- idUS
- Browsing by Author
Browsing by Author "López-Castejón, María Luisa"
Now showing items 1-11 of 11
-
Article
Caracterización de emulsiones prebióticas estabilizadas con inulina y b-lactoglobulina
López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; Espinosa, Sixto; Carrera Sánchez, Cecilio (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)Inulin is a prebiotic polysaccharide that is being increasingly used in food emulsions as fat replacer, due to its ...
-
Presentation
Desarrollo de materiales superabsorbentes biodegradables procesados a partir de subproductos agroindustriales
Cordobés Carmona, Felipe; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, José Manuel; Fuente Feria, Julia de la; López-Castejón, María Luisa; Romero García, Alberto; Ruiz Domínguez, Manuela; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Área de Innovación y Desarrollo, 2016)Actualmente se admite la necesidad cada vez más apremiante de desarrollar nuevos materiales con mayor sostenibilidad. Los ...
-
Article
Eco-Composites from Silkworm Meal and Polycaprolactone: Effect of Formulation and Processing Conditions
López-Castejón, María Luisa; Reviriego, María Luisa; Álvarez-Castillo, Estefanía; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, Carlos (MDPI, 2022-06)The production of green plastic materials from defatted silkworm meal (SW) through a scalable technique (e.g., injection ...
-
Article
Efecto del pH y del procesado térmico sobre las propiedades viscoelásticas lineales de la yema de huevo acidulada con ácido clorhídrico
Aguilar García, José Manuel; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020-03)La yema de huevo, natural o modificada en ovoproductos, es un ingrediente ampliamente usado en la industria alimentaria ...
-
PhD Thesis
Estudio del comportamiento interfacial de películas de proteínas de interés alimentario: adsorción y caracterización reológica
López-Castejón, María Luisa (2008-03-05)La industrialización en la producción de alimentos ha creado una gran demanda de alimentos procesados, en los cuales es ...
-
Article
Gelation properties of calcium-inulin gels
Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Márquez, Sandra; Salinas, Victoria; Puppo, Cecilia; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Elsevier, 2019)Inulin is a prebiotic ingredient that is being increasingly used in food formulations as fat replacer. The present manuscript ...
-
Article
Influence of Semicontinuous Processing on the Rheology and Droplet Size Distribution of Mayonnaise-like Emulsions
Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Cordobés Carmona, Felipe; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (Sage Publications Ltd., 2009-08)Oil-in-water (o/w) emulsions stabilized by egg yolk, with a composition similar to those found in commercial mayonnaises ...
-
Article
Influence of tragacanth gum in egg white based bioplastics: Thermomechanical and water uptake properties
López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; García-Morales, Moisés; Martínez García, Inmaculada (Elsevier, 2016)This study aims to extend the range of applications of tragacanth gum by studying its incorporation into bioplastics ...
-
Article
Propiedades reológicas y microestructurales de geles prebióticos de inulina
López-Castejón, María Luisa; Bengoechea Ruiz, Carlos; López Collado, S.; Aguilar García, José Manuel (Instituto Químico de Sarriá: Asociación de Químicos e Ingenieros, 2020)La inulina es un carbohidrato no digerible que está presente en muchos vegetales, frutas y cereales. En la actualidad, ...
-
Article
Relation between Droplet Size Distributions and Physical Stability for Zein Microfluidized Emulsions
Santos García, Jenifer; Trujillo Cayado, Luis Alfonso; Carrillo de la Fuente, Francisco; López-Castejón, María Luisa; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2022)Zein, a subproduct of the food industry and a protein, possesses limited applications due to its high hydrophobic character. ...
-
Article
Rheology and Water Absorption Properties of Alginate–Soy Protein Composites
Álvarez-Castillo, Estefanía; Aguilar García, José Manuel; Bengoechea Ruiz, Carlos; López-Castejón, María Luisa; Guerrero Conejo, Antonio Francisco (MDPI, 2021-05)Composite materials based on proteins and carbohydrates normally offer improved water solubility, biodegradability, and ...