calidad y característicos de la gastronomía andaluza
(2022)
Andalucía cuenta con una infinidad de productos alimenticios reconocidos en todo el mundo gracias a sus características ... |
Master's Final Project |
Article
Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants
(Elsevier, 2022)
Olfactometric and sensory analyses have been applied to study the possible influence of the ripening chamber’s geographical ... |
Final Degree Project
Interés nutricional y uso como ingredientes alimentarios de las algas y microalgas
(2022)
Las algas y las microalgas forman parte de los organismos más primitivos de la tierra, y han sido empleadas en la medicina ... |
Article
Impact of Zulla cover crop in vineyard on the musts volatile profile of Vitis vinifera L. cv Syrah
(Elsevier, 2022)
Grape aromatic characteristics are very important for producing quality wines. There have been very few studies on ... |
Article
Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography
(Elsevier, 2022)
Evaluation of dry-cured Iberian ham quality is carried out by means of the sense of smell of experts and a percentage of ... |
Final Degree Project
Análisis crítico de los alimentos ecológicos disponibles en el mercado ¿cumplen con las expectativas del consumidor?
(2021)
El cambio de mentalidad del consumidor, quien busca mejorar la salud mediante la alimentación, ha hecho que la producción ... |
Article
Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality and Chemosensory Profile of Hojiblanca and Picual Extra Virgin Olive Oils
(Wiley-Blackwell, 2021)
A study with controlled field and authentic samples of olives, obtained in similar conditions of soil, climate, region, ... |
Master's Final Project
Odorantes de impacto de especias de la gastronomía mediterránea
(2020)
Tradicionalmente el uso de especias ha sido uno de los rasgos característicos de la dieta mediterránea, justificado por ... |
Final Degree Project
Producción, tendencias de consumo y nuevas técnicas de elaboración de vinos espumosos
(2020)
El presente trabajo consiste en una revisión bibliográfica sobre las distintas técnicas de producción y elaboración de los ... |
Article
Comparison of the novel thin film-solid phase microextraction and sorptive extraction methods for Picual and Hojiblanca olive oil volatile fraction analysis in headspace
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020)
For first time, the new device named thin film solid phase microextraction (TF-SPME) has been used to determine the volatile ... |
Article
Lactic Acid Bacteria and Yeast Inocula Modulate the Volatile Profile of Spanish-Style Green Table Olive Fermentations
(MDPI, 2019)
In this work, Manzanilla Spanish-style green table olive fermentations were inoculated with Lactobacillus pentosus LPG1, ... |
Final Degree Project
Evaluación de la información proporcionada al consumidor del contenido de alérgenos en alimentos no envasados en establecimientos de restauración
(2019)
En diciembre del 2014 en España entró en vigor una reglamentación con respecto a la declaración de alérgenos en los ... |
Article
A Comparative Study of the Volatile Profile of Wine Vinegars with Protected Designation of Origin by Headspace Stir Bar Sorptive Extraction
(Elsevier, 2019)
The characteristic volatile profile of the Spanish Vinagre de Jerez (VJ), Vinagre de Condado de Huelva (VC)and Vinagre de ... |
Article
A viability study of C–O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars
(Springer Nature, 2018)
Wine vinegar is an increasingly appreciated product in Europe and some high-quality vinegars have been certified with ... |
Final Degree Project
Ingesta de alimentos probióticos y beneficios para la salud
(2016)
La obesidad es considerada actualmente uno de los principales problemas de salud pública a nivel mundial. Debido a su ... |
Article
Fluorescence excitation–emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines
(Elsevier, 2016)
Browning in sparkling wines was assessed by the use of excitation–emission fluorescence spectroscopy combined with PARAllel ... |
Article
Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction
(Elsevier, 2016)
The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ... |
Article
Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds
(Elsevier, 2014)
A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ... |
Article
Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins
(Elsevier, 2013)
The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ... |
PhD Thesis
Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación
(2012)
Justificación Tradicionalmente, los vinagres de calidad han sido elaborados a partir de vino de uva. Hoy en día, podemos ... |
Article
Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars
(Wiley, 2012)
Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ... |
Article
Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars
(Elsevier, 2012)
A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ... |
Article
Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties
(American Chemical Society, 2012)
This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ... |
PhD Thesis
Estudio ecológico de saccharomyces en la serranía de Ronda (Málaga). Comportamiento enológico de cepas de saccharomyces autóctonas
(2010)
A pesar de no existir una regulación europea sobre la elaboración de vinos ecológicos, a nivel nacional existen unas ... |
Article
Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar
(2010)
A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ... |
PhD Thesis |
Chapter of Book
Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido
(Junta de Extremadura, 2007)
Se han estudiado los cambios en el contenido de aminoácidos y amonio durante diferentes procesos de acetificación de tres ... |
Article
El vinagre de vino: compuestos volátiles
(Reed Business Information, 2002)
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Article
Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia
(Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)
La aparición de la nueva asignatura Nwrici6n y Bromatolog ía en los nuevos planes de estudio de la Licenciatura de Fannacia ... |
Article
Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente
(Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
La experiencia docente llevada a cabo ha pennitido a los alumnos conocer los distintos tipos de historias dietéticas así ... |
Presentation
Autoevaluación de los hábitos alimentarios y la motivación positiva en el aprendizaje de las asignaturas de Bromatología y Nutrición Dietética
(Universidad de Sevilla. Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
Este trabajo resume los resultados de una experiencia docente llevada a cabo por alumnos de cuarto curso de la licenciatura ... |
PhD Thesis |