NameMorales Gómez, María Lourdes
DepartmentNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Knowledge areaNutrición y Bromatología
Professional categoryCatedrática de Universidad
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Under-vine Zulla Cover crop: Effect on Glycosidic Aroma Precursors of Vitis vinifera L. cv Syrah Musts

Segura Borrego, María del Pilar; Tejero, Susana; Puertas, Belén; Valero, Eva; Úbeda Aguilera, Cristina; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2024)
The employment of cover cropping has been developed in vineyards to mitigate soil erosion and the massive use of herbicides, ...
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Determination of volatile compounds for the differentiation of PDO fortified wines with different ageing methods as a tool for controlling their authenticity

Úbeda Aguilera, Cristina; Cortejosa, David; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María; Ríos-Reina, Rocío (Elsevier, 2023)
The aim of this work was to study the differentiating volatile profiles of the Spanish protected designation of origin ...
PhD Thesis
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Diferentes aplicaciones del estudio del perfil volátil y aromático en productos de calidad y característicos de la gastronomía andaluza

Segura Borrego, María del Pilar; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (2022)
Andalucía cuenta con una infinidad de productos alimenticios reconocidos en todo el mundo gracias a sus características ...
Master's Final Project
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Covid 19 y consumo de complementos alimenticios

Garrudo León, Francisco Jesús; Morales Gómez, María Lourdes (2022)
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Influence of the ripening chamber's geographical location on dry-cured Iberian ham's key odorants

Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Galán Soldevilla, Hortensia; Forero Vizcaino, F.J.; Venegas, M.; Ruiz Pérez-Cacho, Pilar; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María (Elsevier, 2022)
Olfactometric and sensory analyses have been applied to study the possible influence of the ripening chamber’s geographical ...
Final Degree Project
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Interés nutricional y uso como ingredientes alimentarios de las algas y microalgas

Martín Vázquez, María; Morales Gómez, María Lourdes (2022)
Las algas y las microalgas forman parte de los organismos más primitivos de la tierra, y han sido empleadas en la medicina ...
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Impact of Zulla cover crop in vineyard on the musts volatile profile of Vitis vinifera L. cv Syrah

Valero Blanco, Eva María; Arranz, F.; Moyá, B. J.; Cruz, Susana; Puertas, Belén; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2022)
Grape aromatic characteristics are very important for producing quality wines. There have been very few studies on ...
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Discrimination of defective dry-cured Iberian ham determining volatile compounds by non-destructive sampling and gas chromatography

Martín Gómez, Andrés; Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Cardador, María José; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2022)
Evaluation of dry-cured Iberian ham quality is carried out by means of the sense of smell of experts and a percentage of ...
Final Degree Project
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Análisis crítico de los alimentos ecológicos disponibles en el mercado ¿cumplen con las expectativas del consumidor?

Bellido Batista, Cristina; Morales Gómez, María Lourdes; Callejón Fernández, Raquel María (2021)
El cambio de mentalidad del consumidor, quien busca mejorar la salud mediante la alimentación, ha hecho que la producción ...
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Influence of Irrigation Modalities (Irrigation Management and Dryland), Fruit Ripening, and Cultivation Modality (Organic and Conventional) on Quality and Chemosensory Profile of Hojiblanca and Picual Extra Virgin Olive Oils

Ríos-Reina, Rocío; Camacho, Francisco; Morales Gómez, María Lourdes; Jiménez Herrera, Brígida; Callejón Fernández, Raquel María (Wiley-Blackwell, 2021)
A study with controlled field and authentic samples of olives, obtained in similar conditions of soil, climate, region, ...
Master's Final Project
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Odorantes de impacto de especias de la gastronomía mediterránea

Carrasco Galán, Lucía; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (2020)
Tradicionalmente el uso de especias ha sido uno de los rasgos característicos de la dieta mediterránea, justificado por ...
Final Degree Project
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Producción, tendencias de consumo y nuevas técnicas de elaboración de vinos espumosos

Pérez Castro, Pedro; Úbeda Aguilera, Cristina; Morales Gómez, María Lourdes (2020)
El presente trabajo consiste en una revisión bibliográfica sobre las distintas técnicas de producción y elaboración de los ...
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Comparison of the novel thin film-solid phase microextraction and sorptive extraction methods for Picual and Hojiblanca olive oil volatile fraction analysis in headspace

Segura Borrego, María del Pilar; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2020)
For first time, the new device named thin film solid phase microextraction (TF-SPME) has been used to determine the volatile ...
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Lactic Acid Bacteria and Yeast Inocula Modulate the Volatile Profile of Spanish-Style Green Table Olive Fermentations

Benítez Cabello, Antonio; Rodríguez Gómez, Francisco; Morales Gómez, María Lourdes; Garrido Fernández, Antonio; Jiménez Díaz, Rufino; Arroyo López, Francisco Noé (MDPI, 2019)
In this work, Manzanilla Spanish-style green table olive fermentations were inoculated with Lactobacillus pentosus LPG1, ...
Final Degree Project
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Evaluación de la información proporcionada al consumidor del contenido de alérgenos en alimentos no envasados en establecimientos de restauración

Santos Ruibérriz de Torres, Álvaro de los; Morales Gómez, María Lourdes (2019)
En diciembre del 2014 en España entró en vigor una reglamentación con respecto a la declaración de alérgenos en los ...
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A viability study of C–O isotope fingerprint for different geographical provenances of Spanish wine vinegars

Ortiz Romero, Clemente; Ríos-Reina, Rocío; Morales Gómez, María Lourdes; García-González, Diego Luis; Callejón Fernández, Raquel María (Springer Nature, 2018)
Wine vinegar is an increasingly appreciated product in Europe and some high-quality vinegars have been certified with ...
Final Degree Project
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Ingesta de alimentos probióticos y beneficios para la salud

Guillén Morales, Isabel; Morales Gómez, María Lourdes (2016)
La obesidad es considerada actualmente uno de los principales problemas de salud pública a nivel mundial. Debido a su ...
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Fluorescence excitation–emission matrix spectroscopy as a tool for determining quality of sparkling wines

Elcoroaristizabal, Saioa; Callejón Fernández, Raquel María; Amigo, José M.; Ocaña González, Juan Antonio; Morales Gómez, María Lourdes; Úbeda Aguilera, Cristina (Elsevier, 2016)
Browning in sparkling wines was assessed by the use of excitation–emission fluorescence spectroscopy combined with PARAllel ...
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Volatile profile characterisation of Chilean sparkling wines produced by traditional and Charmat methods via sequential stir bar sorptive extraction

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Peña-Neira, A.; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2016)
The volatile compositions of Charmat and traditional Chilean sparkling wines were studied for the first time. For this ...
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Influence of the production process of strawberry industrial purees on free and glycosidically bound aroma compounds

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; García Parrilla, María del Carmen (Elsevier, 2014)
A portion of the odourless fraction of fruits bound to sugars releases aromatic substances that represent an important ...
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Employment of different processes for the production of strawberry vinegars: Effects on antioxidant activity, total phenols and monomeric anthocyanins

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Hidalgo, C.; Torija, M. J.; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2013)
The use of strawberry surpluses for the production of added value products seems to be a good solution choice to avoid the ...
PhD Thesis
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Caracterización química y sensorial de condimentos de fruta obtenidos mediante doble fermentación

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María (2012)
Justificación Tradicionalmente, los vinagres de calidad han sido elaborados a partir de vino de uva. Hoy en día, podemos ...
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Characterization of odour active compounds in strawberry vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Moreno-Rojas, J. M.; Peña, F.; Morales Gómez, María Lourdes (Wiley, 2012)
Odour-active compounds in strawberry vinegars were determined by gas chromatography equipped with an olfactometer using ...
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Validation of an analytical method for the determination of ethyl carbamate in vinegars

Úbeda Aguilera, Cristina; Balsera, C.; Troncoso González, Ana María; Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes (Elsevier, 2012)
A solid phase extraction method (SPE) using Isolute ENV+ cartridges was validated for the determination of ethyl carbamate ...
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Glycosidically Bound Aroma Compounds and Impact Odorants of Four Strawberry Varieties

Úbeda Aguilera, Cristina; San-Juan, Felipe; Concejero, Belén; Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ferreira, Vicente; Hernández-Orte, Purificación (American Chemical Society, 2012)
This paper reports the determination of glycosidically bound aroma compounds and the olfactometric analysis in four ...
PhD Thesis
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Estudio ecológico de saccharomyces en la serranía de Ronda (Málaga). Comportamiento enológico de cepas de saccharomyces autóctonas

Clavijo Rodríguez, Almudena; Paneque Macías, Patricia Isabel; Morales Gómez, María Lourdes (2010)
A pesar de no existir una regulación europea sobre la elaboración de vinos ecológicos, a nivel nacional existen unas ...
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Key odorants of the typical aroma of Sherry vinegar

Callejón Fernández, Raquel María; Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; A.C. Silva Ferreira (2010)
A representative Sherry vinegar was analysed by gas chromatography-olfactometry (GC-O). Two GC-O techniques were used ...
PhD Thesis
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Caracterización química y sensorial del aroma del vinagre de vino

Callejón Fernández, Raquel María; Troncoso González, Ana María; ; Morales Gómez, María Lourdes (2008)
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Estudio comparativo del consumo de aminoácidos y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y amonio en acetificaciones con cultivo superficial y sumergido

Callejón Fernández, Raquel María; Tesfaye, Wendu; Torija Martínez, María Jesús; Mas Barón, Albert; Troncoso González, Ana María; Morales Gómez, María Lourdes; Ramírez Fernández, Manuel; Miguel Gordillo, Concepción de; Regodón Mateos, José Antonio; Marín Expósito, Julia; Pérez Nevado, Francisco; Álvarez Franco, María Luz; Zamora Alba, Emiliano; Muñoz González, Ana (Junta de Extremadura, 2007)
Se han estudiado los cambios en el contenido de aminoácidos y amonio durante diferentes procesos de acetificación de tres ...
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El vinagre de vino: compuestos volátiles

Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María (Reed Business Information, 2002)
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Elaboración de un cuaderno de prácticas para la nueva asignatura "Nutrición y Bromatología" de los nuevos planes de estudio de la Licenciatura en Farmacia

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2001)
La aparición de la nueva asignatura Nwrici6n y Bromatolog ía en los nuevos planes de estudio de la Licenciatura de Fannacia ...
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Historias dietéticas: una ocasión para aprender a relacionarse con el paciente

Troncoso González, Ana María; García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes (Universidad de Sevilla: Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
La experiencia docente llevada a cabo ha pennitido a los alumnos conocer los distintos tipos de historias dietéticas así ...
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Autoevaluación de los hábitos alimentarios y la motivación positiva en el aprendizaje de las asignaturas de Bromatología y Nutrición Dietética

García Parrilla, María del Carmen; Morales Gómez, María Lourdes; Vicario Romero, Isabel; Troncoso González, Ana María (Universidad de Sevilla. Instituto de Ciencias de la Educación, 2000)
Este trabajo resume los resultados de una experiencia docente llevada a cabo por alumnos de cuarto curso de la licenciatura ...
PhD Thesis
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Cambios fisicoquímicos en las distintas etapas de producción de vinagres de Jerez

Morales Gómez, María Lourdes; Troncoso González, Ana María; Casas Asín, Jose Alberto (1999)