dc.creator | Tena Pajuelo, Noelia | es |
dc.creator | Aparicio Ruiz, Ramón | es |
dc.creator | García-González, Diego Luis | es |
dc.date.accessioned | 2020-05-07T07:16:47Z | |
dc.date.available | 2020-05-07T07:16:47Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.citation | Tena Pajuelo, N., Aparicio Ruiz, R. y García-González, D.L. (2014). Use of polar and nonpolar fractions as additional information sources for studying thermoxidized virgin olive oils by FTIR. Grasa y Aceites, 65 (3) | |
dc.identifier.issn | 0017-3495 | es |
dc.identifier.issn | 1988-4214 | es |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11441/96220 | |
dc.description.abstract | Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy has been proposed to study the degradation of virgin olive oils (VOO) in samples undergoing thermoxidation. The polar and nonpolar fractions of oxidized oils have been analyzed by FTIR to provide further information on the minor spectral changes taking place during thermoxidation. This information assists in the interpretation of the spectra of the samples. For this purpose polar and nonpolar fractions of 47 VOO samples thermoxidized (190 °C) in a fryer were analyzed by FTIR. The time-course change of the band area assigned to single cis double bonds was explained by their correlation with the decrease in oleic acid (adjusted-R2=0.93). The bands assigned to the hydroxyl groups and the first overtone of ester groups was better studied in the spectra collected for the polar and nonpolar fractions, respectively. The bands assigned to peroxide, epoxy, tertiary alcohols and fatty acids were clearly observed in the spectra of the polar fraction while they are not noticeable in the spectra of the oils. | es |
dc.description.abstract | La espectroscopía de infrarrojos por transformada de Fourier (FTIR) se ha propuesto
para estudiar la degradación de los aceites de oliva vírgenes (AOV) sujetas a termoxidación. Las fracciones
polares y no polares de aceites oxidados se analizaron mediante FTIR para obtener más información sobre
los cambios espectrales menores que tienen lugar durante la termoxidación. Esa información ayuda en la interpretación
de los espectros de las muestras puras. Con este objetivo, fracciones polares y no polares de 47 AOV
termoxidados (190 °C) en una freidora se analizaron mediante FTIR. La banda asignada a dobles enlaces cis se
explica por su correlación con la disminución de ácido oleico (R2-ajustado=0,93). Las bandas asignadas a los
grupos hidroxilos y del primer sobretono de los grupos éster se estudió mejor en los espectros recogidos para
la fracción polar y no polar, respectivamente. Grupos asignados a peróxidos, epoxi, alcoholes terciarios y los
ácidos grasos se observan claramente en los espectros de la fracción polar. | es |
dc.description.sponsorship | Spanish State Secretary for Research - Ramón y Cajal Program AGL2008-01411 | es |
dc.description.sponsorship | Spanish State Secretary for Research - Ramón y Cajal Program AGL2011-30371- C02-02 | es |
dc.format | application/pdf | es |
dc.format.extent | 13 p. | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.publisher | CSIC. Consejo Superior de Investigaciones Científicas: Instituto de la Grasa | es |
dc.relation.ispartof | Grasa y Aceites, 65 (3) | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | FTIR spectroscopy | es |
dc.subject | Polar and nonpolar fractions | es |
dc.subject | Thermoxidation | es |
dc.subject | Virgin olive oil | es |
dc.subject | Aceite de oliva virgen | es |
dc.subject | Espectroscopia FTIR | es |
dc.subject | Fracciones polares y no polares | es |
dc.subject | Termoxidación | es |
dc.title | Use of polar and nonpolar fractions as additional information sources for studying thermoxidized virgin olive oils by FTIR | es |
dc.title.alternative | Uso de las fracciones polares y no polares como fuente de información adicional al estudio de aceites de oliva vírgenes por FTIR | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es |
dcterms.identifier | https://ror.org/03yxnpp24 | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.contributor.affiliation | Universidad de Sevilla. Departamento de Química Analítica | es |
dc.relation.projectID | AGL2008-01411 | es |
dc.relation.projectID | AGL2011-30371- C02-02 | es |
dc.relation.publisherversion | http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1495/1568 | es |
dc.identifier.doi | 10.3989/gya.121913 | es |
dc.contributor.group | Universidad de Sevilla. AGR104: Proyecto Sexia | es |
dc.journaltitle | Grasa y Aceites | es |
dc.publication.volumen | 65 | es |
dc.publication.issue | 3 | es |