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Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study

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Título Alternativo: Perfil lipídico y hábitos alimentarios en una población anciana rural del sur de España: el estudio de la Sierra de Huelva.
Autor: Martín Florido, Francisco
Escudero-Gilete, María Luisa
Vicario Romero, Isabel
Departamento: Universidad de Sevilla. Departamento de Nutrición y Bromatología, Toxicología y Medicina Legal
Fecha: 2009
Tipo de documento: Artículo
Resumen: Lipid profile and dietary habits in an elderly rural population in the southern Spain: the Sierra de Huelva study. We have assessed serum lipids, systolic (SBP) and diastolic (DBP) blood pressure in a healthy, free living population over 70 years old residing for more than 20 years in a rural area located in the southern Spain, the Sierra de Huelva. 401 elderly, 229 women (F) and 179 men (M) mean age 79.36 ± 6.9 were included in this cross-sectional observational study. Dietary habits were assessed by means of a Modification of the Mediterranean Diet Score (MDDS), which comprised 11 components. A total score ranging from 0-44 was calculated. Mean concentration for lipids were: Total cholesterol (TC) 193.8 ± 23.1, M 195.2 ± 25.7 and F 192.7 ± 20.8 (p = 0.29); HDLc 60.3 ± 7.6 mg/dl, M 60.0 ± 8.0 and F 60.5 ± 7.2 (p = 0.49); TC/HDLc 3.3 ± 1.1 mg/dl, M 3.4 ± 1.2 and F 3.3 ± 1.1 mg/dl (p = 0.35); LDLc 127.3 ± 30.1 mg/dl, M 129.0 ± 32.9 F 126.0 ± 27.8 mg/dl (p = 0.33); TG 137.7 ± 18.3, M 13...
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Hemos evaluado los lípidos séricos, la presión sistólica (SBP) y diastólica (DBP) en un grupo de ancianos no institucionalizados de más de 70 años que residen en una zona rural localizada en el sur de España, la Sierra de Huelva. 401 ancianos, 229 mujeres (F) and 179 hombres (M) con una edad media de 79,36 ± 6,9 años, se incluyeron en este estudio observacional transversal. Los hábitos alimentarios fueron evaluados mediante una modificación del Mediterranean Diet Score MMDS) que incluyó a 11 grupos de alimentos. Se obtuvo una puntuación total que oscilaba entre 0-44. La concentración media de lípidos fue: colesterol total (TC) 193,8 ± 23,1, M 195,2 ± 25,7 y F 192,7 ± 20,8 (p = 0,29); HDLc 60,3 ± 7,6 mg/dl, M 58,0 ± 8,0 y F 60,5 ± 7,2 (p = 0,49); TC/HDLc 3,3 ± 1,1 mg/dl, M 3,4 ± 1,2 and F 3,3 ± 1,1 mg/dl (p = 0,35); LDLc 127,3 ± 30,1 mg/dl, M 129,0 ± 32.9 F 127,3 ± 30,1 mg/dl (p = 0,33); TG 137,7 ± 18,8, M 138,8 ± 19,4 y F 136,0 ± 17,4 (p = 0,30). La prevalencia total de hipercolestero...
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Tamaño: 63.64Kb
Formato: PDF

URI: http://hdl.handle.net/11441/68008

DOI: 10.3989/gya.130608

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