Borda Mas, María de las MercedesAvargues Navarro, María LuisaLópez Jiménez, Ana MaríaTorres Pérez, María InmaculadaRío Sánchez, Carmen delPérez San Gregorio, María de los Ángeles2015-02-272015-02-272011Borda Mas, M.d.l.M., Avargues Navarro, M.L., López Jiménez, A.M., Torres Pérez, M.I., Río Sánchez, C.d. y Pérez San Gregorio, M.d.l.Á. (2011). Personality traits and eating disorders: mediating effects of self-esteem and perfectionism. International Journal of Clinical and Health Psychology, 11 (2), 205-227.1697-2600http://www.aepc.es/ijchp/articulos_pdf/ijchp-377.pdfhttp://hdl.handle.net/11441/23179The purpose of this ex post facto study has been to test a structural model of the mediating roles of self-esteem and perfectionism in the relationship between personality traits and eating disorders (ED). The sample consisted of 155 women (from 18 to 31 years). Ninety three met the DSM-IV diagnostic criteria for some type of ED, 31 women formed the symptomatic group, with high risk of ED, and 31 women, the non-symptomatic group, without known pathology or alteration of eating behaviours. The instruments used were the MCMI-II, EDI-2, EAT-40 and BSQ. Data analysis was conducted using structural equation modelling by means of LISREL 8.71. The estimated model fi t satisfactorily. The results confi rm the relationship between schizoid, paranoid, self-destructive and borderline personality traits with ED, the role of self-esteem as the main mediating variable in the effect exerted by certain personality traits in ED, and perfectionism as a mediating variable of the effect of borderline personality traits on ED and self-esteem.El objetivo de este estudio ex post facto ha sido poner a prueba un modelo estructural sobre el papel mediador de la autoestima y el perfeccionismo en la relación entre los rasgos de personalidad y los trastornos de la conducta alimentaria (TCA). La muestra estuvo compuesta por 155 mujeres (18 a 31 años): 93 cumplían criterios diagnósticos DSM-IV para alguno de los tipos de TCA, 31 formaron el grupo sintomático, con alto riesgo de padecer un TCA y 31, grupo no sintomático, no presentaban patología conocida y sin alteraciones de la conducta alimentaria. Los instrumentos de evaluación utilizados fueron el MCMI-II, EDI-2, EAT-40 y BSQ. Para el análisis de los datos se utilizó el método de estimación de máxima verosimilitud mediante el programa LISREL 8.71. El modelo estimado se ajustó satisfactoriamente. Los resultados confi rman la relación de los rasgos de personalidad esquizoide, paranoide, autodestructiva y límite con los TCA, el papel de la autoestima como principal variable mediadora en el efecto ejercido por ciertos rasgos de personalidad sobre los TCA y del perfeccionismo como variable mediadora del efecto del rasgo de personalidad límite sobre dichos trastornos y sobre la autoestima.engAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Españahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0Personality traitsEating disordersSelf-esteemPerfectionismEx post facto studyRasgos de personalidadTrastornos de la conducta alimentariaAutoestimaPerfeccionismoEstudio ex post factoPersonality traits and eating disorders: mediating effects of self-esteem and perfectionisminfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/openAccess