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Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization

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Autor: Trujillo-Cayado, L.A.
Natera, A.
García, M.C.
Muñoz, J.
Alfaro Rodríguez, María del Carmen
Departamento: Universidad de Sevilla. Departamento de Ingeniería Química
Fecha: 2015
Tipo de documento: Artículo
Resumen: The goal of this work was to investigate the influence of the emulsification method on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of O/W green emulsions formulated with an eco-friendly surfactant derived from cocoa oil. The methodology used can be applied to other emulsions. Polyoxyethylene glycerol esters are non-ionic surfactants obtained from a renewable source which fulfill the environmental and toxicological requirements to be used as eco-friendly emulsifying agents. In the same way, N,NDimethyloctanamide and α-Pinene (solvents used as oil phase) could be considered green solvents. Emulsions with submicron mean diameters and slight shear thinning behavior were obtained regardless of the homogenizer, pressure or number of passes used. All emulsions exhibited destabilization by creaming and a further coalescence process which was applied to the coarse emulsion prepared with a rotor-stator homogenizer. The emulsion obtained with high pressu...
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Propiedades reológicas y estabilidad física de emulsiones ecológicas estabilizadas por un tensioactivo derivado del aceite de coco y homogeneización de alta presión. El objetivo de este trabajo fue estudiar la influencia del método de emulsificación sobre las propiedades reológicas, la distribución de tamaños de gota y la estabilidad física de emulsiones verdes O/W formuladas con un tensioactivo derivado del aceite de coco respetuoso con el medioambiente. La metodología empleada puede ser aplicada a cualquier otro tipo de emulsiones. Los ésteres polietoxilados de glicerina son tensioactivos no iónicos obtenidos de fuentes renovables que cumplen requisitos medioambientales y toxicológicos para ser usados como agentes emulsionantes ecológicos. Del mismo modo, la N,N-dimetil octanamida y el α-Pineno (disolventes usados como fase oleosa) pueden ser considerados como disolventes verdes. Se han obtenido emulsiones con diámetros medio submicrónicos y comportamiento ligeramente pseud...
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Tamaño: 972.3Kb
Formato: PDF

URI: http://hdl.handle.net/11441/41193

DOI: http://dx.doi.org/10.3989/gya.1313143

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