Repositorio de producción científica de la Universidad de Sevilla

Effect of extruded whole soybean dietary concentrate on conjugated linoleic acid concentration in milk in Jersey cows under pasture conditions

 

Advanced Search
 

Show simple item record

dc.creator Escobar, P.
dc.creator Díaz, C.
dc.creator von Fabeck, C.
dc.creator Matamoros, R.
dc.creator García, F.
dc.date.accessioned 2015-09-14T12:25:26Z
dc.date.available 2015-09-14T12:25:26Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.issn 2171-9292 es
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11441/28397
dc.description.abstract Contradictory results has been found on the effects of soybean supplementation and conjugated linoleic acid (CLA) content in milk on feeding systems based on fresh forage The objective of the study was to evaluate the effect of a dietary supplement with different quantities of extruded whole soybean on the production and composition of milk, and CLA concentration or their isomers in Jersey cows under pasture conditions. Twenty-one Jersey cows were randomly assigned into 3 groups of 7 animals each. The cows were supplemented with a dietary concentrate (5 kg d–1), and each group received one of the three next treatments: control without soybean (0-SB), with extruded whole soybean at 0.5 kg d–1 (0.5-SB) or at 1 kg d–1 (1-SB). The basic diet was a pasture composed of Lolium perenne (70%), Trifolium repens (25%) and other species. The duration of the study was 75 d. Milk production (p = 0.706) and protein production (p = 0.926) were not affected by treatments. Fat (p = 0.015) and protein (p = 0.045) content as well as fat production (p = 0.010) were lower in the 1-SB group. There was no effect of the inclusion of extruded soybean on total CLA content (p = 0.290) or the content of cis-9, trans-11 (p = 0.582), trans-10, cis-12 (p = 0.136) and cis-10, cis-12 (p = 0.288) isomers. However, concentrations of all isomers were affected by the nutritional quality of the pasture, with low values observed at greater maturity stages of pasture es
dc.description.abstract leche es contradictorio. El objetivo de este estudio fue evaluar en vacas Jersey en pastoreo, el efecto de la suplementación de un concentrado con diferentes cantidades de soja entera extrusionada sobre la producción de leche y su composición, especialmente sobre el contenido en CLA y sus isómeros. 21 vacas Jersey fueron divididas al azar en 3 grupos de 7 animales cada uno. Los animales fueron suplementados con un concentrado (5 kg d–1) y a cada grupo se le asignó uno de los tres siguientes tratamientos: control sin soja (0-SB), con 0.5 kg d–1 de soja (0.5-SB) y con 1 kg d–1 de soja (1-SB). La base de la alimentación fue el pasto, compuesto mayoritariamente por Lolium perenne (70%) y Trifolium repens (25%). La duración del estudio fue de 75 días. La producción de leche (p = 0.706) y la producción de proteína (p = 0.926) no se vieron afectados. Los porcentajes de grasa (p = 0.015) y proteína (p = 0.045) y la producción de grasa (p = 0.010) fueron más bajos en el grupo 1-SB. Las cantidades de soja no modificaron los contenidos de CLA total (p = 0.290) y de los isómeros cis-9, trans-11 (p = 0.582), trans-10, cis-12 (p = 0.136) y cis-10, cis-12 (p = 0.288), pero si fueron afectados por la calidad nutritiva del pasto, observándose menores valores al aumentar la madurez del pasto. es
dc.format application/pdf es
dc.language.iso eng es
dc.publisher Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) es
dc.relation.ispartof Spanish Journal of Agricultural Research, 10(2), 409-418 es
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ *
dc.subject CLA es
dc.subject Dairy cows es
dc.subject Grazing en
dc.subject Milk quality en
dc.subject calidad de leche es
dc.subject CLA es
dc.subject Pasto es
dc.subject Vacas de leche es
dc.title Effect of extruded whole soybean dietary concentrate on conjugated linoleic acid concentration in milk in Jersey cows under pasture conditions es
dc.title.alternative Efecto de la suplementación con concentrado de soja entera extrusionada en vacas Jersey en pastoreo sobre el contenido de ácido linoléico conjugado en la leche es
dc.type info:eu-repo/semantics/article es
dc.rights.accessrights info:eu-repo/semantics/openAccess es
dc.contributor.affiliation Universidad de Sevilla. Departamento de Ciencias Agroforestales es
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2012102-341-11 es
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2012102-341-11
dc.identifier.doi 10.5424/sjar/2012102-341-11
dc.identifier.idus https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/28397
Size: 280.0Kb
Format: PDF

art Delg Pert3

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record