NombreEscudero Gilete, María Luisa
DepartamentoNutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Área de conocimientoNutrición y Bromatología
Categoría profesionalProfesora Titular de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
         
  • Nº publicaciones

    42

  • Nº visitas

    4852

  • Nº descargas

    19529


 

Artículo
Icon

Effectiveness of Cyclic Voltammetry in Evaluation of the Synergistic Effect of Phenolic and Amino Acids Compounds on Antioxidant Activity: Optimization of Electrochemical Parameters

Jara Palacios, Mª José; Begines, Emilio; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2024)
Antioxidant activity can be evaluated using cyclic voltammetry (CV). The aim of this work is to verify the efficacy of CV ...
Artículo
Icon

Enzymatic protein hydrolysates of a residue from grape by-products industry for winemaking application: influence of the starting material and hydrolysis time

Mora Garrido, Ana Belén; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Cejudo Bastante, María Jesús (Wiley, 2024)
Large quantities of defatted grape seed meal (DGSM) are discarded annually in the grape pomace industry. This residue could ...
Artículo
Icon

A new functional kefir fermented beverage obtained from fruit and vegetable juice: Development and characterization

Paredes, Jorge Luis; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Elsevier, 2022)
A juice containing a mixture of fruits and vegetables (70% apple, 9% strawberry, 12% carrot and beet 9%) was evaluated as ...
Artículo
Icon

Revalorization of residues from the industrial exhaustion of grape by-products

Mora Garrido, Ana Belén; Cejudo Bastante, María Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa (Elsevier, 2022)
Wine industry produces annually a large amount of grape pomace by-products whose bioactive compounds are extracted and ...
Artículo
Icon

Control of the extractable content of bioactive compounds in coffee beans by near infrared hyperspectral imaging

Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Romero Molina, Laura; Martínez López, Alicia; Rato, Ana Elisa; Heredia Mira, Francisco José; Hernández Hierro, José Miguel; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes (Elsevier, 2020)
Control of coffee quality has a great importance for being one of the most important raw materials within the international ...
Patente. Invención
Icon

Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo

Gordillo Arrobas, Belén; Rodríguez Pulido, Francisco José; Rodriguez Morgado, Bruno; Parrado Rubio, Juan; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, Dolores; Hernández Hierro, José Miguel; Cejudo Bastante, María Jesús; Jara Palacios, María José; Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Rivero Granados, Francisco José; Heredia Mira, Francisco José (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2019)
Procedimiento para obtener un hidrolizado enzimático a partir de semillas sobremaduras de uva y uso del mismo. La presente ...
Artículo
Icon

Potential of Cooperage Byproducts Rich in Ellagitannins to Improve the Antioxidant Activity and Color Expression of Red Wine Anthocyanins

Escudero Gilete, María Luisa; Galán Lorente, Celia; Heredia Mira, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores (MDPI, 2019)
Cooperage byproducts are an important source of phenolic compounds that could be used for wine technology applications. ...
Artículo
Icon

Comparative Study of Red Berry Pomaces (Blueberry, Red Raspberry, Red Currant and Blackberry) as Source of Antioxidants and Pigments

Jara Palacios, Mª José; Santisteban, Adela; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Heredia Mira, Francisco José; Escudero Gilete, María Luisa (Springer Nature, 2019)
Anthocyanins are phenolic compounds with important technological applications due to its bioactive and color properties. ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Proteinas de la Uva y el Vino.Funcionalidad tecnológica y biologica

García Martín, Alba; Escudero Gilete, María Luisa (2018)
Artículo
Icon

Colorimetric Analysis of Hibiscus Beverages and their Potential Antioxidant Properties

Camelo Méndez, G. A.; Vanegas Espinoza, P. E.; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Paredes López, O.; Del Villar Martínez, A. A. (Springer Nature, 2018)
In food industry, roselle beverages and their subproducts could be functional ingredients since they are an excellent ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Determinación de la capacidad antioxidante de vinos tintos. Efecto de la maceración con subproductos de la industria enológica

Gutiérrez Lorenzo, Andrés; Escudero Gilete, María Luisa; Jara Palacios, Mª José (2017)
La uva es una de las frutas con mayor producción en el mundo, debido a que cada año se elaboran millones de hectolitros ...
Capítulo de Libro
Icon

Applications of Voltammetric Analysis to Wine Products

Hernanz Vila, María Dolores; Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (IntechOpen, 2017)
Wine contains polyphenols that are responsible for its quality. Moreover, phenolic compounds have antioxidant properties ...
Artículo
Icon

Cyclic Voltammetry to Evaluate the Antioxidant Potential in Winemaking by-products

Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Hernández Hierro, José Miguel; Heredia Mira, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores (Elsevier, 2017)
Grape pomace is composed of seeds, skins and stems that are an important source of phenolic substances, which have antioxidant ...
Artículo
Icon

Comparative Study of Phenolic Profile, Antioxidant Capacity, and Color-composition Relation of Roselle Cultivars with Contrasting Pigmentation

Camelo Méndez, Gustavo A.; Jara Palacios, Mª José; Escudero Gilete, María Luisa; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Paredes López, Octavio; Vanegas Espinoza, Pablo E.; Del Villar Martínez, Alma A.; Heredia Mira, Francisco José (Springer Nature, 2016)
Roselle is a plant that accumulates anthocyanins significantly, hence its importance as food coloring and as a source of ...
Artículo
Icon

The Use of Grape Seed Byproducts Rich in Flavonoids to Improve the Antioxidant Potential of Red Wines

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2016)
The influence of adding seeds from grape pomace during Syrah wine fermentation in a warm climate has been studied. Seeds ...
Ponencia
Icon

Investigación en color y calidad de alimentos

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernández Hierro, José Miguel; Cejudo Bastante, María Jesús; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Rodríguez Pulido, Francisco José; Jara Palacios, Mª José; Nogales Bueno, Julio; Baca Bocanegra, Berta; Moreno García, Félix; Rivero Granados, Francisco José; Mapelli Brahm, Paula; Benítez González, Ana; Alonso Bosch, Santiago; Bejines Mejías, Emilia (3ciencias, 2016)
En esta ponencia se pretende presentar a los alumnos de la Escuela Politécnica Superior, las líneas de investigación del ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Aprovechamiento de subproductos de vinificación. Evaluación del potencial biológico de la semilla de uva

Martos Garrido, Marina; Escudero Gilete, María Luisa (2016)
Las semillas procedentes de subproductos de vinificación de Pedro Ximénez pueden ser aprovechadas por su contenido en ...
Artículo
Icon

Menús ofertados en centros de educación infantil de Sevilla: adecuación a criterios nutricionales y a las recomendaciones dietéticas

Vergara, Diego; Ríos-Reina, Rocío; Úbeda Aguilera, Cristina; Escudero Gilete, María Luisa; Callejón Fernández, Raquel María (ARAN ediciones, 2016)
Introducción: en la actualidad existe un déficit en la evaluación de comedores dirigidos a niños menores de 3 años, a pesar ...
Artículo
Icon

Determination of phenolic substances of seeds, skins and stems from white grape marc by near-infrared hyperspectral imaging

Jara Palacios, Mª José; Rodríguez Pulido, Francisco José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Wiley-Blackwell, 2016)
Background and Aims:Winemaking generates a large quantity of grape marc that causes environmental and economic problems, which ...
Patente. Invención
Icon

Dispositivo para la evaluación de la madurez de semillas de uva mediante digitalización de imágenes

Rodríguez Pulido, Francisco José; González-Miret Martín, María Lourdes; Gordillo Arrobas, Belén; Nogales Bueno, Julio; Hernández Hierro, José Miguel; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2015)
La presente invención tiene por objeto un dispositivo que proporciona una evaluación rápida del estado de maduración de ...
Artículo
Icon

Assessment of white grape pomace from winemaking as source of bioactive compounds, and its antiproliferative activity

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Cifuentes Gómez, Tania; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Spencer, Jeremy P.E. (Elsevier, 2015)
The antiproliferative effects of a purified white grape pomace extract (PWGPE), as well as of some phenolic standards on ...
Artículo
Icon

Effect of the time of cold maceration on the evolution of phenolic compounds and colour of Syrah wines elaborated in warm climate

Cejudo Bastante, María Jesús; Gordillo Arrobas, Belén; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (Wiley, 2014)
The effect of different cold maceration times on Syrah red wines from warm climate has been evaluated. Differential ...
Artículo
Icon

Application of multivariate statistical analysis to quality control systems. Relevance of the stages in poultry meat production

Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2014)
The poultry meat production includes several stages. In this study, the whole process has been evaluated in order to ...
Artículo
Icon

Antioxidant Potential of White Grape Pomaces: Phenolic Composition and Antioxidant Capacity Measured by Spectrophotometric and Cyclic Voltammetry Methods

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2014)
Antioxidant potential of white grape pomaces from nine different varieties has been evaluated and compared to Zalema ...
Artículo
Icon

Detailed Phenolic Composition of White Grape by-products by RRLC/MS and Measurement of the Antioxidant Activity

Jara Palacios, Mª José; Hernanz Vila, María Dolores; González Manzano, Susana; Santos Buelga, Celestino; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2014)
The development and validation of a rapid method of RRLC has been carried out to determine the phenolic composition of ...
Artículo
Icon

Comparative Study of the Enological Potential of DifferentWinemaking Byproducts: Implications in the Antioxidant Activityand Color Expression of Red Wine Anthocyanins in a Model Solution

Jara Palacios, Mª José; Gordillo Arrobas, Belén; González-Miret Martín, María Lourdes; Hernanz Vila, María Dolores; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José (American Chemical Society, 2014)
Different white winemaking byproducts (pomace, skins, seeds, and stems) were compared as natural sources of phenolic ...
Artículo
Icon

Study of Zalema Grape Pomace: Phenolic Composition and Biological Effects in Caenorhabditis Elegans

Jara Palacios, Mª José; González Manzano, Susana; Escudero Gilete, María Luisa; Hernanz Vila, María Dolores; Dueñas, Montserrat; González Paramás, Ana M.; Heredia Mira, Francisco José; Santos Buelga, Celestino (American Chemical Society, 2013)
The phenolic composition of the extractable fraction of Zalema grape pomace has been analyzed by HPLC-DAD-MS and consisted ...
Artículo
Icon

Colorimetric study of the interactions between different families of red wine pigments using transmittance and reflectance measurements

García Marino, Matilde; Escudero Gilete, María Luisa; Escribano Bailón, María Teresa; González-Miret Martín, María Lourdes; Rivas Gonzalo, Julián Carlos; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2013)
The aim of this work was to conduct a detailed colorimetric study, using transmittance and reflectance measurements, to ...
Artículo
Icon

Colorimetric characteristics of the phenolic fractions obtained from Tempranillo and Graciano wines through the use of different instrumental techniques

García Marino, Matilde; Escudero Gilete, María Luisa; Escribano Bailón, M. Teresa; González-Miret Martín, María Lourdes; Rivas Gonzalo, Julián Carlos; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2012)
The aim of the present work was to determine whether there is any relationship between measurement by transmission and ...
Artículo
Icon

Application of LC-MS and tristimulus colorimetry to assess the ageing aptitude of Syrah wine in the Condado de Huelva D.O. (Spain), a typical warm climate region

Gordillo Arrobas, Belén; Rodríguez Pulido, Francisco José; Mateus N.; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José; de Freitas V. (Elsevier, 2012)
The study of the evolutions of different wine pigment families, copigmentation/polymerisation processes and colour ...
Artículo
Icon

Effect of orange juices processing on the color, particle size, and bioaccessibility of carotenoids

Stinco Scanarotti, Carla Maria; Fernández Vázquez, Rocío; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Vicario Romero, Isabel (American Chemical Society, 2012)
This study was aimed at assessing the differences between industrially processed and hand-squeezed orange juices (OJs) in ...
Artículo
Icon

A novel and enhanced approach for the assessment of the total carotenoid content of foods based on multipoint spectroscopic measurements

Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Ayala, F.; Echávarri, J. F.; Negueruela, A. I.; Escudero Gilete, María Luisa; González-Miret Martín, María Lourdes; Vicario Romero, Isabel; Heredia Mira, Francisco José (Elsevier, 2011)
We have devised a more sensible approach to estimate the carotenoid content of orange juices, which can be regarded as a ...
Ponencia
Icon

Influencia del tipo de cultivo en el color y el contenido en pigmentos de diferentes variedades de tomate (Solanum lycopersicum L.)

Borghesi, Eva; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
En este trabajo se evalúa el color y la composición en pigmentos (carotenoides y antocianinas) de diferentes variedades ...
Ponencia
Icon

Efecto de las condiciones de almacenamiento en el color de patés de aceituna

Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Griguol Chulich, Viviana; Alonso Bosch, Santiago; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
Se ha estudiado la evolución del color de un paté pasteurizado de aceituna en diferentes condiciones de temperatura ...
Artículo
Icon

Estudio preliminar sobre la utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Sociedad Española de Óptica, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
Ponencia
Icon

Utilidad del color para clasificar los zumos de naranja según su elaboración

Fernández Vázquez, Rocío; Stinco Scanarotti, Carla Maria; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Bejines Mejías, Emilia; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
En este trabajo se caracteriza el color de los zumos de naranja comerciales y se explora la utilidad de las coordenadas ...
Ponencia
Icon

Implicaciones cromáticas del nivel de oxidación en vinos embotellados: efecto del tipo de corcho y la posición de la botella

Jiménez Lirola, Alicia; Álvarez, Rocío; Jara Palacios, Mª José; Montes, Cristina; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Heredia Mira, Francisco José; Martínez Verdú, Francisco M. (Universidad de Alicante. Servicio de Publicaciones, 2010)
Se estudió la evolución del color de un vino tinto joven durante su almacenamiento en botella, y la influencia de las ...
Patente. Invención
Icon

Procedimiento de mejora para la extracción de compuestos volátiles y cromáticos de la uva

Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel María; González-Miret Martín, María Lourdes; Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Hernanz Vila, Dolores (Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM), 2009)
Procedimiento de mejora para la extracción de compuestos volátiles y cromáticos de la uva. La presente invención tiene por ...
Artículo
Icon

Optimization of olive-fruit paste production using a methodological proposal based on a sensory and objective color analysis

Escudero Gilete, María Luisa; Meléndez Martínez, Antonio Jesús; Heredia Mira, Francisco José; Vicario Romero, Isabel (Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), 2009)
Este trabajo presenta la optimización de las condiciones de formulación de una pasta de aceitunas. La elaboración comprendió ...
Artículo
Icon

Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study

Martín Florido, Francisco; Escudero Gilete, María Luisa; Vicario Romero, Isabel (Revistas Científicas del CSIC, 2009)
Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study. We have ...
Artículo
Icon

A multivariate study of the triacylglycerols composition of the subcutaneous adipose tissue of iberian pig in relation to the fattening diet and genotype

Vicario Romero, Isabel; Graciani Constante, Enrique; Escudero Gilete, María Luisa; Viera Alcaide, Isabel (2008)
Tesis Doctoral
Icon

Diseño de modelos de intervención en el control de un proceso alimentario.: Aplicación a la producción de carne de ave

Escudero Gilete, María Luisa; Martínez-Alesón Sanz, Ricardo; González-Miret Martín, María Lourdes; Heredia Mira, Francisco José (2006)